Het eten van vlees is al jaren gemeengoed. Het vaste prakje elke dag van groente, aardappelen én vlees kan menig Nederlander inmiddels wel dromen. Van groente weten we dat er veel vitaminen verstopt zitten in deze producten. Ook aardappelen zijn een bron van gezonde bouwstoffen en geven ons energie om de dag door te komen. Vlees is, vooral voor de fijnproever, gewoon lekker. Hoe komt het echter dat we vlees zijn gaan zien als een standaard bijkomstigheid bij het avondeten? Kortom: waarom eten we vlees?
Voor het antwoord op deze vraag kunnen we ervoor kiezen om heel ver terug de tijd in te gaan. In het tijdperk van jagers en verzamelaars deden we niet veel anders dan jagen op dieren. Heel veel landbouw was er immers nog niet, laat staan dat men wist wat en hoe men iets moest verbouwen. Het vangen van een dier was, naast een vorm van status, ook enorm handig voor rondtrekkende troepen. Een portie vlees zorgde immers voor een goedgevulde maag voor meerdere mensen, terwijl een eetbare plant of bloem verre van vullend was, en is.
Kijken we naar de voedingseigenschappen van vlees, dan is het product eigenlijk onmisbaar in ons leven. Waarom we vlees eten zit vooral in het feit dat vlees een bron van belangrijke voedingsstoffen is. Zo zijn er vaak veel eiwitten aanwezig. De opbouw en het onderhoud van lichaamsweefsels verloopt door eiwitten optimaal. Met name sporters zweren trouw aan deze stof.
Verder is vlees eten van belang om onze voorraad aan mineralen bij te vullen. Vlees beschikt doorgaans over belangrijke mineralen, zoals ijzer en zink. Een belangrijk voordeel van mineralen uit vlees ten opzichte van plantaardige voeding is dat mineralen uit vlees snel worden opgenomen door het lichaam. Bij volwassenen wordt ijzer voor 1 tot 5 procent via plantaardige producten opgenomen, terwijl vlees voor 22 procent garantstaat.
Ook mag niet vergeten worden dat we vlees eten vanwege de vele vitaminen die in het product zitten, en dan doelen we vooral op B-vitaminen. Denk hierbij aan Vitamine B1, B2, B6, B12 en niacine. Met name vitamine B12 is belangrijk bij vlees. Deze vitamine is nodig voor het aanmaken van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Aangezien plantaardige voedingsmiddelen vrijwel geen vitamine B12 in zich hebben, moeten we hiervoor terugvallen op dierlijke producten.
De gezonde eigenschappen van vlees is niet voor iedereen toepasbaar. Zo zijn er mensen die geen vlees willen eten en dat is natuurlijk zijn/haar goed recht! Het draait er immers om dat iedereen de vrijheid dient te hebben om zelf te kunnen beslissen of hij/zij wel of geen vlees eet.
Indien je wegens de gezonde eigenschappen of de heerlijke smaak wel vlees eet, dan is het belangrijk dat je kwaliteitsvlees koopt van goede afkomst. Het is namelijk belangrijk dat de dieren optimaal verzorgd worden en dat wat jij eet, te alle tijde, 100% natuurlijk is.
Rundvlees of kalfsvlees is een uitstekend voorbeeld van een (mager) vleesproduct met een lading aan eiwitten, mineralen en vitaminen. Andere voordelen van rundvlees: het product beschikt over relatief weinig verzadigde vetten en koolhydraten. Daarnaast is het product op veel manieren te bereiden. Laten we immers wel wezen: vlees eten we niet enkel omdat het belangrijke voedingsstoffen bevat, maar ook vanwege de heerlijke smaak.
Zou jij graag ons 100% natuurlijk vlees van eigen boerderij willen proeven? Bekijk dan eens ons assortiment waar je online vlees kunt bestellen. Of wens je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden.