Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Van weide tot bord

We kennen allemaal het moment wel: die sissende biefstuk in de pan, het aroma dat zich weer langzaam door de keuken verspreidt en ook die overheerlijke en sappige hap die meteen jouw smaakpapillen prikkelt. Heb je jezelf ook ooit afgevraagd wat hieraan vooraf kan gaan alvorens die overheerlijke biefstuk op jouw bord verschijnt? Van de prachtige en diervriendelijke boerderijen tot aan de meest zorgvuldige slagers tot aan jouw bord.

Achter elke biefstuk schuilt namelijk een verhaal van vakmanschap, zorg en ook keuzes welke impact maken op dieren, mensen en milieu. We gaan in deze blog eens samen met jou op een reis. Het is niet zomaar een reis, nee we gaan jou meenemen van boerderij tot bord. We gaan samen ontdekken hoe jouw biefstuk gemaakt wordt, welke keuzes er gemaakt worden onderweg en ook waarom dat transparantie in de vleesketen steeds belangrijker wordt.

Het begin

Alles begint natuurlijk bij de geboorte van het dier, in ons Nederland worden de meeste runderen namelijk geboren op melkveehouderijen of vleesveehouderijen. Het ras kan daarbij veel verschil maken. Zo hebben onze Belgische Witblauwe kruislings, deze kruising is met de Holsteiner, een super fijne vleesstructuur en een prachtige smaak. Dit is een ras dat bekend staat om hun rust, hun super spier ontwikkeling en het aanpassingsvermogen dat ze hebben.

De leefomgeving van het rund

Volledig afhankelijk van het seizoen en de plek staan runderen in Nederland in het algemeen op de wei of verblijven ze op de stal. Vaak zie je dat tegenwoordig de boeren, hoe dan ook voor meer ruimte kiezen en daarnaast ook nog eens een natuurlijk dieet aan hun dieren geven, dit alles met zo min mogelijk stress. Dit is zoveel beter voor het welzijn van het dier, maar ook zeker voor de smaak en de kwaliteit van het vlees. We willen dolgraag allemaal zo goed mogelijk met onze dieren omgaan.

Zo zijn de boeren die inzetten op kwaliteit, in staat om hun dieren te voorzien van voldoende beweging, schoon drinkwater en ook ruwvoer van hoge kwaliteit. Veel van deze boeren werken ook met eigen producten, denk hier aan het voer dat van eigen land komt, de mest die weer op het land gebruikt wordt en de boerderij die hierdoor ecologisch in balans blijft.

Voeding en groei: wat eet een rund?

De voeding speelt ook nog eens een hele grote rol in de uiteindelijke smaak, textuur en ook voedingswaarde van biefstuk. We weten dat wat een rund gedurende zijn tijd van kalf tot volwassen dier eet, ontzettend bepalend is in hoe het vlees zich uiteindelijk zal gaan ontwikkelen. Het heeft hier niet alleen met de samenstelling van het voer te maken maar ook hoe en wanneer dat het wordt gevoerd en ook onder welke omstandigheden dat het dier opgroeit.

Langzame groei is betere groei

Wat dat runderen eten is natuurlijk ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van het vlees, maar wat minstens zo belangrijk is, is hoe snel ze groeien. Wat we zien in de huidige veehouderij is dat er langzamerhand steeds meer waarde wordt gehecht aan een rustige en natuurlijke groei, dit is natuurlijk een streven. Hierdoor krijgen de dieren ook echt de tijd om hun spiermassa en ook hun vet op te laten bouwen op een evenwichtige en natuurlijke manier. Je kunt je ook afvragen of dat een te snelle groei de algehele vleeskwaliteit niet alleen maar verder naar beneden zou halen.

Een te snelle groei, welke vaak veroorzaakt door overmatig krachtvoer, zou kunnen leiden tot:

  • Spijsverteringsproblemen: zoals pensverzuring.
  • Stress en agressief gedrag: vooral bij groepshuisvesting.
  • Slechte vetverdeling: met onregelmatige vetopslag en verlies aan malsheid.

Zo zien we dat de dieren die in een ontzettend stressvrije omgeving leven, voldoende beweging krijgen en ook een uitgebalanceerd dieet hebben een vlees kunnen ontwikkelen van een hogere kwaliteit. Dit vlees is smaakvoller, malser en ook gezonder.

