Kerstmis, een perfecte en vooral ook ongelofelijk gezellige tijd voor werkelijk iedereen. Wij van Vleesch.nl snappen dit natuurlijk als geen ander en willen niets liever dan jou voorzien van een overheerlijke kerstmaaltijd. Laten we overigens eerlijk zijn, wat straalt er nou zoveel beter dan een prachtig stuk rundvlees in jouw kerstmaaltijd?
We weten allemaal hoe rundvlees zo ongelofelijk geliefd is omtrent zijn rijke smaak, veelzijdigheid en ook nog eens die perfecte mogelijkheid om het te kunnen combineren met de feestelijke bijgerechten en ook zeker sauzen. We gaan daarom samen met jou eens dieper in op de verschillende en vooral ook meest populaire rundvleessoorten die je ziet tijdens de kerst. We gaan samen eens goed kijken naar waarom ze eigenlijk zo ongelofelijk populair zijn en geven we jou ook nog eens dolgraag wat extra tips voor wat betreft de bereiding, dit zodat jij als echte chef kunt stralen tijdens het voorbereiden van jouw kerstmaaltijd.
Als we het hebben over rundvlees, dan wordt het in de regel altijd geassocieerd met één specifiek iets, weet jij wat dat is? Rundvlees wordt veelal gezien als een product van luxe en verfijning. Kijk hiervoor maar eens naar producten zoals bijvoorbeeld: de overheerlijke rib-eye of de super malse ossenhaas. Denkend aan deze vleessoorten dan is het natuurlijk wel ontzettend logisch dat we rundvlees met luxe associëren. De reden dat we zo denken heeft in de regel al enkel met de prijs van rundvlees en dan specifiek deze stukken te maken. Dit is overigens niet alleen de reden, denk ook maar eens aan de culinaire traditie en ook het bijzondere karakter van rundvlees. Het is immers een ontzettend luxe ingrediënt voor elke maaltijd.
Wanneer men tijdens de kerstdagen op zoek gaat naar overheerlijke en vooral ook indrukwekkende gerechten dan grijpt men nog al snel naar rundvlees, dit prachtige vlees is perfect voor deze gelegenheden. Dit komt door die overheerlijke volle en rijke smaak die rundvlees met zich meeneemt. Ook is rundvlees zo ongelofelijk veelzijdig in zijn bereidingswijzen. Zo zijn de overheerlijke sneden zoals bijvoorbeeld: entrecôte, prime rib of zelfs een overheerlijke tournedos een ware traktatie en ook gegarandeerd hét pronkstuk op tafel. Dit draagt wederom enorm bij aan de sfeer. Het is grappig om te bedenken hoe dat een maaltijd een enorme sfeerbooster kan zijn. wat bijdraagt aan de feestelijke sfeer. De smaak van rundvlees gaat zelfs dieper tijdens de kerstdagen dan alleen de smaak, het geeft ook een soort van symbool van warmte en ook verbondenheid, deze zijn perfect tijdens de kerst.
Dit zijn twee ongelofelijk belangrijke componenten in rundvlees zelf, dit heeft rundvlees in principe toch wel redelijk groot gemaakt. Rundvlees heeft in vergelijking met de andere vleessoorten een ongelofelijke rijke smaak en textuur. Dit maakt het dus zo ongelofelijk gewild en dan vooral tijdens de speciale gelegenheden. Rundvlees heeft overigens ook ontzettend vaak een ongelofelijk rijke marmering (dit is natuurlijk afhankelijk van het stuk vlees) en ook ontzettend veel intramusculaire vet dat door het vlees heen loopt. Rundvlees heeft een ongelofelijk volle en vooral ook diepe smaak, welke intens is en absoluut niet veel toevoegingen nodig heeft. Die prachtige vetmarmering zorgt er daarnaast voor dat het vlees tijdens het koken ook nog eens ongelofelijk sappig blijft. Het zit namelijk zo, het vet in het vlees smelt wanneer het wordt blootgesteld aan veel hitte, dit gesmolten vet geeft een overheerlijke smaak af aan het vlees. Het maakt rundvlees ontzettend veelzijdig en ook nog eens geschikt voor talloze verschillende bereidingswijzen. Denk maar eens aan de langzaam gegaarde stoofpotjes, maar ook aan die malse en snel klaargemaakte biefstuk.
Wat we niet mogen vergeten is dat rundvlees ook een ontzettend breed palet aan smaken en texturen biedt, dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de rundvlees soort die je kiest maar ook de bereidingswijze telt hier enorm. Neem als voorbeeld maar eens die overheerlijke rib-eye, dit is een vleessoort die in de regel altijd wordt geroemd om zijn overheerlijke, sappige en vooral ook volle smaak. Daarnaast heeft een rib-eye een prachtige vetmarmering door het vlees lopen met aan de zijkanten nog een prachtige vetrand. Dit alles maakt de rib-eye bijvoorbeeld perfect voor roosteren of grillen. Geloof ons als je dit eenmaal eens geprobeerd hebt wil je echt niets anders meer. Kijken we dan naar bijvoorbeeld een ossenhaas dan zien we voor wat betreft het vlees zelf het complete tegenovergestelde van rib-eye. Wat bedoelen we hiermee? Waar rib-eye een prachtige vetmarmering heeft, heeft ossenhaas dit bijvoorbeeld niet. Ossenhaas is van zichzelf ongelofelijk mager en staat er weer bekend om te kunnen smelten op jouw tong. Dat mag overigens ook wel gezien de ossenhaas wordt gezien als het meest luxe vlees dat een rund te bieden heeft. Je zult de ossenhaas dan ook vaker terugvinden in gerechten zoals de Beef Wellington. Hier past de subtiele smaak en ook structuur van ossenhaas perfect samen met een laagje bladerdeeg en ook kruiden.
Rundvlees staat erom bekend een natuurlijke robuustheid te hebben die in de regel ontzettend goed samengaat met de volle smaken van bijvoorbeeld winterse kruiden en ook specerijen die je ontzettend vaak terug zult vinden bij bijvoorbeeld kerstgerechten. Kijk maar eens naar kruiden zoals de rozemarijn, tijm en ook zeker knoflook, maar ook zeker zachtere tonen zoals die van rode wijn, knolgroenten en ook winterse sauzen die gebaseerd zijn op basis van jus of fond. Doordat je rundvlees langzaam bereid, dus in de regel alles wat met stoofvlees te maken heef, zul je zien dat de smaken echt perfect tot hun recht komen en geven ze verschillende extra dimensies van smaken aan iedere hap. Het is het echt waard.
We weten als geen ander dat in veel verschillende landen rundvlees een ongelofelijk bijzondere plek inneemt tijdens de feestdagen, je vindt deze dan ook vooral terug in de meer traditionele winterse gerechten. We zien rundvlees voornamelijk terug in klassieke Franse, Britse en ook Amerikaanse kerstmaaltijden. Het zit zelfs zo dat op deze plekken het rundvlees traditioneel is ingewoven. Een prachtig voorbeeld is de boeuf bourguignon, welke afkomstig is van de Franse keuken. Het is een ongelofelijk populair wintergerecht die je eigenlijk voornamelijk ziet terugkomen rondom de feestdagen. In plekken zoals Engeland en de Verenigde Staten zul je weer veel meer gerechten rondom prime rib voorbij zien komen, prime rib is in essentie een ontzettend langzaam geroosterde ribbenkast. Het is gek dat we hier zo weinig van weten gezien het daar een ware klassieke kerstmaaltijd is. Deze maaltijd is voornamelijk geliefd vanwege zijn sappige textuur en ook ontzettend rijke smaak. Dit zijn gerechten die normaliter ontzettend langzaam garen, het brengt de familie ook echt gezamenlijk rondom de tafel waar het vlees uiteindelijk in dunne plakken gesneden wordt.
Het rundvlees draagt enorm bij aan het gevoel van overvloed en ook gastvrijheid, iets wat we zo enorm associëren met de kerstgedachte. Vaak zie je dat er in Nederland maar ook zeker in andere Europese landen enorm uitgepakt wordt tijdens de kerstdagen. Dit gebeurt meestal in de vorm van een overheerlijk stuk vlees dat je anderzijds misschien niet snel zou kopen. Rundvlees is met kerst niet zomaar een stuk vlees of zomaar een maaltijd, het is een ervaring en iets speciaals om samen van te kunnen genieten. Bedenk je maar eens hoe dat een groot stuk rundvlees als centerpiece op tafel straalt. Het straalt feestelijkheid uit en bied ook een enorm goed excuus om als gezin of vriendengroep veel langer aan tafel te blijven zitten en eens goed te genieten van elkaars gezelschap.
Voor vele van ons die ware kookliefhebbers willen zijn is kerst een ongelofelijk goed moment om hun kookkunsten naar een nieuw niveau te tillen en wat leent zich hier nou eigenlijk beter voor dan rundvlees? Wil je bijvoorbeeld een prachtige en perfect gegaarde prime rib maken of een prachtige rosé ossenhaas? Dan komt daar best wel wat vakmanschap bij kijken, het eindresultaat is het overigens wel echt waard om tijd en moeite in te steken. Rundvlees heeft in de regel zoveel verschillende soorten manieren van bereiden, denk maar eens aan grillen, tot braden en zelfs stoven. Deze bereidingswijze maken rundvlees waarlijk uitdagend en ook de kerst biedt dus de perfecte gelegenheid om iets nieuws te proberen omtrent rundvlees. Het is wel handig om iets van kennis van vleessoorten te hebben, een gevoel van timing en in sommige gevallen veel geduld. Maar master je alle technieken rondom rundvlees, dan kun je jouw gasten echt goed verrassen met een perfecte textuur en ook smaak.
Ontzettend veel mensen zien het klaarmaken van rundvlees als een ware traditie en doen dit ook echt met ontzettend veel liefde. Hierbij speelt het vlees dan ook echt een prominente hoofdrol in het gerecht. Een goed bereid stuk rundvlees op tafel neerzetten is een ware kunst en ook zeker iets om trots op te zijn wanneer het je lukt. Je creëert zo echt een prachtige en gedenkwaardige kerst aan tafel voor echt iedereen.
We weten als geen ander hoeveel verschillende mogelijkheiden rundvlees eigenlijk kan bieden, je kunt namelijk zo ongelofelijk veel verschillende gerechten maken met rundvlees. Deze lopen uiteen van een normale gegrilde biefstuk tot de meest complexe stoofschotels. Dit is een vorm van veelzijdigheid die rundvlees zo ongelofelijk perfect maakt voor kerst. Veel mensen hebben uiteenlopende voorkeuren en met rundvlees kun je zo ongelofelijk veel oplossen. Het maakt hierbij absoluut niet uit of je de show wilt stelen met een prachtige Beef Wellington of een ontzettend rijk gevulde runderstoofpot. Rundvlees kun je echt zo bereiden dat het goed aan kan sluiten bij verschillende smaakvoorkeuren. Vergeet overigens niet dat het met kerst in principe allemaal draait om het delen en het samenzijn. Het feit dat je daarnaast ook nog een meesterlijk gerecht op tafel kunt zetten waar iedereen van kan genieten maakt het alleen maar af.
De kerst kent vele verschillende gerechten en ook vele verschillende vleessoorten, laten we dus eens samen gaan kijken naar de meest favoriete vleessoorten:
De ossenhaas staat misschien wel bekend als het meest malse en subtiele stukje vlees. Het is ook een spier die ontzettend weinig werk verricht dus het is niet raar dat deze zo botermals is. Het vlees blijft doordat het zo weinig beweegt ongelofelijk zacht dat het bijna smelt op de tong. Het is daarnaast echt ideaal voor wie houdt van verfijnde en ook malse sneden.
Gaan we nu eens kijken naar een entrecôte of een rib-eye steak, dan zien we dat deze ongelofelijk geliefd is vanwege de marmering en ook het vetlaagje dat zich bevindt aan de buitenkant. Dit draagt enorm bij aan de sappigheid en ook de smaak van het vlees. Het is een ontzettend mooie keuze voor wie graag vet in zijn vlees heeft. Het voegt ook echt veel smaak toe.
Wanneer we kijken naar stoofvlees dan is dit natuurlijk ongelofelijk geschikt voor wie houd van langzaam gegaarde gerechten, het voordeel hiervan is dat het vlees echt zo mals wordt dat het smelt op jouw tong, denk er aan dat dit meestal om vlees gaat dat stugger is dan bijvoorbeeld de gemiddelde steak. Stoof je het stuggere vlees met kruiden en groenten dan zal het vlees boterzacht worden en doordrenkt raken met verschillende smaken.
Côte de boeuf, of côte de bœuf, is een ongelofelijk indrukwekkend stuk vlees met een bot, wat het vlees nog vele malen smaakvoller maakt. Het is een groot favoriet voor wie houdt van een wat steviger, sappig stuk vlees met een intense smaak.
Wij van Vleesch.nl snappen als geen ander hoe dat rundvlees een ongelofelijk populaire keuze kan zijn en dan vooral omtrent die gezellige kerstdagen. Rundvlees steelt sneller de show vanwege de luxe uitstraling, rijke smaak en ook veelzijdigheid. Rundvlees is een prachtige en vooral ook unieke toevoeging die met de juiste bereiding voor jou en jouw gasten.