Rundvlees, een onwijs belangrijke vlees soort voor keukens over de hele wereld, staat bekend om zijn ongelofelijk rijke smaak en veelal een sublieme vetmarmering. Van de ongekend sappige steaks tot een ongelofelijk hartige stoofschotel.
Rundvlees is zo ontzettend divers dat je een gigantische hoeveelheid opties hebt voor elke maaltijd. Nou vraag ik me af, ben je bekend met de grote hoeveelheid verschillende soorten rundvlees? Laten we daar in deze blog eens dieper op in gaan.
Het klinkt misschien raar om hierover na te denken, maar er zit toch een kern van waarheid in. Het kiezen van jouw favoriete rundvlees of misschien zelfs iets dat je normaal niet koopt maar wel past bij het gerecht kan jouw ervaring beïnvloeden. Het kiezen van rundvlees hangt ontzettend af van het gerecht dat jij wilt maken. Wil je bijvoorbeeld snel een biefstukje grillen of wil je graag genieten van een langzaam gegaard stoofpotje.
De rib-eye is niet alleen door mij maar door vrijwel iedere vleesliefhebber geliefd om zijn ontzettend rijke marmering en overheerlijke smaak. De rib-eye wordt gesneden uit het ribgedeelte van de rund. De marmering van de rib-eye zorgt voor een sublieme en onvergetelijke smaaksensatie. Dit maakt de rib-eye uitzonderlijk geschikt voor de grill of het bakken in de pan.
De tournedos, ook wel bekend als de ossenhaas, wordt gesneden uit het midden van de ossenhaas. Tournedos staat bekend als de meest malse steak. Toch heeft de tournedos weinig tot geen vet, maar wel een ontzettend zachte textuur. Tournedos is uiterst geschikt voor hun snelle bereidingswijze en wordt vaak geserveerd met hele rijke sauzen.
De entrecôte staat bekend als een steak met een ongelofelijk lekkere vetrand. Deze steak wordt gesneden uit het lendestuk van het rund. De entrecôte biedt een fantastische balans tussen malsheid en smaak. Deze steak verdient naast de rib-eye een speciaal plekje in mijn hart.
We gaan het nu eens hebben over de verschillende soorten stoofvlees. Deze overheerlijke vleessoorten welke uitzonderlijk geschikt zijn voor het langzaam garen, bieden ook nog eens de mogelijkheid om te grillen of bakken. Laten we eens kijken naar deze prachtige vleessoorten.
Sukade, ook wel bekend als chuck in het Engels, wordt gesneden uit de schouder en is uitermate geschikt voor het stoven en langzaam garen. Toch kan ik persoonlijk aanraden om de sukade eens te bakken in de pan. De malsheid en de smaak die je tegemoet komen zijn subliem. De sukade wordt in beide gevallen bijzonder mals en smaakvol. Dit heeft de sukade te danken aan zijn rijke vetmarmering.
De riblap, ik denk wanneer ik deze vergelijk met mijn andere favoriete vleessoorten komt deze op een prachtige derde plaats. Riblappen zijn ontzettend geschikt om langzaam te stoven. Toch raad ik het eenieder aan om de riblap net als de sukade eens te bakken in de pan. Het is werkelijk een ongekende smaak die wel eens gelijk zou kunnen staan aan de rib-eye.
Rundergehakt is bij uitstek toch wel het meest veelzijdige rundvlees dat er is, gehakt wordt namelijk gebruikt in zoveel verschillende gerechten. Rundergehakt wordt gebruikt voor gehakt zelf, maar ook voor hamburgers en gehaktballen. De vetverhouding in gehakt kan enorm variëren. Dit heeft enorm veel invloed op de smaak en sappigheid van het gerecht.
De runderschenkel, inclusief het beenmerg, is uiterst geschikt voor het trekken van soep maar ook voor het bekende gerecht osso buco. Runderschenkel heeft een ontzettend rijke smaak en textuur. Het langzame kookproces maakt het vlees mals en het daardoor gesmolten beenmerg brengt extra diepte aan de smaak.
Bavette, wordt gesneden uit de onderbuik (vang) van het rund. Dit vlees staat bekend om zijn stevige textuur en ongelofelijk sterke rundvleessmaak. Het vlees is perfect om te marineren, grillen of bakken
Picanha, staat ook wel bekend als het staartstuk is ongelofelijk populair in de Braziliaanse keuken. De dikke vetkap die over het vlees zit smelt tijdens het grillen en biedt daarmee een ongekende en ongeëvenaarde smaak.
De grote wereld van de rundvlees soorten is ontzettend rijk aan smaken en ontzettend divers. Wij van Vleesch.nl snappen dit en kiezen er dan ook voor om onze klanten een ontzettend uitgebreide vlees assortiment aan te bieden. Zo kunnen onze klanten de vleessoorten kiezen die het beste passen bij hun voorkeuren.