Omschrijving
Niervet is zoals het woord al zegt afkomstig van het vet rond de nieren. Dit vet werd vaak gebruikt om in te bakken en frituren, het is inmiddels weer volledig terug. Men bakt namelijk graag in niervet, omdat het geen toevoegingen heeft en daardoor dus puur is. Dit vet is bestand tegen hoge temperaturen en zal daardoor ook niet snel verbranden. Dit vet is overigens niet geschikt voor vegetariërs en veganisten, dit omdat het een dierlijk product betreft.
Niervet smelten: hoe werkt het?
Ons niervet wordt verstuurd als niet gesmolten product. Dit houdt in dat je het product als een ruw blok binnenkrijgt. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het op correcte wijze te smelten, zodat je het dagelijks kunt toepassen. Niervet smelten is erg eenvoudig en je hoeft slechts een paar benodigdheden te gebruiken die iedereen wel in de keuken heeft. Wat heb je nodig?
- Pannetje
- Keukenzeef
- Snijplank
- Scherp mes
- Glazen (weck)pot
Heb je bovenstaande ingrediënten én ons heerlijke niervet in huis? Dan kun je aan de slag. Lees hier een handig stappenplan om niervet te smelten én te bewaren.
- Snijd de blokken niervet in kleine stukjes met een scherp mes. Hoe kleiner, hoe sneller ze zullen smelten.
- Plaats de gesneden niervet blokjes in een pannetje en zet deze op laag tot middelhoog vuur.
- Laat het niervet langzaam warm worden, tot een zeer helder en doorzichtig vet uit de blokjes druipt.
- Blijf het geheel verhitten tot de overgebleven stukjes niervet bruin en hard worden. Dit kan best lang duren, namelijk zo’n twee uur.
- Giet nu het heldere en gesmolten niervet voorzichtig door een zeef, in een glazen pot. Let op, dit kan spetteren.
- Sluit de pot en laat deze minimaal een dag afkoelen tot het volledig gestold is.
- Je hebt nu zelfgemaakt gesmolten niervet, klaar om te gebruiken voor bakken, braden en zelfs frituren!
Wat is niervet?
Niervet is het vet dat bij de runderen zowel rond de nieren als de lendenen wordt weggehaald. We halen dit weg bij onze runderen en in plaats van dit weg te gooien, zoals vaak wordt gedaan, bieden wij dit aan voor een zeer zacht prijsje. Waarom? Omdat dit een perfecte vetsoort is om in te bakken, braken én door het zeer hoge rookpunt zelfs te frituren.
Een stukje vlees gebakken in niervet heeft een pure smaak en kan heerlijk sappig gebakken worden. Met een vork of mes kun je eenvoudig wat gesmolten niervet uit je pot halen, om te gebruiken in de pan.
Wat is het verschil tussen niervet en ossewit?
Het standaard niervet zoals wij het verkopen is nog niet gesmolten en dus niet bewerkt. Zodra je dit gaat verhitten zoals wij hier boven hebben uitgelegd, spreken we over gesmolten niervet. In de volksmond wordt dat ook wel ossewit genoemd. Houd er echter rekening mee dat ossewit uit de supermarkt vaak vet bevat van allerlei diersoorten én er onnodige toevoegingen worden gebruikt. Ons ossewit is 100% afkomstig van onze runderen en dus puur natuur, zoals het hoort.
Houdbaarheid van gesmolten niervet
Nadat je ons niervet hebt gesmolten en dit in een glazen pot hebt laten afkoelen, is dit nog vele maanden houdbaar. Je kunt het in de koelkast bewaren, maar zelfs buiten de koelkast zal dit nog maandenlang houdbaar blijven.