We gaan vandaag in onze smakelijke blog eens dieper in op alles dat met rundvlees en marinade te maken heeft. We gaan ons vandaag eens richten op een vraag die vele rundvlees liefhebbers zich afvragen.
Moet ik mijn rundvlees wel of niet marineren? We gaan daar in onze blog eens dieper op in en we gaan jou eens helpen in deze moeilijke keuze. We gaan eens kijken naar de voordelen en naar de methoden van marineren.
Om te kunnen marineren gaan we eerst eens kijken naar wat marineren eigenlijk inhoud. Marineren is een proces waarbij vlees in een mengsel van kruiden, olie en andere smaakmakers wordt geweekt voor een langere tijd. Met marineren versterk en verrijk je de smaak van het vlees aanzienlijk. Daarnaast heb ik ooit eens gehoord dat marinade in sommige gevallen het vlees zelfs malser kan maken.
Eén van de grootste voordelen van het marineren van rundvlees is een mogelijkheid om diepere en rijkere smaken in het vlees te creëren. De kruiden en specerijen van de marinade dringen het vlees binnen waardoor het een diepere smaak krijgt. Maar het heeft nog meer voordelen, laten we eens verder kijken.
Marinade zullen in de meeste gevallen zuren bevatten en dan vooral wanneer je citroensap toe voegt aan jouw marinade recept. Deze zuren kunnen op hun beurt eiwitten in het vlees afbreken waardoor het vlees malser wordt. Dit helpt enorm met de taaiere vleessoorten. Denk hierbij aan een borststuk of schouder. Let wel op de marinade tijd voor rundvlees in het algemeen, sommige vleessoorten kunnen door te lang marineren juist taai worden.
Het hebben van oliën in marinades helpen om het vocht in het vlees te behouden tijdens het koken, dit maakt jouw vlees uiteindelijk sappiger. Deze methode is vooral ontzettend gunstig wanneer je gaat grillen en roosteren. Deze methode voorkomt ook dat het vlees kan uitdrogen.
Marineren kan in de regel vele voordelen hebben, maar het is niet altijd nodig of zelfs aanbevolen. We hebben enkele situaties waarin je zou kunnen overwegen om marineren over te slaan:
Wanneer je premium vlees bereid zoals bijvoorbeeld rib-eye, entrecote of tournedos waarbij de malsheid en de smaak zelf al voldoende aanwezig is in het vlees, kun je het beste de marinade weglaten. In mijn persoonlijke mening zul je waarschijnlijk zelfs een minder echte en minder mooie ervaring krijgen bij het marineren, als wanneer je het marineren weg zou laten. Deze vleesstukken zijn echt overheerlijk van zichzelf. Je kunt ze natuurlijk wel bewerken met zout en peper maar geloof me probeer deze maar eens puur natuur uit in de pan. Je wilt echt niet meer terug.
Het marineren van vlees zou bij bijvoorbeeld een snelle bereiding ontzettend kunnen tegenwerken. Marinade vergt namelijk ontzettend veel tijd. Wanneer je jouw maaltijd snel klaar wilt hebben is marineren natuurlijk het laatste dat je nodig hebt. Je kunt in deze gevallen beter kruiden en specerijen aan de pan toevoegen tijdens het koken.
Nu weten we wat marinade is en ook wanneer je de marinade het beste wel en niet kunt gebruiken, gaan we nu eens kijken naar de beste manier om te marineren:
De optimale marinade tijd kan variëren van een paar uur tot zeker een nacht lang, dit is afhankelijk van jouw vleessoort en jouw smaakvoorkeuren. Over het algemeen geldt: hoe langer de marinade tijd, hoe dieper de smaken kunnen doordringen.
Wanneer je een marinade gaat maken, maak dan altijd gebruik van verse ingrediënten zodat je jezelf de beste smaak en kwaliteit kunt garanderen. Experimenteer vooral met verschillende kruiden, specerijen, zuren en oliën om unieke smaakcombinaties te creëren.
Wanneer je jouw vlees aan het marineren bent zorg er dan voor dat dit altijd gebeurt in een koelkast. Op deze manier kun jij het beste voor de voedselveiligheid zorgen. Het is zelfs zo dat wanneer je rundvlees op kamertemperatuur laat marineren, er kans is op bacteriegroei.
Wij van Vleesch.nl zijn natuurlijk geïnteresseerd in alles wat met rund en kalfsvlees te maken heeft, dit kan zijn dry agen, smoken en jazeker marineren. We weten ook dat het niet altijd gunstig is om je vlees te marineren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vleessoort en de kookmethode. Vergeet niet om jouw vlees ook gewoon natuurlijk te laten schitteren op zijn tijd.