Vlees... een pilaar in onze Nederlandse keuken. We gebruiken het in ieder gerecht en we eten het graag en in mijn geval misschien ook zelfs wel het liefst veel. We gaan in onze blog eens dieper in op welke vleessoort er nou eigenlijk het meest gegeten wordt. Laten we dit samen eens uitzoeken.
Wij van Vleesch.nl zien dat Nederland bekend staat om een rijke culinaire traditie en een breed scala aan smaken. Vlees is voor menig Nederlander een belangrijke speler in de dagelijkse voeding. Wanneer we gaan kijken naar wat we dan eigenlijk eten zien we dat men wel houdt van een overheerlijke biefstuk maar ook van de bekende traditionele gehaktbal. Daarnaast hebben wij ook een scala aan kipgerechten. Maar welke vleessoort kiezen mensen nu eigenlijk het meest? Is het rund, varken of toch kip? We gaan hier samen eens dieper op in.
De Nederlander staat erom bekend een groot vleesliefhebber te zijn. Vlees heeft daarbij een enorm grote rol in veel van onze maaltijden. Wanneer het gaat om een ontbijt, lunch, diner of zelfs een feestelijke aangelegenheid, gebruikt de gemiddelde Nederlander vlees als middelpunt van het geheel. Maar de voorkeuren en consumptie zijn drastisch aan het veranderen, dit komt mede door de zorg over het milieu, dierenwelzijn en gezondheid.
Rundvlees heeft al ontzettend lang een speciaal plekje in ons hart en in het hart van onze Nederlandse keuken. Gewild om zijn rijke, botermalse en overheerlijke smaken. Rundvlees is te gebruiken in een breed scala aan recepten, denk hierbij aan een barbecue, een stoofpot maar ook voor de steak en hamburger bij jouw diner. Rundvlees is zo ontzettend veelzijdig dat er daadwerkelijk voor ieder wat wils is.
Kip is ontzettend gewild onder ons Nederlanders vanwege zijn veelzijdige opties en betaalbaarheid. Het maakt op zich niet uit wat je maakt, van drumsticks tot kipfilet tot de populaire kipnuggets, alles is mogelijk. Kip kan echt op talloze manieren worden klaargemaakt en geserveerd. Kip is toch vaker de meest populaire keuze voor wanneer het aankomt op een doordeweekse maaltijd.
Wanneer we kijken naar onze geschiedenis zien we dat varkensvlees toch wel het meest geconsumeerde vleessoort is in Nederland. Varkensvlees is de basis voor ontzettend veel traditionele Nederlandse gerechten. Denk hierbij aan rookworst, karbonade of de overheerlijke speklappen. Varkensvlees is een betaalbare keuze welke de Nederlandse keuken heeft gemaakt tot wat het is nu.
We roepen misschien gemakkelijk dat kip hét meest verkochte vleessoort is in ons Nederland. Dit is echter niet het geval. Hoewel kip misschien een strakke tweede plaats heeft, heeft varkensvlees toch wel echt de eerste plek bemachtigd. Dit wordt natuurlijk gedekt door de meest recente statistieken. Volgens deze statistieken consumeren wij Nederlanders gemiddeld meer varkensvlees dan rundvlees of kip. Dit zou misschien wel kunnen samenhangen met de geschiedenis van Nederland en hoe lang varkensvlees hier al een onderdeel van is. Daarnaast zijn veelzijdigheid en economische voordelen ook een belangrijke factor.
Wij van Vleesch.nl zien natuurlijk ook dat onze Nederlandse vleesconsumptie blijft evolueren en veranderen. Hoewel het momenteel varkensvlees is, sluiten we natuurlijk nooit uit dat het ook plotseling kip of rund kan worden. We zullen waarschijnlijk in de toekomst een variatie zien van de traditionele vleessoorten gemixt met een alternatieve voedingskeuze. We blijven dit natuurlijk op de voet volgen en informeren jou hier graag over.