De invloed van voeding op de vetkwaliteit

We weten dat absoluut niet alleen de hoeveelheid vet belangrijk is, maar ook welk type vet zich in het vlees bevindt. Zo kan de vetzuursamenstelling aanzienlijk beïnvloed worden door het voer. We hebben hiervoor wat verschillende type voeren voor jou op een rijtje gezet:

  • Grasgevoerde runderen: Deze runderen hebben vaak een vele hogere verhouding van omega 3 tot omega 6 vetzuren.
  • Graangevoerde runderen: Deze runderen bevatten vaker meer verzadigde vetten, maar ook veel meer intramusculair vet. Dit laatste is dus de marmering.
  • Bijvoeding met lijnzaad: In dit geval worden bijvoorbeeld algen en ook koolzaad toegevoegd, dit kan de vetkwaliteit weer verder verbeteren.

Voor wie goed op de gezondheid en ook de smaak wil letten is het uitzonderlijk interessant om te weten wat een rund nou eigenlijk heeft gegeten. Gelukkig zijn er steeds meer producenten welke hierover een stuk transparanter kunnen zijn.

Trends en innovaties in runder voeding

We weten dat de rundveehouderij momenteel alles behalve stil staat. Er wordt volop geïnnoveerd om de voeding van runderen duurzamer, efficiënter en ook diervriendelijker te maken. Zo zijn enkele van de huidige trends als volgt:

  • Lokaal geteeld voer: We zijn als een geheel een stuk minder afhankelijk van soja import en weer een stuk meer van eigen circulaire teeltsystemen op eigen land.
  • Reststromen: Het gebruik van bijproducten uit onze voedingsindustrie, zoals bijvoorbeeld bierborstel of groentevezel kan voor onze runderen dienen als aanvullend voer.
  • Precisievoeding: De op maat gemaakte voerstrategieën op basis van individuele dierbehoefte, dit met behulp van data en ook sensortechnologie.
  • Fermentatie: Gefermenteerd ruwvoer blijkt de spijsvertering te verbeteren en de methaanuitstoot te verlagen.

Wanneer we al deze ontwikkelingen op een rijtje zetten dan zien we dat dit bijdraagt aan een gezondere veestalen en ook een betere kwaliteit vlees op jouw bord.

Van boerderij naar slachterij

Wat minstens zo belangrijk is, is de transport, de slacht, het uitsnijden en de rijping. Laten we hier eens goed naar gaan kijken.

Transport met aandacht

Een ongelofelijk gevoelige schakel binnen de vleessector is wel de transport. Runderen worden hierbij vanuit de boerderij naar een erkende slachterij gebracht. We mogen niet vergeten dat juist in deze schakel de dierenwelzijn echt ontzettend belangrijk is. Transporteurs moeten namelijk aan hele strenge regelgeving voldoen, een van deze dingen is de diervriendelijke voertuigen, de korte reistijd en al helemaal de minimale stress voor de dieren.

Wist je bijvoorbeeld dat stress net voor de slacht niet alleen het dierenwelzijn kan beïnvloeden, maar ook nog eens de vleeskwaliteit? Stress kan namelijk zorgen voor een versnelde verbranding van zekere suikers in het spierweefsel van het rund. Dit kan allemaal leiden tot taai en vooral ook droog vlees. Daarnaast kan het ook nog eens voor een zekere verzuring zorgen.

De slacht

We zijn gelukkig om te vernemen dat de slacht op onze Nederlandse bodem uitsluitend gebeurd onder het alziende oog van onze Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit oftewel het NVWA. Alle slachterijen worden dagelijks volledig gecontroleerd op de hygiëne, dierenwelzijn en vooral ook de voedselveiligheid.

Het uitsnijden

Nadat de slacht heeft plaats gevonden wordt het rund in grote technische delen verdeeld, dit heet ook wel uitsnijden of versnijden. Allereerst wordt natuurlijk het karkas een tijdje gekoeld. Dit wordt gedaan om het vlees als het ware te laten besterven. Na dat dit gedaan is wordt het vlees weer opgesplitst in de meer bekende delen, denk hierbij maar eens aan: de schouder, de rug, de lende, het borststuk en ook de bil en de poten.

Vanuit deze delen worden weer de bekende vleessoorten gesneden, denk hierbij aan bijvoorbeeld biefstuk. Het is natuurlijk ook volledig afhankelijk van het stuk vlees waaruit het gehaald wordt. Dit zorgt ervoor dat de biefstuk in structuur, smaak en ook vet dooradering verschilt. We hebben hieronder speciaal voor jou een paar van de bekendere vleessoorten opgeschreven:

  • Ossenhaas: Dit is het meest malse stuk vlees dat er te verkrijgen is, het vlees is afkomstig van de rugzijde. Het vlees bevat weinig bindweefsel en is ook nog eens zacht van structuur.
  • Kogelbiefstuk: Deze biefstuk wordt gesneden uit het bovenbeen, dit dichtbij de heup. Het vlees is ontzettend fijn van draad en ook nog eens zeer mals.
  • Entrecote: Dit type vlees is afkomstig uit de dunne lende, met een mooi randje vet zorgt dit voor die overheerlijke extra smaak.
  • Rib-eye: Hoewel dat de ossenhaas het meest luxe en malse stukje vlees is, is de rib-eye het meest lekkere stukje vlees. Dit overheerlijke zachte en malse vlees heeft namelijk een prachtige marmering. Dit vet smelt ook nog eens tijdens het bakken en maakt het vlees ook nog eens extra sappig en vol van smaak.

Het uitsnijden van vlees is een waar vakmanschap. Hier komt niet alleen maar precisie bij kijken, maar ook nog eens kennis van de anatomie van het rund en zelfs het gedrag van vlees bij bereiding. Een ontzettend goede uitsnijder weet precies hoe hij het maximale uit elk deel kan halen.

Rijping

We weten dat rijping een ontzettend essentieel onderdeel is in de reis van het rund tot aan de biefstuk. Dit is namelijk een proces dat in een ontzettend hoge mate de smaak, structuur en ook beleving van het vlees gaat bepalen. Hoewel dat mensen denken dat vlees meteen na de slacht geschikt is voor consumptie, is niets minder waar. Vlees dat direct na de slacht wordt bereid, is vaak taai en heeft ook een vrij vlakke smaak

De rijping zorgt er op zichzelf voor dat vlees zijn volle potentie kan bereiken. Het rijpingsproces geeft namelijk de natuurlijke enzymen in het spierweefsel de tijd om de eiwitten af te kunnen breken. Hierdoor wordt het vlees malser en zal de smaak zich verder verdiepen. Dit is een proces dat eigenlijk altijd gebeurd onder gecontroleerde omstandigheden in gekoelde ruimtes. Dit proces neemt normaliter tussen de één en zes weken in beslag, dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de methode, het type vlees en ook het gewenste resultaat. We weten dat er momenteel twee ontzettend dominante rijpingsmethoden zijn, dit zijn: wet aging en ook dry aging. Beide methoden hebben natuurlijk hun eigen voor en nadelen en brengen een totaal andere smaakervaring op jouw bord.

Wet-aging

Bij de wet aging wordt het vlees vrijwel direct na het uitsnijden vacuüm verpakt. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het vlees niet kan uitdrogen en beschermt het ook nog eens tegen eventuele invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld bacteriën. Dit pakket zal vervolgens gedurende één tot vier weken bewaard worden in een koeling bij een temperatuur net boven het vriespunt. Denk hierbij aan temperaturen zoals: ongeveer 1 tot 3°C.

Kenmerken van wet-aged vlees:

Vlees dat nat gerijpt is kun je natuurlijk aan een paar dingen herkennen, laten we hier eens naar gaan kijken:

  • Hygiënisch: Door de vacuümverpakking is het risico op besmetting laag.
  • Efficiënt: Er gaat geen gewicht verloren door uitdroging, wat voordelig is voor de producent én de consument.
  • Consistente kwaliteit: Ideaal voor supermarkten en grotere vleesverwerkers, omdat het product ontzettend voorspelbaar en stabiel is.
  • Zachtere smaak: De rijping gebeurt in het eigen sap van het vlees, wat zorgt voor een meer subtiele en milde smaakbeleving.

Toepassing:
Het nat rijpen wordt vooral toegepast bij de meest gangbare biefstukken die je normaliter ook in de supermarkt terug zult vinden. Dit vlees is in de regel een stuk magerder en ook minder uitgesproken van smaak. Toch is dit vlees ongelofelijk sappig en zacht wanneer je het goed bereid.

Dry aging

Dry-aging, ofwel het droog rijpen, is weer een veel traditionelere methode welke in de laatste jaren flink in populariteit is gestegen. Dit vooral bij de meer ambachtelijke slagers en de hele exclusieve restaurants. Bij deze methode wordt het vlees zonder verpakking op de rekken gelegd, dit in speciale koelcellen met een constante temperatuur, dit tussen de 1 en de 3°C. De luchtcirculatie en de gecontroleerde luchtvochtigheid wordt hierbij zo tussen de 70 en 80% gehouden.

Dit alles gedurende een periode van minimaal 21 dagen tot soms wel 60 dagen of meer. Tijdens deze periode gebeurt er iets bijzonders:

  • Vocht verdampt uit het vlees: wat de smaak concentreert.
  • Enzymen: breken de spiervezels langzaam af, wat resulteert in een bijzonder zachte structuur.
  • Schimmels: aan de buitenkant dragen bij aan de rijping, maar worden later weggesneden.

Kenmerken van dry-aged vlees:

  • Intense smaak: Vaak omschreven als nootachtig, aards, boterachtig en met een diepe umami.
  • Complexiteit: Elke hap heeft lagen van smaak die je bij regulier vlees niet aantreft.
  • Unieke textuur: Door de natuurlijke uitdroging is het vlees compacter en steviger, maar toch uitzonderlijk mals.

De slager

De slager speelt weer een ontzettend belangrijke rol voor wat betreft het selecteren en ook het verwerken van vlees. Zo herkent een goede slager de kwaliteit en weet het ook waar dat het rund vandaan komt. Deze slager snijdt het vlees met kennis van zaken.

Veel meer slagers kiezen weer bewust voor vlees van dieren met een goed leven. Deze slagers werken vaak samen met de meer lokale boeren, de slagers kiezen zelf het rund en volgen dus ook het hele proces tot in de slagerij. Dit zorgt er weer voor dat jij als klant volledig zeker bent van een smaakvol en een eerlijk product.

Jouw biefstuk

Nu komt het moment waarop jij het allemaal gaat overnemen. Een goede biefstuk verdient een goede bereiding. Hieronder hebben we voor jou weer enkele tips klaar staan:

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Haal de biefstuk altijd 30 minuten voor bereiding uit de koelkast. Dit zal ervoor zorgen dat de biefstuk gelijkmatig kan garen.

  1. Gebruik een hete pan

Biefstuk heeft een korte en vooral ook hete bereiding nodig. Gebruik een gietijzeren pan of een pan met dikke bodem. Je wilt de biefstuk het liefst kort aan iedere kant schroeien voor die overheerlijke gouden korst en rode binnenkant.

  1. Boter of olie?

Kies voor olie met een hoog rookpunt (zoals zonnebloemolie) om in te bakken, en voeg op het einde een klontje boter toe voor smaak.

  1. Rusttijd

Je wilt het vlees kort na het bakken 5 minuten de tijd geven om te rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen beter behouden kunnen blijven.

  1. Smaakmakers

Om het af te maken kun je een klein beetje zeezout, versgemalen peper en ook wat rozemarijn en knoflook toevoegen om de biefstuk af te maken. Je kunt er ook voor kiezen om jouw vlees heerlijk natuurlijk te laten, geloof me dat zodra je dit een keertje hebt kunnen proberen je echt niet meer terug wilt.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl begeleiden jou met ontzettend veel plezier op het gebied van vlees en leggen jou dan ook alles uit, in dit geval van rund tot perfect gebakken biefstuk. Er gaat stiekem toch een hele wereld schuil achter dat ene stukje vlees. Zo hebben we een wereld van boeren die hun dieren verzorgen, de transport met zorg voor de welzijn, de slagers die met passie voor het vak werken en zelfs jij als consument die dolgraag bewust kiest. Doordat jij nu kennis hebt van het verhaal achter jouw biefstuk kun je zelfs met nog meer waardering genieten van elke hap. Bestel dus daarom vandaag nog jouw eigen favoriete vlees en probeer ook zeker de verschillende vleessoorten die allemaal onder dezelfde conditie hebben gerijpt, in ons geval is dit vooral het natrijpen. Laat je verrassen door die overheerlijke smaken en vooral ook malsheid en zachte textuur. Vlees is zeer zeker een product waar echt optimaal van genoten mag worden. 

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 5 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 7 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 10 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie