Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie
Let op: Van 25 december tot 6 januari zijn wij tijdelijk gesloten. Vanaf 6 januari wordt er weer vleesch verzonden.

Hoe wordt rundvlees gerijpt?

Het rijpen van rundvlees is een kunst op zich. Het wordt gedaan om de smaak, malsheid en eigenlijk de algehele kwaliteit van het vlees enorm te verbeteren. Wij gaan samen met jou in deze blog eens kijken naar het rijp proces van rundvlees, de verschillende gebruikte methoden en gaan we kijken naar hoe het rijpen van vlees, de manier waarop we vlees ervaren heeft getransformeerd.

Wat houdt het rijpen van rundvlees in?

Wanneer je rundvlees rijpt sla je het vlees als het ware op onder goed gecontroleerde omstandigheden. Dit zorgt ervoor dat de enzymen in het vlees de kans krijgen om het natuurlijke afbraakproces uit te voeren. Maar hoe draagt dit proces dan bij aan de kwaliteit van het vlees? Het vlees wordt dankzij het natuurlijk afbraakproces zachter, malser en smaakvoller. Er zijn enkel twee methoden om rundvlees te rijpen, je hebt: droogrijping en natrijping. Beide manieren van drogen bieden hun eigen unieke voordelen op het eindproduct.

Droogrijping

Droogrijping, ook wel dry aging genoemd is de oudste methode van de twee en wordt gezien als een meer traditionele vorm. Maar hoe werkt het? Het rundvlees wordt onverpakt opgehangen of zelfs op rekken geplaatst. Dit gebeurt altijd in een goed gecontroleerde koele ruimte waarbij de luchtvochtigheid en luchtcirculatie ook nog eens ontzettend goed worden bijgehouden. Dit rijpingsproces kan enkele weken tot maanden duren. Maar wat doet dry aging dan precies? Dry aging droogt het vlees aan de buitenkant uit, de buitenkant krijgt als het ware een korst op het vlees terwijl de binnenkant nog ontzettend smaakvol en mals blijft. Rundvlees dat het proces van droogrijping doorstaat herken je aan de diepe en rijke smaak en ook aan de boterzachte textuur. Het vlees dat door het droogrijpingsproces gaat heeft ook vaker te maken met gewichtsverlies van het vlees, daarnaast is het ook bekend dat het rundvlees verkocht wordt tegen een hogere prijs per kilo.

Natrijping

Natrijping is een veel nieuwere manier van het rijpen van rundvlees. Het vlees wordt hier namelijk vacuum verpakt en gerijpt onder gekoelde omstandigheden. Het proces duurt hier minder lang dan bij het droogrijpen, waar we daar praten over weken tot maanden hebben we het bij natrijpen over dagen tot weken. Dit proces zorgt er namelijk voor dat het vocht wat zich al in het vlees bevindt daar ook aanwezig blijft, dit voorkomt gewichtsverlies. We kunnen ook zeggen dat het natrijpen een kostenefficiëntere en makkelijk te beheren manier is wanneer je werkt op een grotere schaal.

Hoe belangrijk zijn temperatuur en tijd?

Welke van de twee methodes je ook kiest het vergt beide tijd en een goede omgang met de temperatuur, deze factoren zijn beide cruciaal voor het eindproduct. Het rijpen van rundvlees dient te gebeuren in een constante en vooral ook koele omgeving welke net boven het vriespunt ligt. Daarnaast heb je ook een specifieke luchtvochtigheid nodig, dit alles zorgt er namelijk voor dat er géén groei aanwezig kan zijn van schadelijke bacteriën in het rijpingsproces. De duur van het rijpen hangt af van de gewenste smaakintensiteit en textuur. Hoe langer je het vlees laat rijpen hoe geconcentreerder de smaken worden.

Welke rol spelen enzymen?

We gaven al eerder aan dat enzymen een rol spelen in het droogproces en je vraagt je misschien af waarom enzymen nou eigenlijk zo belangrijk in het droogproces? De enzymatische afbraak is key wanneer het aankomt op rijpen. De natuurlijke enzymen binnenin het vlees beginnen namelijk eiwitten, vetten, en andere moleculen af te breken, dit zorgt voor een vrij complex smaakprofiel en zorgt daarnaast ook nog eens voor zachter vlees.

Welke voordelen hebben gerijpt vlees?

Wanneer we gaan kijken naar gerijpt rundvlees en waar we het over gehad hebben, weten we dat het een verbeterde smaak en textuur brengt. Hier houdt het echter niet op, gerijpt rundvlees biedt namelijk een smaakervaring die niet gerijpt rundvlees nooit zou kunnen bieden. De smaken die vrij komen bij het rijpen maken het bereiden van een gerecht super eenvoudig en zet het gerijpte rundvlees zelf direct in de spotlights. Ook wordt gerijpt rundvlees vaak, of misschien moet ik wel zeggen altijd, gezien als een premium product.

Zijn er uitdagingen of overwegingen?

Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat gerijpt rundvlees komt met ontzettend veel voordelen als het gaat om smaak, malsheid en textuur. Toch zijn er wel uitdagingen aan verbonden. Deze methode vereist namelijk een strikte controle over de omgevingsfactoren Daarnaast heeft het proces ook een groter risico voor wat betreft een kans op productverlies. Dit geeft eigenlijk aan hoe tijdrovend en potentieel kostbaar dit proces zou kunnen zijn.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl snappen als geen ander dat het rijpen van rundvlees een complex proces is welke een diepe kennis van vlees vereist. Wij rijpen bijvoorbeeld ons rund en kalfsvlees zelf, dit doen wij doormiddel van het natrijpen. Het proces waar wij gebruik van maken duurt ongeveer 3 tot 4 weken. We zien ook dat het rijpen van vlees door de jaren of misschien zelfs wel eeuwen heen ontzettend is verbeterd en misschien zelfs wel geperfectioneerd. Het resulteert namelijk in een onvergetelijke smaak en een botermalse eet ervaring. Wij van Vleesch.nl rijpen het vlees dan ook ontzettend graag en laten jou met plezier genieten van een premium ervaring.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 2 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 3 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 4 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 4 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 5 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 6 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 7 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 10 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 11 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 11 maanden geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 11 maanden geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 11 maanden geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie