Bij Vleesch.nl houden we uiteraard van lekker eten. Naar onze mening is kalfsvlees het ideale stukje vlees om een gerecht compleet te maken. Natuurlijk eten zelfs wij niet enkel vlees van het kalf. Het vlees van een mooi rund is eveneens een goedkopere delicatesse die niet misstaat. Toch zijn er heel wat verschillen op te merken wanneer we kijken naar het jonge kalfsvlees en het oudere rundvlees. Hieronder nemen we graag met jou door wat de twee producten zijn en wat het verschil tussen rundvlees en kalfsvlees precies is.
Kalfsvlees is afkomstig van een koe- of een stierkalf tussen de 10 en 12 maanden oud. Na 10 maanden zijn de kalveren al grote, gezonde dieren te noemen. Het jonge vlees is mager tot zeer mager en bevat relatief weinig bindweefsel, wat het een zeer fijne en malse structuur meegeeft. Het product is niet alleen zacht, maar ook botermals en kan op diverse manieren bereid worden, zonder dat er ingeleverd wordt op de volle smaak.
Rundvlees is een verzamelnaam voor het vlees dat zowel van een stier, os, vaars als koe kan komen. Het type dier, de manier van kweken en de leeftijd bepalen grotendeels de smaak en textuur van het vlees. De smaak van het rundvlees dat gisteren op je bord lag kan als het ware volledig anders smaken dan hetzelfde lapje vlees van vandaag, dat dan weer afkomstig is van een andere boer. Daar is natuurlijk niets mis mee, zolang je maar in acht houdt welke je het lekkerst vindt. Over het algemeen beschikt rundvlees over wat meer bindweefsel en dus meer draadjes.
Kalfsvlees is vlees van een koe- of stierkalf tot 1 jaar. Rundvlees is vlees van een koe of een stier ouder dan 1 jaar. Het grootste verschil tussen kalfsvlees en rundvlees zit hem in de structuur en malsheid van het vlees. Beide vleessoorten kennen magere en iets vettere producten. Desalniettemin ben je bij het kopen van kalfsvlees eerder verzekerd dat je product wat sneller verteert dan rundvlees. Daarnaast is er minder bindweefsel aanwezig bij kalfsvlees, waardoor dit product doorgaans een fijnere en malsere structuur heeft. Bovendien is kalfsvlees vaak voller van smaak.
Niet alleen qua smaakeigenschappen is er een verschil merkbaar tussen de twee producten; ook wat betreft de gezonde eigenschappen. Zowel rundvlees als kalfsvlees is gezond, maar laatstgenoemde is onderaan de streep de betere keuze van de twee. Hoewel kalfsvlees iets minder ijzer bevat dan rundvlees, is het wel een rijkere bron van eiwitten, vitamine B3, B6, B12 en zink. Het is lichter verteerbaar en erg mals. Dit zijn allemaal gezonde eigenschappen die minder of vrijwel niet aanwezig zijn bij rundvlees.
Hoewel rundvlees absoluut een interessant en goedkoop alternatief is, blijft kalfsvlees dankzij zijn unieke smaak en gezonde eigenschappen onze favoriet. Wil je graag het natuurlijk & botermals kalfsvlees van Vleesch.nl (JONG geRUND) proberen? Klik dan hier waar je eenvoudig online kalfsvlees kunt kopen. Al het vlees wat in de webshop aangeboden wordt, is vlees van onze eigen boerderij in Brabant. Je bent hierdoor verzekerd dat je puur en onbewerkt vlees eet. Behoefte aan meer informatie over kalfsvlees? Op Vleesch.nl vertellen we je graag meer over wat ons kalfsvlees onderscheidt van de rest, welk soort vlees aan jouw wensen voldoet en hoe je de lekkerste kalfsvleesgerechten bereidt bij jou aan tafel.