Wij van Vleesch.nl staan er om bekend dat wij Belgische Witblauwe kruislings houden op onze boerderij, een ras dat bekend staat om zijn indrukwekkende spiermassa en malse vlees. Dit vleesras is een perfecte keuze voor dry aging. Dit is een zeer delicaat proces welke de smaken en texturen van rundvlees naar een compleet nieuw niveau tilt.
In onze blog gaan wij samen eens kijken naar dit proces en ik kan je vast garanderen dat je gaat watertanden. Wij van Vleesch.nl geloven namelijk dat er weinig is dat een goed stuk dry aged rundvlees zou kunnen evenaren.
Laten we eerst eens uitleggen wat dry aging eigenlijk is. Dry aging is een proces waarbij rundvlees gedurende een lange tijd wordt gerijpt onder omstandigheden die goed gecontroleerd kunnen worden en ook zijn. Deze omstandigheden omvatten temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs luchtstroming, al met al er komt veel bij kijken. Maar, dit proces verbetert de smaak en het textuur van het vlees aanzienlijk. Dry aging zorgt eigenlijk voor een ongekende malse bite.
Hoewel het natuurlijk een beetje bias is dat wij zelf Belgische Witblauwe kruislings op onze boerderij hebben en daarom ook kiezen voor dit ras voor wat betreft dry aging, toch moet ik zeggen dat er aan dit ras ontzettend veel voordelen zitten die dit proces het absoluut waard kunnen maken.
Het Belgische Witblauwe ras staat bekend om zijn opmerkelijke spierontwikkeling en relatief lage vetpercentage. Daarnaast heeft dit ras toch een prachtige en smaakvolle vetmarmering. Dit unieke kenmerk zorgt ervoor dat het vlees ontzettend mals is, zelfs voordat het dry aging proces begint.
Het vlees van Belgisch Witblauw kruislingen is rijk aan een vet dat ook wel intramusculair vet heet, dit wordt ook wel marmering genoemd. Dit is ontzettend belangrijk voor het rijpingsproces. Deze marmering laat het vlees tijdens het rijpen niet uitdrogen en versterkt de smaak.
Wanneer je graag zelf vlees wilt drogen is er natuurlijk ontzettend veel keuze. Echter zijn er specifieke vleessoorten welke het fantastisch zullen doen tijdens het dry aging proces. Dit hebben ze te danken aan hun textuur en vetverdeling. Laten we hier eens goed naar kijken.
Laat ik voorop stellen dat de rib-eye een persoonlijk favoriet is en het meest lekkere stuk vlees. Daarnaast wanneer je het combineert met het proces van dry aging krijg je de meest volle, rijke en geconcentreerde smaak na het rijpen. Dit heeft het vlees te danken aan de prachtige marmering rondom de malse spieren.
De entrecôte, of lendestuk, is een iets magerder stuk vlees in vergelijking met de rib-eye, maar dankzij de overheerlijke vetrand zal een entrecôte je toch verbazen met de krachtige en rijke smaken na het droogproces.
De T-bone is een vleessoort die niet vergeten mag worden wanneer het aankomt op dry aging. De T-bone combineert namelijk twee ontzettend lekkere smaken in één. Dit komt door de malse filet en de overheerlijke entrecôte. In dit geval zal dry aging de smaak sterkte en malsheid van beide vleessoorten een aantal niveaus omhoog tillen. Dit zal je ongetwijfeld een spectaculaire eetervaring opleveren.
Niet alleen het roken van vlees is een hobby van vele, men wil ook graag in de mogelijkheid zijn om hun vlees thuis te kunnen drogen. Maar hoe gaat dit proces in zijn werk en wat heb ik nodig? Laten we daar nu eens dieper op ingaan.
Om het dry aging proces te kunnen starten heb je een speciale dry-aging koelkast nodig. Deze koelkast kan de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie met gemak en ontzettend nauwkeurig reguleren.
Hoe bereid ik mezelf hierop voor? Begin allereerst met het kiezen van een hoge kwaliteit vleessoort, in mijn geval natuurlijk de rib-eye. Laten we zorgen dat het vlees goed gekoeld en helemaal schoon gemaakt is voordat we het in de dry-aging koelkast plaatsen. Gebruik hiervoor gewoon stromend water. Je kunt de rib-eye hier makkelijk mee schoon maken.
Nu plaatsen we de rib-eye in de speciale koelkast rijpen voor een periode van minimaal 28 dagen. Stel alles in zodat jij jouw perfecte stuk vlees kunt krijgen. Wat belangrijk is, is dat je het vlees in de gaten houdt, maar het liefste niet teveel stoort. Je kunt met jouw acties namelijk het proces beïnvloeden waardoor het vlees er niet uitkomt zoals jij graag voor ogen hebt.
We zouden Vleesch.nl niet zijn als we niet overal tips voor zouden hebben. Zodoende heb ik wat belangrijke tips voor jou op een rij gezet.
Voor de echte vleesliefhebbers onder ons is dry aging een uitgelezen kans om alles uit jouw vlees te halen. Het zorgt namelijk voor een ongekende, diepe en rijke smaak welke in ons geval in de Belgische Witblauwe kruislings verborgen ligt. Je haalt ze met dit proces echt naar boven. Kies de juiste vleessoorten en beheer met alle rust en geduld het dry aging proces. Wanneer het klaar is kun je genieten van een ongekende luxe smaak die je niet snel zult vergeten.