Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Gehaktballen met gember en mosterdsaus

Gang: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal personen: 4 porties
Moeilijkheidsgraad: Middelmatig
Bekijk alle recepten
Gehaktballen met gember en mosterdsaus

Aan de slag

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 6 gemberbolletjes
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Gemalen kruidnagel
  • 60 g boter
  • 2,5 eetlepels bloem
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1,5 eetlepel mosterd

Bereidingswijze

  1. Snijd de gemberbolletjes in kleine stukjes.
  2. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, gember, zout, peper, nootmuskaat, en gemalen kruidnagel. Vorm 4 gehaktballen en rol deze door de bloem.
  3. Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballen in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  4. Haal de gehaktballen uit de pan en roer de overgebleven bloem (1,5 eetlepel) door het bakvet. Schenk beetje bij beetje 300 ml water erbij en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat.
  5. Voeg de bouillonpoeder en mosterd toe aan de saus en roer goed door.
  6. Leg de gehaktballen terug in de pan en laat ze op een laag vuur opwarmen in de mosterdsaus.

De gehaktbal

De gehaktbal is misschien wel de meest geliefde klassieker wereldwijd. Gehaktballen zijn eenvoudig te bereiden en erg veelzijdig. Door deze veelzijdigheid kun je het gehaktballen-recept makkelijk aanpassen aan jouw persoonlijke smaak. De toevoeging van gember en een mosterdsaus bij dit gerecht geeft een speelse twist aan het klassieke gerecht en voegt een hoop gezondheidsvoordelen toe!

De geschiedenis van de gehaktbal

Al eeuwenlang zijn gehaktballen onderdeel van culinaire tradities. Oorspronkelijk komen ze uit het Midden-Oosten, hier staan ze bekend als “kofta”. Van hieruit zijn ze verspreid naar Europa, Azië en Amerika. De klassieke gehaktbal zoals wij hem kennen wordt geserveerd met een rijke en smaakvolle jus of saus.

De traditionele gehaktbal bestaat uit runder- of varkensgehakt, paneermeel, eieren en kruiden zoals peper, zout en nootmuskaat. Voor de bereiding worden gehaktballen gebakken of gestoofd tot ze gaar zijn. Deze worden vervolgens geserveerd met meestal aardappelen, groente en een saus.

Gember in gehaktballen

Gember voegt een unieke, frisse en licht pittige smaak toe aan het gerecht. De hartige smaak van het vlees wordt mooi in balans gebracht door de subtiele hitte van gember. De gember voegt een extra dimensie toe aan de smaak. Dit komt door hun zoete en gekonfijte karakter.

Mosterdsaus

Mosterd komt oorspronkelijk uit de mediterrane regio. Mosterd maak je met de zaden van de mosterdplant. Mosterd is verkrijgbaar van mild tot pittig. Je vindt het in de Europese keuken vaak terug in marinades, sauzen en dressings. Dit komt door de scherpe en licht zure smaak van mosterd.

 

De mosterdsaus in dit gerecht is een eenvoudige maar smaakvolle saus. Deze wordt gemaakt van bloem, bouillon en mosterd. De romige textuur en pittige smaak passen perfect bij de hartige gehaktballen. De saus in combinatie met de gehaktballen zorgen voor een evenwichtige smaakbeleving.

Gezondheidsvoordelen

De voedingsrijke ingrediënten zorgen voor een aantal voedingsvoordelen:

Eiwitten:
De eiwitten waar gehakt rijk aan is, zijn essentieel voor de spieropbouw en het herstel.
Gember:
Gember bevat gingerolen en shogaolen, dit zijn bioactieve stoffen. Deze werken ontstekingsremmend en hebben antioxidante eigenschappen. Gember kan bijdragen aan de vermindering van misselijkheid, bevorderen van de spijsvertering en het verlagen van het risico op chronische ziekten.
Mosterd:
De mineralen in mosterd, selenium, magnesium en fosfor, zorgen voor een gezonde stofwisseling, botgezondheid en immuunsysteemfunctie.
Kruiden:
De kruiden in het gerecht hebben ontstekingsremmende eigenschappen en helpen bij de ondersteuning van de spijsvertering.

Variaties

Omdat het gerecht veelzijdig is, kun je op veel verschillende manieren variëren. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

  • Gehakt: Je kunt het gehakt vervangen door bijvoorbeeld kipgehakt of lamsgehakt. Hierdoor ontstaat er een hele andere smaakbeleving.
  • Mosterd: Ook kun je variëren in de mosterd die je gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten mosterd, dijon mosterd is wat milder, maar je kan ook kiezen voor een grove mosterd. Dit zorgt voor meer textuur in je gerecht.
  • Groenten: Om het gerecht voedzamer te maken kun je verschillende groenten toevoegen.
  • Gemberbolletjes: Om het gerecht pittiger te maken kun je de gemberbolletjes vervangen met gekonfijte gember.

Conclusie

De wereldwijde populaire gehaktbal is eenvoudig en veelzijdig. Door het basisrecept te verrijken met andere ingrediënten geef je een twist aan deze tijdloze klassieker. De toevoegingen van ingrediënten kunnen niet alleen zorgen voor een andere smaakdimensie, maar ook gezondheidsvoordelen toevoegen. Zo kan het recept met gember en mosterdsaus niet alleen ontstekingsremmend werken maar ook de spijsvertering bevorderen.

Er zijn tal van mogelijkheden om te variëren binnen dit gerecht, denk hierbij aan het gebruiken van een ander soort gehakt, het toevoegen van kruiden of groenten of het gebruiken van een andere soort mosterd om het gerecht iets meer spice te geven. De veelzijdige en geliefde gehaktbal vindt hierdoor in elke keuken en op iedere tafel zijn plaats.

Smakelijk eten!
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie