We kennen rundvlees en ook kalfsvlees als ware klassiekers in vrijwel iedere keuken. Nu is het zo dat rundvlees en ook kalfsvlees goed samen gaan met verschillende wijnen. Het maakt ook absoluut niet uit of je een liefhebber bent van een malse en sappige steak of misschien wel een lekkere stoofpot, er is overal wel een wijn voor te vinden en deze zal op zijn beurt het geheel dan ook naar een nieuw hoogtepunt brengen.
Maar vraag je jezelf af welke wijn er nou perfect past bij rundvlees en bij kalfsvlees? Dan is dit dé blog voor jou, we gaan namelijk eens een duik nemen in het rijke bad dat wijn heet en we gaan samen eens op zoek naar overheerlijke wijn en vlees combinaties. Ga met ons mee op reis en laten we onszelf eens goed verrijken.
Het combineren van wijn met eten is in de regel niet meer dan een kwestie van smaak; Het is een enorm samenspel van geuren, smaken en vooral ook texturen. Combineer dit alles op de juiste manier en je tilt waarlijk elk gerecht naar een hoger niveau. Zo kan de juiste wijn bijvoorbeeld subtiele smaken in een gerecht naar voren brengen. Daarnaast kan het ook zorgen voor een balans of zelfs een ongelofelijk gemakkelijk gerecht omzetten in een gastronomische ervaring. Wanneer je kijkt naar rundvlees en kalfsvlees is de keuze van wijn ongelofelijk belangrijk. Het is immers een vleessoort die ongelofelijk veel verschillende smaken en ook texturen biedt. Je zult jouw wijnen en vlees dus echt zorgvuldig moeten afstemmen. Een goede en bijpassende wijn kan de eigenschappen van vlees gemakkelijk benadrukken. Daarnaast kan de wijn ook nog eens tegelijkertijd de eigen complexiteit behouden.
De manier waarop we vlees bereiden is mede een ongelofelijk belangrijk proces omtrent de wijn keuze. Denk maar eens aan bijvoorbeeld een entrecôte die gegrild is, die ook nog eens de rokerige smaak tonen bij zich draagt welke afkomstig zijn van het grillen. Dit vraagt bijvoorbeeld om een wijn met veel body, denk maar eens aan een krachtige Cabernet Sauvignon. Probeer dat nou eens te vergelijken met een langzaam gegaard stoofpotje, hier gaan de diepere en ook geconcentreerde smaken weer ongelofelijk goed samen met bijvoorbeeld een kruidige en vooral ook volle wijn zoals een Malbec of een Rioja.
Ga je voor een rauwe bereiding? Denk hierbij eens aan carpaccio of misschien zelfs steak tartaar. Probeer dan eens te gaan voor een veel lichtere, subtielere wijn. Deze gerechten kunnen ontzettend makkelijk overstemd worden wanneer je een veel krachtigere wijn introduceert. Zo zijn bijvoorbeeld een Pinot Noir of een Beaujolais een uitstekende keuze, dit komt omdat deze wijnen met hun fruitige en lichte karakter de smaken van het vlees niet overstemmen.
Je mag de kracht van de saus in gerechten absoluut niet onderschatten, sterker nog, ze zijn zelfs bepalend voor de smaak en wegen daarom zwaar mee wanneer je een wijn kiest. Een rijke rode wijnsaus heeft bijvoorbeeld een volle rode wijn nodig, waar een lichte en romige saus beter samen kan gaan met een zachtere, witte wijn. Denk voor het concept zure sauzen, zoals bijvoorbeeld tomatensaus eens aan wijn die goed kan omgaan met de specifieke zuurtegraad. Gebruik daarom bijvoorbeeld eens Chianti of misschien zelfs een Barbera.
Vergeet niet dat saus een extra laag smaak toevoegt, deze smaak kan zelfs net zo dominant zijn als het vlees zelf. Je wil daarom een wijn kiezen welk kan harmoniseren met de saus maar ook zeker met het vlees. Je wil dan wel opletten met een te zoete of zware wijn, dit kan immers de smaken van de saus overheersen. Maar ga ook niet zomaar voor een te lichte wijn, dit omdat het waarschijnlijk niet genoeg contrast kan bieden.
Textuur en ook smaak van het vlees zijn een ongelofelijk belangrijk aspect. Rundvlees is immers robuust en ook stevig van structuur met vaak een intensere smaak, dit is wel afhankelijk van de vleessoorten die je eet. Je wilt hier voornamelijk wijnen gebruiken die voorzien zijn van tannines, dit soort wijn kan het vet van het vlees doorhalen en kunnen ook nog eens de rijke smaak aanvullen. Je wilt gaan voor een stevige bordeaux of misschien wel een kruidige Syrah. Tannines spelen een ontzettend belangrijke rol, ze reinigen immers het gehemelte en maken ook elke hap vlees opnieuw aantrekkelijk.
Kalfsvlees is weer een stuk subtieler en ook nog eens veel malser, hier wil je liever een wijn gebruiken die deze eigenschappen kan respecteren. Hierbij sluit een Chardonnay of misschien wel een licht zoete wijn zoals een Grenache perfect bij aan. Doordat het een vleessoort is met een veel mildere smaak, krijgen lichtere wijnen meer kans om hun nuances te laten zien zonder dat ze echt gaan overheersen.
Door deze nuances in bereiding, saus en ook textuur te begrijpen, kun je ook veel makkelijker een wijn kiezen die niet alleen maar aansluit bij het gerecht, maar ook nog eens bij de gelegenheid en ook de persoonlijke voorkeuren. Zo moet je eens denken aan balans, je wilt immers een balans creëren. Dit kan zijn tussen zoet en zuur, of tussen een volle body en een lichte en ook frisse afdronk. Alles draait in het dineren om harmonie, alle componenten moeten elkaar versterken en opbouwen, deze mogen in geen enkel geval met elkaar gaan concurreren.
Kies daarom altijd volledig bewust voor wijnen die passen bij verschillende elementen van het gerecht, je wilt een totaalbeleving creëren waarin alle smaken kunnen samenkomen. Het dineren en vooral het fine dinen is een kunst die tijd, ervaring en ook energie vraagt. Wat ik je wel kan zeggen is dat wanneer je het mastered elke hap te alle tijden de moeite meer dan waard is.
Doordat je wijn en vlees goed combineert, creëer je als het ware een subtiele kunst. Hierbij moet rekening gehouden worden met de eigenschappen van de wijn maar ook met de kenmerken van het gerecht. Er zijn dus richtlijnen die jou op weg helpen om een goede en vooral ook harmonieuze keuze te maken. Vergeet echter niet dat er bij kunst ook ruimte is voor voor persoonlijke voorkeuren en ook experimenten. We gaan samen eens goed kijken de basisprincipes en ook de nuances van wijn en vlees combineren.
Kalfsvlees staat erom bekend een zachte en ook subtiele smaak te hebben, dit resulteert in het feit dat dit type vlees snel overschaduwd kan worden wanneer er een krachtige wijn gebruikt wordt. Daarom wil je heel kieskeurig zijn in jouw wijnen en ze kiezen op het gebied van respect voor dit vlees. Hier zullen wijnen zoals een Pinot Noir of een Beaujolais het uitstekend doen, omdat ze fruitig en elegant zijn, zonder te zwaar aan te voelen.
Voel je meer voor witte wijn? Probeer dan eens een Chablis, welke gemaakt is van Chardonnay druiven. Deze passen perfect bij kalfsvlees. De vele frisse zuren en ook minerale tonen die afkomstig zijn van deze wijn doen het perfect met het zachte karakter van kalfsvlees, denk hierbij eens aan: kalfsoester of zelfs fricassee.
Ook wil je rekening houden met jouw bereidingswijze. Zo kan een gemakkelijk gegrild kalfsvleesgerecht fantastisch samengaan met bijvoorbeeld een lichte witte wijn, waar een rijkere saus weer zal vragen om een wijn met meer body en ook complexiteit. De reden hiervoor is omdat de rijkere saus, de subtiele smaken van het kalfsvlees zullen versterken en daarvoor dus ook een goede en stevige wijn tegenover moet staan.
Waar dat kalfsvlees bekend staat om de subtiele smaken en malse structuur, zie je dat rundvlees weer volledig het tegenovergestelde is en een stevige structuur met een veel duidelijkere smaak heeft. Je wilt hier voornamelijk wijnen gebruiken met meer body en ook kracht. Hier zullen wijnen als een Cabernet Sauvignon, Syrah, of een Malbec het perfect doen, deze hebben stevige tannines die het vet en de sappigheid van rundvlees in balans kunnen brengen.
De tannine speelt een ongelofelijk belangrijke rol in de combinatie van de stevige wijnen en het vlees. Deze Tannines reinigen immers het gehemelte en cleansen het palet dus ze zorgen ervoor dat elke hap vlees net zo lekker is als de hap ervoor. Je wilt dit graag creëren bij bijvoorbeeld een sappige rib-eye of een overheerlijke entrecôte. Bij deze vleessoorten is het vetgehalte in het vlees aanzienlijk.
Wanneer je gerechten hebt die een intense bereiding behoeven, denk maar eens aan bijvoorbeeld een braadstuk of zelfs een stoofpotje dan wil je ook zeker weten kruidige wijnen zoals bijvoorbeeld een Shiraz of een Tempranillo gebruiken. Dit zijn wijnen die voorzien zijn van genoeg kracht om de diepe en vooral ook hartige smaken van het vlees te kunnen evenaren. Hun complexiteit zal enkel nieuwe smaaklagen toevoegen aan de maaltijd.
We zien dat sauzen of marinades de wijnkeuze voor het gerecht aanzienlijk kunnen beïnvloeden al dan niet drastisch veranderen. Dit gaat misschien ontzettend raar klinken maar in sommige gevallen is de saus en de smaak ervan zelfs vele malen belangrijker dan het vlees, dit wanneer je op zoek gaat naar een bijpassende wijn. Laten we eens gaan kijken naar enkele goede voorbeelden hiervan:
Wil je jouw diner of gerecht echt laten slagen? Dan moet je ervoor zorgen dat er een geslaagde combinatie en ook balans is tussen de wijn en het vlees. Je wilt er voor zorgen dat de intensiteit van de wijn in overeenstemming is met de kracht van het gerecht. Wil je het jezelf makkelijker maken? Gebruik dan de volgende gemakkelijke vuistregel: Heb je een licht gerecht? Gebruik dan een lichte wijn. Heb je een zwaar en ook rijk gerecht? Dan wil je gebruik maken van een krachtigere wijn. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Laten we hier samen eens naar gaan kijken:
We weten dat rundvlees een ongelofelijk breed scala aan mogelijkheden heeft voor wat betreft vleessoorten. Denk maar eens aan de malse steaks en ook hartige stoofschotels. We hebben wat populair rundvlees en ook wat bijpassende wijnen voor jouw gemak op een rijtje gezet. Laten we hier samen eens naar gaan kijken:
Een goede en klassieke steak die gebakken of gegrild is zijn vaak ontzettend sappig en intens van smaak. De keuze van de wijn hangt hier enorm veel af van de bereiding en ook de gewilde gaarheid:
We weten inmiddels dat kalfsvlees veel milder en ook veel verfijnder van smaak is dan dat rundvlees is. Dit betekent dat ze meestal goed samen gaan met lichtere wijnen. We hebben enkele kalfsvleesgerechten en ook mooie wijncombinaties voor jou op een rijtje gezet:
Dit bekende en overheerlijke Italiaanse gerecht, dat bestaat uit gestoofde kalfsschenkel in tomatensaus, heeft een wijn nodig die een goede zuurgraad bij zich heeft. Je wilt hierbij kiezen voor een Chianti Classico of bijvoorbeeld een Barbera. Allebei de wijnen hebben een fruitig karakter, welke weer goed samen kan gaan met de tomatensaus en ook de rijke smaken van het vlees.
Kalfsoester is een ongelofelijk delicaat, mals en lekker stuk vlees dat vaker wordt bereid met een romige saus. Combineer het gerecht eens met een Chardonnay, je wilt hier vooral een hebben uit Bourgogne. Je wilt immers de boterachtige tonen van het gerecht weer versterken.
Wanneer we kijken naar de Wiener schnitzel, hebben we een witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een Riesling nodig. Dit type wijnen staan bekend om hun frisse zuurgraad welke mooi samengaat met het vet van het gefrituurde vlees.
Je wilt de kalfstong altijd serveren met een romige of zure saus. Daarom wil je hier een Pinot Gris of misschien een lichte Chardonnay bij gebruiken.
Wij van Vleesch.nl snappen als geen ander hoe ongelofelijk belangrijk de combinatie tussen wijn, rund en ook kalfsvlees is. Je wilt immers altijd een balans en ook harmonie creëren, tussen het vlees en ook de wijn.