Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Wat betekent nou eigenlijk dry-aged, grain-fed en grass-fed?

Ben jij een echte liefhebber van goed vlees? Dan heb jij zeker wel eens termen voorbij zien komen zoals: dry-aged, grain-fed en grass-fed. Dit klinken als zeer ambachtelijke en stoere termen, maar wat betekent het nou allemaal? Misschien zelfs wel belangrijker:

Wat is toch het verschil in smaak, textuur en ook kwaliteit? We gaan in deze blog samen met jou eens dieper in op de wereld van rundvlees. We gaan dan eens kijken naar wat er eigenlijk allemaal verstopt zit achter deze begrippen, dit zodat jij de volgende keer dat ene overheerlijke stuk vlees kunt bestellen en of kopen. Je weet dan namelijk precies waar je voor kiest.

Wat is dry-aged vlees?

Dry aged vlees betekent letterlijk en figuurlijk: droog gerijpt vlees. Het is een eeuwenoude techniek, welke oorspronkelijk werd toegepast om vlees langer op een natuurlijke wijze te kunnen conserveren en ook verbeteren. Dit gebeurde al voor de tijd van de moderne koelingen en diepvriezers. Tegenwoordig wordt deze methode eigenlijk nog ingezet om de smaak en de textuur naar een hoger niveau te tillen.

Door de dry aging wordt het vlees en denk er aan dat het hier vaker om de luxere delen gaat gedurende een langere periode bewaard in een zeer gecontroleerde omgeving, denk hierbij vooral aan: entrecote, rib-eye of côte de boeuf. Wanneer we het hebben over dry agen hebben we het niet over een substantiële warmte, denk meer aan temperaturen rond de 1 tot 3 graden Celsius en een luchtvochtigheid van ongeveer 75 tot 85%. Dit alles gebeurt zonder een vacuümverpakking of beschermlaag. Het vlees ligt dus bloot op roosters of aan haken. Dit zodat lucht vrij kan komen en om het stuk heen kan circuleren.

De rijpingsperiode varieert aanzienlijk, maar ligt vrijwel altijd tussen de 21 en de 60 dagen. Er zijn liefhebbers en gespecialiseerde slagers die zelfs zover gaan als 100 dagen of meer. Dit vraagt natuurlijk om veel expertise en ook nog eens een flinke portie geduld. Denk er om dat hoe langer jij vlees rijpt hoe meer uitgesproken en ook complex de smaak zal zijn.

Wat gebeurt er tijdens dry-aging?

Dry aging klinkt eigenlijk als je zet vlees in een ruimte en je wacht, echter is het droog rijpen zoveel meer dan alleen maar wachten. Dit proces zorgt namelijk voor vele belangrijke veranderingen in het vlees, laten we eens gaan kijken:

Vochtverlies

We weten dat het vlees tijdens het dry agen een deel van zijn vocht zal gaan verliezen, dit kan vaak wel tot 30% van het oorspronkelijke gewicht zijn. Dit zorgt ervoor dat de smaak zich zal concentreren. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook tijdens het inkoken van een saus, hierbij worden voornamelijk de umami tonen in het vlees intenser. Het resultaat is een veel rijkere smaak dan bij vers of natgerijpt vlees.

Enzymatische afbraak

We weten dat in het spierweefsel van rundvlees enzymen zitten, denk hierbij eens aan enzymen zoals: calpaïnen en catepsines. Tijdens dit specifieke rijpingsproces breken juist deze enzymen het bindweefsel langzaam af. Dit is een weefsel die de spiervezels bij elkaar houdt. Het zorgt ervoor dat het vlees malser wordt. Dat komt omdat bindweefsel normaliter vooral het taaie afgeeft. Omdat deze dus afgebroken worden heb je altijd een overheerlijk mals en zacht stukje vlees. Het wordt in dit geval niet zacht op een slappe manier maar juist met die zijdezachte structuur die bijna op de tong smelt.

Korstvorming

Doordat het vlees als het ware onafgedekt ligt, droogt de buitenkant natuurlijk uit en zo vormt zich een donkere en harde korst. Dit is een korst die het binnenste van het vlees zal gaan beschermen tegen bacteriën en ook bederf. Het lijkt als het ware een beetje op hoe harde kaas rijpt of zelfs hoe gedroogde ham zou rijpen. Om het veilig te maken om te eten wordt de buitenste laag met de uiterste zorg weggesneden. Wanneer dit eenmaal weg is blijft er enkel nog een smaakvolle en perfect gerijpte kern over.

Waarom is dry-aged vlees duurder?

De reden dat droog gerijpt vlees zoveel duurder is dan natgerijpt vlees, dus vlees dat in vacuüm gerijpt wordt. Dit lijkt een super handig marketing trucje maar niets is minder waar, het droogrijpen is zo’n ongelofelijk intensief en tijdrovend proces. Hier zijn een paar redenen waarom dat droog rijpen zo’n hoge prijs heeft.

1 Vochtverlies = gewichtsverlies

Door het rijpen verliest het vlees zoals we al aangaven veel vocht. Dit betekent dat het eindproduct natuurlijk een stuk lichter zal zijn dan dat het oorspronkelijke stuk is. In dit geval betekent minder gewicht ook minder verkoopbare kilo’s.

  1. Snijverlies

Zoals we ook al aangaven zal er op de buitenste laag een korst ontstaan door het rijpen, deze wordt natuurlijk voor de verkoop verwijderd. Hoewel het natuurlijk volledig afhankelijk is van de rijpingsduur kan dit stiekem toch aardig wat verlies opleveren, denk hierbij maar eens aan 15% extra. Wat hiervan echt overblijft is slechts het kostbare en smaakvolle binnenste.

  1. Langdurige opslag

Het vlees licht als het ware wekenlang in speciale klimaatkamers, hier worden de temperatuur, luchtvochtigheid en ook luchtcirculatie zorgvuldig gemonitord. Dit zijn ruimtes die energie, ruimte en ook constante aandacht kosten. Het is dus eigenlijk gewoon duur om vlees zo lang te kunnen bewaren zonder dat zal bederven.

  1. Selectie van het vlees

Lang niet elk stuk vlees is echt geschikt voor het droog rijpen. Hiervoor wil je echt alleen maar rundvlees van hoge kwaliteit gebruiken, dat ook nog eens voldoende vetmarmering heeft. Dit is namelijk vlees dat goed kan rijpen zonder uit te drogen. Hiervoor worden overigens vaak ook alleen geselecteerde rassen voor gebruikt, denk maar eens aan: Black Angus, Hereford of Wagyu. We denken dat zelfs de Belgische Witblauwe kruisling hiervoor geschikt zou zijn, de reden hiervoor is omdat dit ras ook een ontzettend mooie vetmarmering in zijn vlees heeft zitten.  

  1. Ambacht en kennis

Het droog rijpen is overigens ook echt een vak apart. Een goede slager weet namelijk precies hoe lang een stuk moet rijpen, wanneer  het vlees op zijn echte hoogtepunt is en ook wanneer het vlees net te ver is gegaan. Dit is een ervaring en een type kennis die het verschil kunnen maken tussen een bijzonder product en ook een teleurstelling.

Voor wie is dry-aged vlees bedoeld?

Dry-aged vlees is uitermate geschikt voor de volgende type vleesliefhebbers:

  • Liefhebbers van uitgesproken smaken
  • Culinaire avonturiers
  • Fijnproevers die iets bijzonders willen serveren
  • Mensen die hun gasten willen verrassen met iets unieks
  • Koks die willen koken met vlees van topkwaliteit

Het vlees is weer een stuk minder geschikt voor wie simpelweg houdt van simpel of zelfs mild vlees, het helpt ook niet bij wie echt vetarm wil eten. Er zijn natuurlijk wel magerdere dry age stukken te vinden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jouw vlees op een goede manier bereid, want door het bekende vochtverlies en die kostbaarheid wil je het vlees echt niet laten uitdrogen.

Smaak en beleving

Het dry aged vlees is een ontzettend culinaire ervaring op zichzelf. Dit vlees is niet jouw standaard stukje rundvlees. Het is een product dat echt maandenlang met ontzettend veel aandacht en precisie is behandeld om tot de volle potentie te laten rijpen. Wie het vlees ooit geproefd heeft, merkt eigenlijk ook meteen dat het vlees van een geheel andere kwaliteit is. Je proeft hier namelijk niet alleen vlees, maar je proeft ook diepte, tijd en vakmanschap.

De invloed van vet en marmering

Wat ook nog eens echt bijdraagt aan de smaakbeleving, is de marmering van het vlees. Dry aged rundvlees komt eigenlijk altijd van runderen met een hogere vetkwaliteit zoals Angus of Wagyu. De fijne vetadertjes die hier door het spierweefsel lopen, ook wel de zogenaamde marmering smelten als het ware tijdens de bereiding langzaam weg en geven het vlees juist die sappigheid en ook die volle smaak.

Het vet is eigenlijk niet zomaar vet, het is echt een smaakdrager. Tijdens het droog rijpen verandert ook de samenstelling van het vet. Het vet wordt namelijk zachter, romiger en ontwikkelt ook nog eens extra smaaklagen. Het draagt echt bij aan die kenmerkende en licht boterachtige smaak die het droog gerijpt vlees zo ongelofelijk geliefd maakt.

Niet voor iedereen

Droog gerijpt vlees is absoluut niet voor iedereen, het is een zeer uitgesproken en soms zelfs een tikje avontuurlijk. Het vlees is niet persé de allerbeste keuze voor wie echt houdt van een neutraal of zelfs ‘veilig’ rundvlees. Het is ook echt voor iedereen die dolgraag verder wil kijken dan bijvoorbeeld een standaard type biefstuk. Dit soort vlees en dan bedoelen we het droog gerijpte vlees is een ware openbaring. Het eten van dit vlees vraagt wat wennen, dit vooral wanneer je voor het eerst kennis maakt met die complexe smaak. Maar wanneer jij eenmaal van die gelaagde en vooral ook diepe smaken houdt dan is het echt vaak liefde op het eerste gezicht en dus ook bij de eerste hap.

Wanneer kies je voor dry-aged?

Dit type vlees wordt voornamelijk goed gegeten bij een bijzondere gelegenheid, denk hierbij maar eens aan een etentje met vrienden of familie waarbij je echt iets speciaals wilt serveren. Zo kun je echt gaan stralen op een verjaardag, jubileum of zelfs feestdag. Het kan ook gewoon zijn dat je jezelf echt wilt trakteren op iets overheerlijks. Dit is eigenlijk een type vlees dat je op tafel gaat zetten als het moment erom vraagt of dat moment zelf gaat creëren.

Vergeet niet dat ook op bijvoorbeeld de barbecue een stuk dry aged vlees echt een ware uitblinker is. Doordat het vlees een ongelofelijk lage vochtgehalte heeft, zal het ook echt meteen prachtig dichtschroeien, de intensere smaak blijft echt overeind bij de hoge temperaturen en al helemaal wanneer je gebruik gaat maken van rookhout. Denk maar eens aan een overheerlijke rib-eye welke 45 dagen echt goed gerijpt is, je hoeft hieraan alleen maar een klein beetje grof zeezout erop te doen, perfect te grillen boven gloeiend houtskool. Het is gewoon simpelweg puur genieten.

Wat is grain-fed vlees?

Grain-fed betekent in principe niets anders dan dat de runderen een dieet hebben gehad dat als het ware volledig zal hebben bestaan uit granen, denk hierbij aan bijvoorbeeld:  maïs, gerst, tarwe en soja. In tegenstelling tot bijvoorbeeld grasgevoerd vee, dat op weides graast, worden grain-fed runderen vaak op een gecontroleerde omgeving afgemest, hier ontvangen ze veel en calorierijk voedsel. Overigens gaan de boeren die dit doen gelukkig ook niet over op bijvoorbeeld sojabonen of iets dergelijks, maak je daar dus geen zorgen over.

De invloed op de smaak

We zien dat graan gevoerd rundvlees populair is in bijvoorbeeld: de Verenigde Staten, Argentinië en Australië. De reden hiervoor is dat deze manier van voeding bepaalde voordelen heeft, laten we daar nu eens naar gaan kijken:

  • Meer marmering: Het vlees is doorgaans doorregen met fijne vetadertjes.
  • Zachtere textuur: Door de hogere vetgraad is het vlees zachter en sappiger.
  • Milde, boterachtige smaak: Het smaakt iets zoeter en romiger dan grass-fed vlees.

Voor wie echt een liefhebber is van bijvoorbeeld rijk en sappig vlees met die prachtige vetstructuur, is vaak ook ontzettend fan van grain fed.

Wat is grass-fed vlees?

Grass-fed betekent niets anders dan grasgevoerd rundvlees, het bekent dat het dier in dit geval een dieet heeft gevolgd dat uit niets anders bestaat dan gras. Het lijkt als het ware vanzelfsprekend, maar je vindt dit lang niet overal in de vleessector. We weten dat gras gevoerde runderen voornamelijk grazen op weides en afhankelijk van het seizoen ook hooi of kuilvoer eten.

Er zijn gevallen waarin het label grasgevoerd gebruikt wordt terwijl het dier alleen maar in zijn eerste levensfase gras heeft gegeten.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl weten dat het absoluut niet uitmaakt of jij nou die echte klassieke vleeseter bent, een ware fijnproever bent of gewoon ongelofelijk nieuwsgierig bent. Het is het zeker waard om eens goed te kijken naar zaken als dry aged, graan gevoerd en ook gras gevoerd. Het zijn namelijk allemaal veel meer dan hippe termen. Deze termen brengen jou namelijk verhalen over de herkomst, ambacht en zeker ook smaak. Wij van Vleesch.nl geloven dan ook heilig dat vlees altijd begint bij een goede keuze, namelijk van boer tot bord.

Bedenk je dus, de volgende keer wanneer je een stuk rundvlees uitkiest, je jezelf ook afvraagt waar je echt zin in hebt. Wat past bij de aangelegenheid?  Hoe dan ook geniet oprecht van het lekkere stuk dat jij kiest.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 5 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 7 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 10 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie