Vlees is afkomstig van slachtdieren en bestaat uit spier-, vet- en bindweefsel en vocht, Het bindweefsel is voor een groot deel bepalend voor de malsheid van het vlees. Hoe meer bindweefsel het vlees bevat, hoe minder mals het vlees zal zijn. Spieren die veel gebruikt worden, bevatten hierbij meer bindweefsel. Veelal is het achterste van dieren lekker mals. Ook oudere dieren bevatten vaak meer bindweefsel.
Vlees is opgebouwd uit spier-, vet- en bindweefsel en vocht. De onderdelen zullen hieronder verder uitgelicht worden.
De belangrijkste bouwstoffen voor de spiermassa van dieren zijn de eiwitten actine en myosine. De stoffen hebben invloed hoeveel een dier kan bewegen en bepalen hiermee hoe flexibel of stijf het spierweefsel wordt. Dit heeft weer invloed op de malsheid van het vlees.
Afhankelijk van het soort vlees, bevat een stuk veel of weinig vetweefsel. Hoe meer vet, hoe minder droog het vlees zal zijn. Dit bepaalt uiteindelijk de ‘bite’ van het vlees.
Het bindweefsel in vlees bestaat uit de eiwitten collageen en elastine. Deze eiwitten beïnvloeden voor een groot deel de taaiheid en structuur van een stuk vlees. Wanneer een dier veel beweegt, wordt er meer bindweefsel aangemaakt. Hierdoor zal de spier sterker worden en het vlees taaier. Hoe minder bindweefsel, hoe malser een stuk vlees en hoe minder bite het vlees zal hebben.
Het vocht in vlees is belangrijk om uitdroging van vlees te voorkomen. Vlees met een laag vochtgehalte, betekent immers uitdroging. Met name bij rijping of verhitting van vlees, kan veel vocht verloren gaan, waardoor vlees erg taai kan worden.
Wanneer je graag een stuk vlees wilt eten, is er de keuze uit diverse soorten wit en rood vlees.
Rundvlees behoort samen met kalfsvlees tot de gezondste vleessoorten. Het vleessoort is afkomstig van diverse melk- en vleeskoeien en wordt tot de categorie rood vlees gerekend. Rundvlees bevat relatief veel vitamine B12 en ijzer, waardoor het eten van dit stuk rood vlees de gezondheid bevorderd. Eet daarom met mate een goed stuk rundvlees. Ben jij een echte vleesliefhebber of wil je juist minder vlees eten, maar ben je op zoek naar kwaliteit rundvlees? In deze webshop kun je smakelijk rundvlees kopen van eigen boerderij.
Kalfsvlees is een gezonde vleessoort dat afkomstig is van stier- of koekalveren jonger dan één jaar. Doordat de dieren jong zijn, bevat het vlees minder bindweefsel. Dit zorgt dat kalfsvlees erg mals is en een fijne structuur heeft. Wanneer je graag kalfsvlees wilt kopen, is er de keuze uit blank kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Het verschil tussen beide vleessoorten zit voornamelijk in het soort voer dat kalveren eten. In onze webshop vind je alleen rosé kalfsvlees.
Het vlees afkomstig van de varken is een veel gegeten vleessoort. Een goed stuk varkensvlees is te herkennen aan een malse vleessmaak, rood of roze kleur en een goed vochtgehalte. Afhankelijk van welk deel van het varken het vlees afkomstig is, is het vlees zacht of juist taaier. Zo zijn er veel verschillende varkensvleessoorten te verkrijgen, zoals rugspek, hamlappen of borstvlees.
Kippenvlees en gevogelte worden geclassificeerd als wit vlees en zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Naast kip worden onder andere eenden, kalkoenen en kwartel tot gevogelte gerekend. De kippen en gevogelte worden vrijwel geheel voor de vleesindustrie gebruikt. Zo kan vlees van de borst, poten en vleugels worden gegeten. Vaak worden ook organen van gevogelte ook geconsumeerd. Voorbeelden van dit orgaanvlees zijn de lever of nieren.
Het bestellen en eten van kwaliteit vlees kan nu heel eenvoudig online. Bij Vleesch.nl vind je kwaliteit rundvlees, kalfsvlees en diverse vleespakketten. Vlees komt direct van de boer, omdat het van onze eigen boerderij afkomstig is. Wij kunnen hierdoor eerlijk, kwaliteitsvlees garanderen.
Bekijk op je gemak ons vleesassortiment, stop het vlees in de winkelwagen en reken direct af. Het vlees wordt geportioneerd, vacuümverpakt en diepgevroren en binnen een straal van 30 km gratis bij jou thuisbezorgd. Bij langere afstanden wordt het vlees, door middel van speciale koelelementen en een isolatiezaak, diepgevroren naar je opgestuurd. Het eten van een stuk kwaliteitsvlees wordt hiermee erg eenvoudig.
Wat is vlees?
Vlees bestaat uit spier-, vet- en bindweefsel en vocht. Het bindweefsel is voor een groot deel bepalend voor de malsheid van het vlees. Hoe meer bindweefsel het vlees bevat, hoe minder mals het vlees zal zijn. Slachtdieren worden speciaal gehouden ter consumptie van het vlees.
Welke vleessoorten zijn er?
Er zijn diverse vleessoorten die gegeten kunnen worden. Zo kan je kiezen uit verschillende rood vlees, zoals rundvlees en kalfsvlees of wit vlees, zoals kip en gevogelte.