Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Aji-gestoofde ribvingers met quinoa

Gang: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 165 minuten
Aantal personen: 4 porties
Moeilijkheidsgraad: Middelmatig
Bekijk alle recepten
Aji-gestoofde ribvingers met quinoa

Aan de slag

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo ribvingers;
  • 0,5 theelepel zout;
  • 0,5 theelepel peper;
  • 2 eetlepels olijfolie;
  • 1 grote ui. gesnipperd;
  • 2 eetlepels aji amarillo pasta;
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd;
  • 240 ml droge rode wijn;
  • 1 onrijpe papaya;
  • 2 eetlepels verse gehakte peterselie;
  • 200 gram ongekookte quinoa;
  • 1 eetlepel Annatto-olie.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Plaats de ribvingers op een rooster in het midden van de oven. Rooster de ribben 10 minuten en draai ze om. Rooster ze hierna nog +/- 10 minuten tot ze bruin zijn. Besprenkel de ribvingers met peper en zout en verlaag de oventemperatuur naar 165 graden. Tip: Plaats een braadslede met aluminiumfolie onder het rooster om je oven “schoon” te houden!
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kookpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze in 2 à 3 minuten gaar. Roer de aji-pasta en knoflook 1 minuut door de pan.
  3. Voeg de ribvingers en wijn toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Dek de pan goed af en plaats het in de oven voor 1,5 tot 2,5 uur (afhankelijk van je oven) of tot het vlees gaar en mals is.
  4. Schil 30 minuten voordat de ribben klaar zijn de papaya en snijd het in blokjes van 2,5 cm. Bewaar 1 eetlepel met papayazaadjes. Voeg de papaya, papayazaadjes en 1 eetlepel peterselie toe aan de kookpot met vlees. Stoof het geheel nog 18 tot 20 minuten door of tot de papaya zacht gegaard is.
  5. Maak ondertussen de quinoa klaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan. Doe de quinoa in de pan en roer dit 2 minuten door of tot het geroosterd is en begint te verkleuren. Voeg 400 ml water, Annatto-olie en peper en zout naar smaak toe en breng het geheel aan de kook.
  6. Zet het vuur zachter, bedek de pan en laat het 12 tot 15 minuten sudderen, of tot alle vocht is verdampt en geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat het nog 5 minuten rusten. Roer hierna met een vork het geheel los en roer er 1 eetlepel peterselie doorheen.
  7. Haal de kookpan met ribvingers uit de oven en verwijder het vet uit het kookvocht. Serveer de ribvingers met papaya en saus over een bedje van quinoa en eet smakelijk! Heb je dit recept nou geprobeerd en dacht je, ik wil graag een ander recept proberen die misschien wel een geheel nieuwe richting uitgaat. Probeer dan eens ons gehaktballen met gember en mosterdsaus recept.

Koken met fruit

Koken met fruit in gerechten wordt om meerdere redenen gedaan. Zo is het een makkelijke manier om de smaak te verrijken, gerechten te verfrissen en een gezonde twist aan maaltijden toe te voegen. Of het nou gaat om een hartig of zoet gerecht, de meeste fruitsoorten zijn geschikt voor beide. Het tropische fruit papaya wordt wereldwijd steeds populairder in keukens. Dit komt door zijn unieke smaak, veelzijdigheid in bereiding en voedingswaarde.

Kenmerken van papaya

Hoewel deze tropische vrucht oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, wordt deze tegenwoordig in veel tropische en subtropische regio’s geteeld. Het is een vrucht met een zachte textuur en een zoete, licht muskusachtige smaak. De schil kleurt oranje wanneer de papaya rijp is. Ook het vruchtvlees kleurt oranje tot geel. In het midden van de vrucht vind je een holte die gevuld is met zwarte zaden.

De papaya is erg voedzaam, het is een bron van vitamine C, A en vezels. De enzymen (zoals papaïne) die papaya bevat dragen bij aan een goede spijsvertering. Deze enzymen worden vaak gebruikt als vleesvermalser. Hierom is papaya niet alleen ontzettend gezond, maar heeft het ook een culinaire waarde.

Papaya in hartige gerechten

Omdat papaya een vrucht is, wordt deze vaak geassocieerd met zoete gerechten. Toch kan deze vrucht perfect gebruikt worden in hartige gerechten. De zoetheid van papaya kan een unieke smaak dimensie creëren.

Salades

In salades is de papaya een verfrissende toevoeging. Deze gaat heel goed samen met andere tropische vruchten, denk hierbij aan avocado, mango of ananas. Maar ook gemengd met verschillende groenten zoals tomaat, komkommer en sla smaakt deze vrucht verrukkelijk. Blokjes papaya gemengd met een pittige limoendressing, chilipoeder en een scheutje olijfolie zullen zorgen voor een hartige twist.

Soepen en curry’s

In Aziatische soepen en curry’s vind je vaak papaya terug. De vrucht wordt vaak gecombineerd met kokosmelk en verschillende specerijen zoals komijn, kurkuma en koriander. De subtiele zoetheid van papaya zorgt ervoor dat de complexiteit van de specerijen in balans wordt gehouden.

Gegrilde papaya

Door papaya te grillen worden de natuurlijke suikers gekarameliseerd, waardoor ook de smaak wordt verdiept. Gegrilde papaya wordt meestal geserveerd als een bijgerecht bij vlees of vis.

Papaya in zoete gerechten

Ook wordt papaya veel gebruikt in zoete gerechten zoals desserts. De manieren om papaya in zoete gerechten te gebruiken zijn oneindig. De rijke smaak en sappige textuur komen in deze gerechten helemaal tot hun recht.

Smoothies en sappen

Door de romige textuur van papaya is het een perfect ingrediënt voor smoothies. Ook de zoete smaak is een echte toevoeging. In smoothies wordt er meestal gebruikgemaakt van meerdere soorten fruit en een vloeistof zoals kokoswater of sinaasappelsap. Om de smoothie nog romiger te maken kun je nog wat yoghurt of plantaardige melk toevoegen. Op warme dagen is papayasap een echte dorstlesser.

Papaya in taarten en gebak

Om papaya toe te voegen in gebak zul je eerst het vruchtvlees pureren. Dit papje kun je zo toevoegen aan het beslag. Dit zorgt voor een subtiele smaak aan het gebak. Ook kun je het vruchtvlees van papaya in plakjes snijden en gebruiken als vulling. Om een tropische en frisse smaakervaring te creëren combineer je papaya met kokos, limoen of andere tropische fruitsoorten.

Jam en compote

Ook kan papaya prima gebruikt worden om jam of compote te maken. Dit smaakt heerlijk op je pannenkoek, toast of in je yoghurt. Kook hiervoor het fruit met wat suiker en citroensap. Je zal geen gebruik hoeven maken van gelatine, dit komt doordat de natuurlijke enzymen in papaya ervoor zorgen dat de jam dik wordt.

Wat is quinoa?

Quinoa is erg veelzijdig, heeft een gezonde voedingswaarde en is een goed alternatief voor granen zoals rijst en tarwe. Het voedzame zaad is afkomstig uit Zuid-Amerika. Velen denken dat het een graan is, maar botanisch gezien is dit het niet. Vaak wordt quinoa gecategoriseerd als pseudograan. Quinoa hoort bij de amarantenfamilie.

Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen

Quinoa is een volledige eiwitbron, dit betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat. De meeste plantaardige eiwitbronnen hebben deze eigenschap niet, hierdoor is quinoa een uniek voedingsmiddel. Door deze eigenschap is quinoa een gezonde en verantwoorde keuze voor vegetariërs, veganisten en mensen die hun eiwitinname willen verhogen zonder dierlijke producten.

De vezels in quinoa helpen bij de spijsvertering en kunnen bloedsuikerspiegels helpen beheersen. De mineralen die quinoa bevat zijn onder andere ijzer, magnesium, calcium en fosfor. Ook is quinoa glutenvrij en dus ook geschikt voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

De bereiding

Dit veelzijdige ingrediënt kan op veel verschillende manieren gebruikt worden in de keuken. Wanneer het wordt gekookt krijgt het een licht krokante textuur. Dit is een lekkere toevoeging aan salades, stoofschotel of soepen. Om voedzame bijgerechten of hoofdgerechten te maken kun je quinoa mengen met groenten en eiwitten. Ook is quinoa geschikt om te verwerken in bakproducten zoals pannenkoeken en brood.

Voordat je de quinoa gaat koken is het verstandig om de zaden eerst af te spoelen. Zo worden eventuele bitterstoffen verwijderd. Hierna kook je de quinoa in water of voor extra smaak in een bouillon voor ongeveer 15 minuten. Na deze tijd zullen de zaden open gaan en de smaak vrijkomen.

Conclusie

Vleesch.nl weet dat het gebruik van fruit in gerechten, het gerecht zal verrijken en verfrissen. De vrucht is geschikt voor hartige en zoete bereidingen. De unieke smaak kan in veel verschillende gerechten worden verwerkt zoals salades, curry’s, smoothies en desserts. Ook de gezondheidsvoordelen zijn een leuke bijkomstigheid. De spijsvertering wordt bevorderd door de hoge hoeveelheid vitamine C, vezels en enzymen.

Ook quinoa is een voedzaam ingrediënt doordat het een volledige eiwitbron is. Dit maakt het een uitstekende keuze voor vegetariërs en veganisten. Door zijn veelzijdigheid is quinoa makkelijk te gebruiken in vele soorten gerechten, van salades tot bakproducten. Daarnaast is quinoa glutenvrij en dus een geschikte graanvervanger voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

Smakelijk eten!
Kalfsvlees
Ribvingers (gemarineerd en sous vide gegaard)
Ribvingers (gemarineerd en sous vide gegaard) Vanaf € 12,20
Op voorraad Zéér snelle levering (op afspraak)
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie