Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Welke wijn past bij rund- en kalfsvleesgerechten?

We kennen rundvlees en ook kalfsvlees als ware klassiekers in vrijwel iedere keuken. Nu is het zo dat rundvlees en ook kalfsvlees goed samen gaan met verschillende wijnen. Het maakt ook absoluut niet uit of je een liefhebber bent van een malse en sappige steak of misschien wel een lekkere stoofpot, er is overal wel een wijn voor te vinden en deze zal op zijn beurt het geheel dan ook naar een nieuw hoogtepunt brengen.

Maar vraag je jezelf af welke wijn er nou perfect past bij rundvlees en bij kalfsvlees? Dan is dit dé blog voor jou, we gaan namelijk eens een duik nemen in het rijke bad dat wijn heet en we gaan samen eens op zoek naar overheerlijke wijn en vlees combinaties. Ga met ons mee op reis en laten we onszelf eens goed verrijken.

Waarom is de wijnkeuze belangrijk?

Het combineren van wijn met eten is in de regel niet meer dan een kwestie van smaak; Het is een enorm samenspel van geuren, smaken en vooral ook texturen. Combineer dit alles op de juiste manier en je tilt waarlijk elk gerecht naar een hoger niveau. Zo kan de juiste wijn bijvoorbeeld subtiele smaken in een gerecht naar voren brengen. Daarnaast kan het ook zorgen voor een balans of zelfs een ongelofelijk gemakkelijk gerecht omzetten in een gastronomische ervaring. Wanneer je kijkt naar rundvlees en kalfsvlees is de keuze van wijn ongelofelijk belangrijk. Het is immers een vleessoort die ongelofelijk veel verschillende smaken en ook texturen biedt. Je zult jouw wijnen en vlees dus echt zorgvuldig moeten afstemmen. Een goede en bijpassende wijn kan de eigenschappen van vlees gemakkelijk benadrukken. Daarnaast kan de wijn ook nog eens tegelijkertijd de eigen complexiteit behouden.

De rol van de bereiding

De manier waarop we vlees bereiden is mede een ongelofelijk belangrijk proces omtrent de wijn keuze. Denk maar eens aan bijvoorbeeld een entrecôte die gegrild is, die ook nog eens de rokerige smaak tonen bij zich draagt welke afkomstig zijn van het grillen. Dit vraagt bijvoorbeeld om een wijn met veel body, denk maar eens aan een krachtige Cabernet Sauvignon. Probeer dat nou eens te vergelijken met een langzaam gegaard stoofpotje, hier gaan de diepere en ook geconcentreerde smaken weer ongelofelijk goed samen met bijvoorbeeld een kruidige en vooral ook volle wijn zoals een Malbec of een Rioja.

Ga je voor een rauwe bereiding? Denk hierbij eens aan carpaccio of misschien zelfs steak tartaar. Probeer dan eens te gaan voor een veel lichtere, subtielere wijn. Deze gerechten kunnen ontzettend makkelijk overstemd worden wanneer je een veel krachtigere wijn introduceert. Zo zijn bijvoorbeeld een Pinot Noir of een Beaujolais een uitstekende keuze, dit komt omdat deze wijnen met hun fruitige en lichte karakter de smaken van het vlees niet overstemmen.

De invloed van sauzen

Je mag de kracht van de saus in gerechten absoluut niet onderschatten, sterker nog, ze zijn zelfs bepalend voor de smaak en wegen daarom zwaar mee wanneer je een wijn kiest. Een rijke rode wijnsaus heeft bijvoorbeeld een volle rode wijn nodig, waar een lichte en romige saus beter samen kan gaan met een zachtere, witte wijn. Denk voor het concept zure sauzen, zoals bijvoorbeeld tomatensaus eens aan wijn die goed kan omgaan met de specifieke zuurtegraad. Gebruik daarom bijvoorbeeld eens Chianti of misschien zelfs een Barbera.

Vergeet niet dat saus een extra laag smaak toevoegt, deze smaak kan zelfs net zo dominant zijn als het vlees zelf. Je wil daarom een wijn kiezen welk kan harmoniseren met de saus maar ook zeker met het vlees. Je wil dan wel opletten met een te zoete of zware wijn, dit kan immers de smaken van de saus overheersen. Maar ga ook niet zomaar voor een te lichte wijn, dit omdat het waarschijnlijk niet genoeg contrast kan bieden.

De textuur en smaak van het vlees

Textuur en ook smaak van het vlees zijn een ongelofelijk belangrijk aspect. Rundvlees is immers robuust en ook stevig van structuur met vaak een intensere smaak, dit is wel afhankelijk van de vleessoorten die je eet. Je wilt hier voornamelijk wijnen gebruiken die voorzien zijn van tannines, dit soort wijn kan het vet van het vlees doorhalen en kunnen ook nog eens de rijke smaak aanvullen. Je wilt gaan voor een stevige bordeaux of misschien wel een kruidige Syrah. Tannines spelen een ontzettend belangrijke rol, ze reinigen immers het gehemelte en maken ook elke hap vlees opnieuw aantrekkelijk.

Kalfsvlees is weer een stuk subtieler en ook nog eens veel malser, hier wil je liever een wijn gebruiken die deze eigenschappen kan respecteren. Hierbij sluit een Chardonnay of misschien wel een licht zoete wijn zoals een Grenache perfect bij aan. Doordat het een vleessoort is met een veel mildere smaak, krijgen lichtere wijnen meer kans om hun nuances te laten zien zonder dat ze echt gaan overheersen.

Een harmonieus geheel

Door  deze nuances in bereiding, saus en ook textuur te begrijpen, kun je ook veel makkelijker een wijn kiezen die niet alleen maar aansluit bij het gerecht, maar ook nog eens bij de gelegenheid en ook de persoonlijke voorkeuren. Zo moet je eens denken aan balans, je wilt immers een balans creëren. Dit kan zijn tussen zoet en zuur, of tussen een volle body en een lichte en ook frisse afdronk. Alles draait in het dineren om harmonie, alle componenten moeten elkaar versterken en opbouwen, deze mogen in geen enkel geval met elkaar gaan concurreren.

Kies daarom altijd volledig bewust voor wijnen die passen bij verschillende elementen van het gerecht, je wilt een totaalbeleving creëren waarin alle smaken kunnen samenkomen. Het dineren en vooral het fine dinen is een kunst die tijd, ervaring en ook energie vraagt. Wat ik je wel kan zeggen is dat wanneer je het mastered elke hap te alle tijden de moeite meer dan waard is.

De basisprincipes van wijn en vlees combineren

Doordat je wijn en vlees goed combineert, creëer je als het ware een subtiele kunst. Hierbij moet rekening gehouden worden met de eigenschappen van de wijn maar ook met de kenmerken van het gerecht. Er zijn dus richtlijnen die jou op weg helpen om een goede en vooral ook harmonieuze keuze te maken. Vergeet echter niet dat er bij kunst ook ruimte is voor voor persoonlijke voorkeuren en ook experimenten. We gaan samen eens goed kijken de basisprincipes en ook de nuances van wijn en vlees combineren.

Lichtere wijnen voor zacht en subtiel vlees

Kalfsvlees staat erom bekend een zachte en ook subtiele smaak te hebben, dit resulteert in het feit dat dit type vlees snel overschaduwd kan worden wanneer er een krachtige wijn gebruikt wordt. Daarom wil je heel kieskeurig zijn in jouw wijnen en ze kiezen op het gebied van respect voor dit vlees. Hier zullen wijnen zoals een Pinot Noir of een Beaujolais het uitstekend doen, omdat ze fruitig en elegant zijn, zonder te zwaar aan te voelen.

Voel je meer voor witte wijn? Probeer dan eens een Chablis, welke gemaakt is van Chardonnay druiven. Deze passen perfect bij kalfsvlees. De vele frisse zuren en ook minerale tonen die afkomstig zijn van deze wijn doen het perfect met het zachte karakter van kalfsvlees, denk hierbij eens aan: kalfsoester of zelfs fricassee.

Ook wil je rekening houden met jouw bereidingswijze. Zo kan een gemakkelijk gegrild kalfsvleesgerecht fantastisch samengaan met bijvoorbeeld een lichte witte wijn, waar een rijkere saus weer zal vragen om een wijn met meer body en ook complexiteit. De reden hiervoor is omdat de rijkere saus, de subtiele smaken van het kalfsvlees zullen versterken en daarvoor dus ook een goede en stevige wijn tegenover moet staan.

Rijkere wijnen voor stevig vlees

Waar dat kalfsvlees bekend staat om de subtiele smaken en malse structuur, zie je dat rundvlees weer volledig het tegenovergestelde is en een stevige structuur met een veel duidelijkere smaak heeft. Je wilt hier voornamelijk wijnen gebruiken met meer body en ook kracht. Hier zullen wijnen als een Cabernet Sauvignon, Syrah, of een Malbec het perfect doen, deze hebben stevige tannines die het vet en de sappigheid van rundvlees in balans kunnen brengen.

De tannine speelt een ongelofelijk belangrijke rol in de combinatie van de stevige wijnen en het vlees. Deze Tannines reinigen immers het gehemelte en cleansen het palet dus ze zorgen ervoor dat elke hap vlees net zo lekker is als de hap ervoor. Je wilt dit graag creëren bij bijvoorbeeld een sappige rib-eye of een overheerlijke entrecôte. Bij deze vleessoorten is het vetgehalte in het vlees aanzienlijk.

Wanneer je gerechten hebt die een intense bereiding behoeven, denk maar eens aan bijvoorbeeld een braadstuk of zelfs een stoofpotje dan wil je ook zeker weten kruidige wijnen zoals bijvoorbeeld een Shiraz of een Tempranillo gebruiken. Dit zijn wijnen die voorzien zijn van genoeg kracht om de diepe en vooral ook hartige smaken van het vlees te kunnen evenaren. Hun complexiteit zal enkel nieuwe smaaklagen toevoegen aan de maaltijd.

Let op de sauzen en kruiden

We zien dat sauzen of marinades de wijnkeuze voor het gerecht aanzienlijk kunnen beïnvloeden al dan niet drastisch veranderen. Dit gaat misschien ontzettend raar klinken maar in sommige gevallen is de saus en de smaak ervan zelfs vele malen belangrijker dan het vlees, dit wanneer je op zoek gaat naar een bijpassende wijn. Laten we eens gaan kijken naar enkele goede voorbeelden hiervan:

  • Rijke rode wijnsaus: Een goede en ook klassieke rode wijnsaus, die je vaker terug zult zien bij een steak of zelfs een braadstuk, heeft vaker een volle rode wijn nodig zoals bijvoorbeeld een Bordeaux of een Syrah. De tannines die zich in deze wijn bevinden versterken weer de smaak van de saus. Dit terwijl de fruitige tonen voor de balans zorgen.
  • Romige sauzen: Je zult zien dat gerechten met een romige saus, zoals bijvoorbeeld vaak bij kalfsoesters aanwezig is in de vorm van een witte wijnsaus het beste gecombineerd kunnen worden met een volle witte wijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een eikenhouten Chardonnay. De boterachtige tonen van deze wijn zullen het perfect doen bij de romige textuur van de saus.
  • Tomatensauzen: Heb je een gerecht waarbij tomatensaus wordt gebruikt? Zoals bijvoorbeeld het welbekende gerecht ossobuco, dan wil je een wijn kiezen met een zeer hoge zuurgraad. Hier zullen wijnen zoals bijvoorbeeld een Chianti of een Barbera het ontzettend goed doen, deze bieden immers genoeg frisheid om de zuurgraad van de tomaten te kunnen balanceren.
  • Kruidige marinades: Wanneer je vlees hebt dat sterk gemarineerd is in bijvoorbeeld kruiden zoals rozemarijn, tijm of zelfs knoflook, dan wil je een wijn gebruiken die ontzettend kruidig is. Probeer maar eens om een wijn zoals bijvoorbeeld: Grenache of een Zinfandel te gebruiken. Dit zijn typen wijn die extra lagen smaak toe kunnen voegen zonder dat ze te overheersend zijn.

Balans is essentieel

Wil je jouw diner of gerecht echt laten slagen? Dan moet je ervoor zorgen dat er een geslaagde combinatie en ook balans is tussen de wijn en het vlees. Je wilt er voor zorgen dat de intensiteit van de wijn in overeenstemming is met de kracht van het gerecht. Wil je het jezelf makkelijker maken? Gebruik dan de volgende gemakkelijke vuistregel: Heb je een licht gerecht? Gebruik dan een lichte wijn. Heb je een zwaar en ook rijk gerecht? Dan wil je gebruik maken van een krachtigere wijn. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Laten we hier samen eens naar gaan kijken:

  • Zware gerechten en zware wijnen: Wanneer we het hebben over een zwaar gerecht en een zware wijn, waar praten we dan over? Denk maar eens aan een rundvlees stoofpot. Een gerecht met vaak diepe en ook geconcentreerde smaken zoals een stoofpot vraagt vaker om een wijn die hier goed tegenop kan boksen. Je wilt dan zeker eens een Barolo of een Amarone proberen. Dit zijn wijnen die niet onder zullen doen bij het gerecht.  
  • Lichte gerechten en lichte wijnen: Denk bij een carpaccio, dat dun gesneden en rauwe rundvlees eens aan een elegante en ook subtiele wijn. Zo zal een Pinot Noir of een Gamay genoeg fruit kunnen bieden om het gerecht aan te vullen.
  • Zuur en zoet: Je wilt rekening houden met een goede balans tussen zuur en ook zoet. Een wijn die een goede zuurtegraad heeft zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, kan gemakkelijk de frisheid van een gerecht versterken. Waar een wijn met een veel lichter zoetje, zoals een Riesling, weer goed kan samengaan met gerechten die een wat zoetere saus bezitten.

Wijn en rundvleesgerechten

We weten dat rundvlees een ongelofelijk breed scala aan mogelijkheden heeft voor wat betreft vleessoorten. Denk maar eens aan de malse steaks en ook hartige stoofschotels. We hebben wat populair rundvlees en ook wat bijpassende wijnen voor jouw gemak op een rijtje gezet. Laten we hier samen eens naar gaan kijken:

Steak

Een goede en klassieke steak die gebakken of gegrild is zijn vaak ontzettend sappig en intens van smaak. De keuze van de wijn hangt hier enorm veel af van de bereiding en ook de gewilde gaarheid:

  • Medium-rare steak: Ben je een fan van dit type rare? Dan wil je een wijn hebben met stevige tannines, denk hierbij eens aan een Cabernet Sauvignon, Barolo of Bordeaux. Deze tannines snijden als het ware door het vet heen en complimenteren de smaak van het vlees.
  • Steak met pepersaus: Je wilt voor dit gerecht een goede Syrah of Shiraz gebruiken, deze past immers goed bij de kruidige smaken van de pepersaus.
  • Steak tartaar: Heb je rauw rundvlees? Dan wil je zeker een lichtere rode wijn gebruiken, denk hierbij eens aan: Pinot Noir of zelfs een Beaujolais. Deze zijn uiterst ideaal voor het rauwere vlees.

Wijn en kalfsvleesgerechten

We weten inmiddels dat kalfsvlees veel milder en ook veel verfijnder van smaak is dan dat rundvlees is. Dit betekent dat ze meestal goed samen gaan met lichtere wijnen. We hebben enkele kalfsvleesgerechten en ook mooie wijncombinaties voor jou op een rijtje gezet:

Ossobuco

Dit bekende en overheerlijke Italiaanse gerecht, dat bestaat uit gestoofde kalfsschenkel in tomatensaus, heeft een wijn nodig die een goede zuurgraad bij zich heeft. Je wilt hierbij kiezen voor een Chianti Classico of bijvoorbeeld een Barbera. Allebei de wijnen hebben een fruitig karakter, welke weer goed samen kan gaan met de tomatensaus en ook de rijke smaken van het vlees.

Kalfsoester

Kalfsoester is een ongelofelijk delicaat, mals en lekker stuk vlees dat vaker wordt bereid met een romige saus. Combineer het gerecht eens met een Chardonnay, je wilt hier vooral een hebben uit Bourgogne. Je wilt immers de boterachtige tonen van het gerecht weer versterken.

Wiener Schnitzel

Wanneer we kijken naar de Wiener schnitzel, hebben we een witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een Riesling nodig. Dit type wijnen staan bekend om hun frisse zuurgraad welke mooi samengaat met het vet van het gefrituurde vlees.

Kalfstong

Je wilt de kalfstong altijd serveren met een romige of zure saus. Daarom wil je hier een Pinot Gris of misschien een lichte Chardonnay bij gebruiken.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl snappen als geen ander hoe ongelofelijk belangrijk de combinatie tussen wijn, rund en ook kalfsvlees is. Je wilt immers altijd een balans en ook harmonie creëren, tussen het vlees en ook de wijn.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 3 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 4 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 4 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 5 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 6 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 7 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 7 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 10 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 11 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie