We leven natuurlijk allemaal onze drukke levens waarin werk, ons gezin, sociale verplichtingen en ook ontspanning natuurlijk voortdurend met elkaar blijven concurreren. Vergeet niet dat tijd ongelofelijk kostbaar is, je hebt het maar één keer en je krijgt het ook niet meer terug. Dit is heel belangrijk om te onthouden voor al jouw aspecten van het leven.
Daarom wil je natuurlijk onder andere niet dagelijks ook nog eens bezig zijn met het klaarmaken van eten, je wilt efficiënt zijn en absoluut geen concessies doen aan jouw gezondheid of smaak. Een populaire strategie die je hier kunt toepassen is mealpreppen. Ga je hiermee beginnen, dan zul je al snel zien dat wie van lekker en ook voedzaam eten houdt snel uit zal komen bij rundvlees als basisingrediënt.
We gaan in deze blog eens dieper in op de wereld van het mealpreppen met rundvlees, waarom werkt dit zo goed? Hoe doe ik het? En welke gerechten zijn geschikt? Hoe zorg je ervoor dat het ook na een paar dagen nog lekker én gezond is? Je leest het allemaal hier.
Het mealpreppen is het voorbereiden en ook het koken van maaltijden voor meerdere dagen tegelijk. Dit kan zomaar om de meest eenvoudige handelingen gaan tot aan het voorsnijden van groenten en ook het apart bewaren van de onderdelen, om het vervolgens volledig te bereiden tot de kant en klare maaltijden die je alleen nog maar even hoeft op te warmen. Mealpreppen is dan ook een methode die voor iedereen kan werken, of je nu alleen een drukke werkweek wilt doorkomen, bewuster wilt eten of simpelweg tijd wilt besparen in de keuken.
De belangrijkste doelen van mealpreppen zijn helder:
Het maakt niet uit of je nou maaltijden voorbereid voor een paar dagen of gewoon voor een hele week, mealpreppen kan jou echt voorzien van een hoop rust. Het biedt ook ontzettend veel overzicht en zorgt voor een ontzettend voldaan gevoel wanneer je jouw maaltijden klaar hebt staan. Dit zodat jij veel meer tijd overhoudt voor de dingen die echt ontzettend belangrijk zijn.
Je kunt mealpreppen met allerlei soorten ingrediënten, echter kan niets hier het rundvlees toppen. Dit komt niet alleen maar door die overheerlijke smaak en ook veelzijdigheid, maar vooral door die voedingswaarde die met rundvlees meekomt.
Het rundvlees bevat zeer hoogwaardige eiwitten, welke weer ontzettend belangrijk zijn voor het herstel en ook de opbouw van spieren. Daarnaast geeft het ook een langdurig en verzadigd gevoel. Rundvlees is ontzettend rijk aan ijzer, dit is een mineraal dat zorgt voor die zuurstoftransport in jouw bloed en helpt ook nog eens om vermoeidheid tegen te gaan. Verder zit rundvlees boordevol vitamine B12, dit is een essentiële mineraal dat weer zorgt voor de zuurstoftransport in jouw bloed, dit is essentieel voor een goed werkend zenuwstelsel en ook de aanmaak van rode bloedcellen. Laten we daarnaast ook zink niet vergeten, dit is een mineraal dat jouw immuunsysteem ondersteunt en je ook helpt bij wondgenezing.
Naast de geweldige voedingsvoordelen is rundvlees ook echt een droom voor wat betreft variatie in de keuken. De mogelijkheden zijn echt eindeloos:
Daarnaast is rundvlees ook nog eens zeer geschikt om een langere tijd te kunnen bewaren, dit zonder dat de smaak of de structuur daaronder zou lijden. Zo zijn er gerechten zoals stoofvlees of chili con carne, welke zelfs nóg lekkerder zijn als ze een dag of twee hebben kunnen staan, dit omdat de smaken dan goed in kunnen trekken.
Het mealpreppen is in de afgelopen jaren enorm populair geworden, dit niet zonder reden. Het is ongelofelijk populair geworden en dit niet zonder reden. Het is een hele efficiënte manier om grip te krijgen op jouw eetpatroon, tijdbesparing en ook nog eens gezonder leven. Wie echt kiest voor rundvlees als basis voor zijn maaltijdplanning, profiteert van een hele reeks extra voordelen. Laten we hier eens goed naar gaan kijken.
Een ontzettend groot pluspunt van mealpreppen is dat je volledige controle hebt over wat jij precies binnenkrijgt. Je kiest namelijk zelf wat voor een verse ingrediënten jij wilt gebruiken. Je bepaalt daarnaast zelf de hoeveelheid vet, zout en ook suiker. Je kunt elke maaltijd aanpassen aan jouw eigen doelen. Wil je dolgraag afvallen, spiermassa opbouwen of gewoon gezonder kunnen eten? Doormiddel van mealprepping heb je echt zelf de touwtjes in handen.
Rundvlees is hiervoor ontzettend belangrijk en het speelt ook een waardevolle rol. Het is namelijk gericht op opbouw en ook behoud van spiermassa. Dit is vaak uitermate belangrijk voor sporters, actieve mensen en voor wie er gezond oud wil worden.
Voor wie bijvoorbeeld vegetarisch heeft gegeten en merkt dat hij wat energie tekortkomt, kan een gebalanceerde terugkeer naar kwaliteitsrundvlees veel opleveren, zonder meteen elke dag vlees te hoeven eten.
Wat het rundvlees zo ongelofelijk geschikt maakt voor het mealpreppen is dat het de smaak niet verliest wanneer je het bewaart en ook opnieuw opwarmt. Sterker nog, er zijn gerechten die echt alleen nog maar lekkerder kunnen worden. De structuur wordt dan vaak nog een stuk malser en ook de kruiden trekken echt diep in het vlees. Dit zorgt ervoor dat de saus echt een vollere smaak krijgt.
Ook het echt geroosterde rundvlees zoals rosbief en brisket zijn perfect om in plakjes te bewaren en de dagen erna gewoon te gebruiken in wraps, salades en ook sandwiches. Dit laat jou niet alleen maar gevarieerd eten, maar zorgt er ook nog eens voor dat je niet steeds opnieuw hoeft te koken.
Je kunt rundvlees daarnaast ook moeiteloos combineren met andere keukens, denk maar eens aan een Hollandse pot maar ook een Aziatisch gerecht ter vergelijking, of misschien Mexicaans of zelfs Italiaans. Het past zich echt volledig aan jouw smaakvoorkeuren aan.
Ken jij het einde van de dag gevoel? Een hongerig, knorrend gevoel wanneer jij thuis komt, je hebt misschien geen inspiratie en bestelt maar snel iets of maakt zelf maar iets ongezonds om snel klaar te kunnen zijn. Met mealpreppen haal je die dagelijkse stress volledig weg. Je weet al wat je gaat eten, je hoeft het alleen nog maar op te warmen of op te dienen, en je zit binnen no time aan tafel.
Doordat jij in het weekend een paar uurtjes, of op een ander moment van de week een paar uurtjes vrij maakt om alles goed voor te bereiden bespaar je de rest van de week echt vele uren. Je hebt geen dagelijkse afwas meer, geen dagelijkse supermarkt bezoeken of wat gaan we nu eens eten momenten. Het geeft je echt rust in jouw hoofd en ook meer ruimte voor al het andere.
Ook als je voor een gezin kookt, is mealpreppen een perfecte uitkomst. Je voorkomt dat iedereen op een ander moment wil eten of dat je voor elke wens apart moet koken. Door slim te plannen en te variëren, kun je voor elk gezinslid een passende maaltijd klaarmaken.
Mealpreppen kan jou helpen om bewuster en ook efficiënter te kunnen omgaan met jouw boodschappenbudget. Je koopt hierdoor grotere hoeveelheden tegelijk in, dit vaak met korting of zelfs voordelige vleespakketten die je rechtstreeks bij de boer kunt kopen. Door dat jij in bulk gaat koken, maak je juist optimaal gebruik van jouw ingrediënten en hoef je veel minder vaak naar de winkel. Dit zorgt dat enige impulsaankopen aanzienlijk verkleint worden.
Daarnaast gooi je aanzienlijk minder voedsel weg. Alles wat jij namelijk bereid, wordt ook echt opgegeten. De restjes kunnen weer verwerkt worden in een geheel ander gerecht, of zelfs gemakkelijk ingevroren worden voor later gebruik. Wist je dat het minder verspillen ook betekent dat je meer waarde krijgt voor jouw geld en je daarnaast ook nog eens op een duurzame manier met voedsel omgaat.
Je kunt natuurlijk niet alle rundvleessoorten gemakkelijk bewaren of opnieuw opwarmen. Doordat sommige soorten goed behouden worden door de structuur en smaak, dit beter dan andere. Daardoor zijn ze ideaal om te gebruiken in maaltijden voor later in de week.
Hieronder een overzicht van de beste keuzes:
Een echte liefhebber en alleskunner. Rundergehakt is ongelofelijk snel te bereiden, het is goed te kruiden en blijft na het opwarmen ook nog smakelijk. Gebruik het in pastasauzen, taco’s, gevulde paprika’s, ovenschotels of als basis voor een chili con carne.
Perfect voor de meer langzame bereidingen, denk hierbij maar eens aan gerechten zoals: stoofschotels of goulash. Stoofvlees wordt na één of twee dagen vaak nog vele malen lekkerder, dit komt doordat de smaken zich blijven ontwikkelen.
Deze zijn echt ideaal voor wokgerechten of snelle roerbakmaaltijden. Je kunt de runderreepjes kort bakken en je bewaar ze met een sausje of marinade om ze sappig te houden.
Wist je dat langzaam gegaarde braadstukken echt uitermate geschikt zijn om in dunne plakjes te snijden voor wraps, broodjes, salades of als onderdeel van een warme maaltijd?
Hoewel dit wat luxere stukken vlees zijn, welke gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld uitdroging bij het opnieuw opwarmen, kun je ze misschien mits kort gebakken en dun gesneden goed gebruiken in koude gerechten. Denk hierbij maar eens aan maaltijdsalades of broodjes.
Let wel altijd goed op jouw bereidingswijze, kies daarnaast ook voor variatie die echt kunnen passen bij het mealpreppen. Voeg bijvoorbeeld sauzen pas later toe, of bewaar deze apart, zodat je maaltijd zijn frisheid behoudt.
Stap 1: Plannen
Begin met het maken van een overzicht of weekplanning. Hoeveel dagen wil je vooruit koken? Ben je van plan om ook buiten de deur te eten? Zijn er gezinsleden die graag iets anders eten? Zorg voor een simpel weekschema, zodat je precies weet wat je nodig hebt.
Stap 2: Recepten kiezen
Kies gerechten die goed te bewaren zijn en waarvan de smaken zich goed ontwikkelen. Denk aan:
Stap 3: Inkopen doen
Koop rundvlees van Vleesch.nl voor een goede kwaliteit. Vergeet niet om ook voldoende bewaarbakjes, labels en diepvrieszakken in huis te halen.
Stap 4: Koken en verpakken
Kies een rustige middag en kook meerdere gerechten tegelijk. Laat deze volledig afkoelen voordat je ze gaat verdelen over bakjes. Gebruik bij voorkeur glazen of BPA-vrije bakjes. Vergeet daarnaast niet te labelen met naam en datum. Dit is ongelofelijk belangrijk en wordt nogal eens vergeten.
Stap 5: Bewaren en opwarmen
De meeste gerechten kun je tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Wil je verder vooruit plannen? Vries dan porties in. Laat bevroren maaltijden in de koelkast ontdooien en warm ze volledig door voor het eten.
Wij van Vleesch.nl zien mealpreppen niet als iets ingewikkelds. Begin gewoon met één of twee gerechten per week en zorg ervoor dat je dit rustig opbouwt. Voordat je het weet draai je in de toekomst gemakkelijk binnen een uurtje of twee een complete week aan smakelijke, voedzame maaltijden in elkaar.