Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Hoe wordt kalfsvlees wereldwijd gegeten?

Kalfsvlees is een ontzettend veelzijdige vleessoort welke echt over de gehele wereld wordt gewaardeerd om zijn malse structuur en vooral ook zijn ongelofelijk subtiele smaak. Wist je bijvoorbeeld dat kalfsvlees in veel verschillende culturen onderdeel is van culinaire tradities?

Denk hierbij maar eens aan bijvoorbeeld het verfijnde van kalfsvlees in ons Europa, tot de vooral robuuste stoofschotels in het midden oosten. Zo heeft bijvoorbeeld ieder land zijn eigen wijze van kalfsvlees bereiding. Deze zijn vrijwel altijd gebaseerd op de lokale smaken, kruiden, specerijen, technieken en ook zeker de culturele tradities.

We nemen jou dolgraag in deze blog mee op een grote reis waarin we wereldwijd kalfsvlees gaan ontdekken. Zo zullen we zeker wat beroemde gerechten benoemen van de verschillende keukens, naar specialiteiten die je alleen in de regio kunt vinden, maar ook naar welke rol dat kalfsvlees nou precies vervult in verschillende keukens.

Europa en zijn verfijnde kalfsvlees gerechten

Wij van Vleesch.nl weten als geen ander hoe ongelofelijk belangrijk dat Europa is op het gebied van de wereldwijde populariteit en ook nog steeds toenemende populariteit van kalfsvlees. Ons continent heeft immers een ongelofelijk rijke culinaire geschiedenis waarin kalfsvlees een centrale rol heeft. Zo wordt het vlees veelal gebruikt in ongelofelijk oude recepten en ook technieken. Kijk maar eens naar de oude en vooral ook delicate stoofschotels tot zelfs de krokant gebakken vleessoorten die wij kennen. Kalfsvlees heeft zich al eens bewezen en zal ook niet om te stoten zijn voor een eerste plek omtrent veelzijdig vlees.  Het is zeker weten een stukje vlees dat in echt iedere keuken een plekje heeft veroverd en verdiend. Laten we vooral samen eens gaan kijken naar de culinaire prestaties in enkele verschillende landen binnen Europa.

De saltimbocca en ossobuco van Italië

Italië staat op zichzelf natuurlijk al bekend om het kwalitatieve eten en ook hier heeft kalfsvlees echt een prominente plek ingenomen in de traditionele keuken. Zo wordt het kalfsvlees vaak gebruikt in de meer elegante, maar ook zeker de toegankelijke gerechten die de natuurlijke smaak van het vlees zeker benadrukken.

  • Ossobuco alla Milanese: Dit is een gerecht dat ontstaan is in de regio van Lombardije, dit gerecht is een waar icoon voor Italië en hun keukens. Hier wordt namelijk de kalfsschenkel langzaam gestoofd in een heerlijke rijke saus. Deze saus is gemaakt op basis van witte wijn, tomaten en ook bouillon en groenten. Wat maakt dit gerecht dan zo ontzettend uniek? Het antwoord zit hem in het merg in het bot. Deze heeft tijdens het stoven en ook door de wijn een ontzettend diepe smaak gekregen, daarnaast wordt het merg dan ook direct uit het bot gegeten. Vaak wordt dit gerecht samen geserveerd met bijvoorbeeld Risotto alla Milanese. Dit is een romige risotto met saffraan. Deze smaken passen perfect bij de volle smaken van de stoofschotel.
  • Saltimbocca alla Romana: Laten we meteen met een leuk feitje binnenvallen, wist jij dat dit gerecht letterlijk “spring in de mond” betekent? Wist je dan ook dat dit het ook daadwerkelijk doet. Saltimbocca bestaat namelijk uit dunne plakjes kalfsvlees, welke belegd zijn met prosciutto en ook verse salieblaadjes. Deze worden kort gebakken in boter. Dit vlees wordt vervolgens afgeblust met een witte wijn, welke het gerecht een frisse, lichte smaak geeft. Saltimbocca wordt vaak geserveerd met bijvoorbeeld aardappelpuree, polenta of seizoensgroenten.  

Dit is natuurlijk lang niet alles dat afkomstig is uit de Italiaanse keuken, nee dit is slechts een greep naar een paar ontzettend bekende gerechten. Natuurlijk zijn er nog vele andere gerechten in de Italiaanse keuken waarbij kalfsvlees echt kan schitteren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Vitello Tonnato. Dit is weer een koud gerecht waarin kalfsvlees echt dun wordt gesneden en wordt geserveerd met een romige saus van tonijn en kappertjes, perfect voor een zomerse maaltijd.

Kalfsvlees in Frankrijk

Wist je dat ook Frankrijk zijn eigen weg heeft gevonden met kalfsvlees? Wist je ook dat het in dit land voornamelijk staat voor verfijning en ook voor elegantie? Kalfsvlees is een ontzettend essentieel ingrediënt in vele van hun klassieke en oude gerechten. Heb je bijvoorbeeld ooit wel eens gehoord van Blanquette de Veau? Dit schijnt namelijk hun meest geliefde kalfsvlees gerecht te zijn.

Blanquette de Veau is in essentie een ragout waarin kalfsvlees zachtjes wordt gestoofd in een lichte bouillon met groenten zoals wortels, champignons en pareluien. Dit gerecht wordt in principe afgemaakt door een romige saus op basis van boter, bloem en room en ook een vleugje citroen voor de frisheid. Het wordt traditioneel geserveerd met rijst of aardappelpuree en is een geliefde keuze voor een feestelijke maaltijd of een familiereünie.

Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is de zachte smaak en de perfect gebalanceerde textuur van het vlees en de saus. Het is comfortfood op zijn Frans: elegant, smaakvol en verfijnd.

Andere Franse gerechten met kalfsvlees zijn Veau Orloff, een gegratineerd gerecht met kalfsvlees, ham en kaas, en Escalope de Veau, dunne plakjes kalfsvlees gebakken in boter.

De wienerschnitzel uit Oostenrijk

Wie denkt aan bijvoorbeeld Oostenrijk zal voor wat betreft eten al snel denken aan de welbekende en ontzettend gewilde Wiener Schnitzel. Wist je bijvoorbeeld dat de Wiener Schnitzel wereldwijd is erkend als een ware culinaire klassieker. De schnitzel wordt gemaakt van dunne plakjes kalfsvlees, welke worden gepaneerd in bloem, ei en ook broodkruimels. Deze worden vervolgens goudbruin gefrituurd. Dit resulteert weer in een ontzettend knapperige buitenkant en ook een sappige en malse binnenkant.

De schnitzel wordt op een traditionele wijze geserveerd met bijvoorbeeld aardappelsalade, komkommersalade, cranberrysaus en ook een schijfje citroen die je over het vlees kunt sprenkelen. We zien dat varkensvlees tegenwoordig ook vaak als een alternatief gebruikt wordt, toch zal dit nooit een nieuwe standaard worden of zelfs ook maar op kunnen tegen de originele en authentieke variant met kalfsvlees.

Geloof het of niet maar de Wiener Schnitzel is zoveel meer dan een gerecht, het is een groot symbool voor de Oostenrijkse keuken en ook de bijbehorende gastvrijheid. Dit gerecht wordt vaker in luxe restaurants geserveerd, maar je ziet het ook steeds meer thuis geserveerd worden. Dit gerecht is vaak een favoriet bij een jong en oud.

De welbekende kalfskroket uit Nederland en ook uit België

Wij als Nederlanders en zelfs onze Belgische buurtjes zijn fervente kroket eters, we staan er zelfs om bekend in het buitenland. Deze luxe snack wordt vaker gegeten als tussendoortje of misschien zelfs een hele lichte maaltijd. De kroketten worden gemaakt van kalfsragout, een ragout op basis van boter, bloem en ook bouillon. Deze ingrediënten worden samengevoegd en gekookt tot een romige massa. Deze ragout krijgt uiteindelijk dat bekende krokante laagje paneermeel en wordt gefrituurd tot de goudbruine en geliefde snack die we kennen.

  • In Nederland: Hier staan we erom bekend dat we kalfskroketten vaak op een broodje doen en deze bedekken met mosterd. Kalfskroketten zijn voor ons echte klassiekers in cafés en ook eetcafés. Hier staan ze vaker op de kaart als het welbekende “broodje kroket”.
  • In België: Wist je dat in België kalfsvlees ook vaker gebruikt wordt voor andere gefrituurde hapjes? Denk jaar eens aan bitterballen, dit en luxe gerechten vindt je vaak terug in bistro’s en brasseries.

We zien de kroket misschien zelf wel als een eenvoudige snack, toch wordt de versie met kalfsvlees in de regel gezien als een verfijnde optie, dit is perfect voor de liefhebbers van rijke en ook romige smaken.

De Kalbsbraten en Sauerbraten in Duitsland

We weten dat kalfsvlees in Duitsland vrijwel altijd gebruikt wordt in de stoof en ook gebraden vleesgerechten. In beide gevallen wordt het vlees langzaam gekookt om de smaak te kunnen verdiepen.

  • Kalbsbraten: Wat is dit? De Kalbsbraten staat ook wel bekend als een Duitse braadschotel waarin kalfsvlees altijd wordt geroosterd met groenten, kruiden en bouillon. Het vlees dat hiervoor gebruikt wordt is mals en sappig en wordt vaker geserveerd met aardappelen en ook rode kool.
  • Sauerbraten: We weten dat Sauerbraten vaker met rundvlees gemaakt wordt, echter zijn er toch versies met kalfsvlees bekend. Dit type vlees wordt gemarineerd in azijn, kruiden en ook specerijen alvorens het langzaam wordt gestoofd. Dit geeft het gerecht die unieke en ook lichtzure smaak welke in balans wordt gebracht met wat zoete bijgerechten zoals aardappelpuree of appelcompote.

De tapas en stoofschotels uit Spanje

We weten dat Spanje bekend staat om zijn stoofschotels en tapasgerechten, dit zijn gerechten waarin de rijke smaken en ook malse texturen van het vlees goed tot hun recht kunnen komen. Laten we samen eens gaan kijken naar enkele welbekende gerechten uit Spanje.In Spanje wordt kalfsvlees vaak verwerkt in stoofschotels en tapasgerechten, waar de rijke smaken en malse textuur van het vlees goed tot hun recht komen.

  • Rabo de Ternera: Dit is een type stoofpot die gemaakt wordt van kalfsschenkel, deze wordt namelijk gekookt met tomaten, ui, knoflook en wijn. Dit gerecht is ontzettend geliefd door zijn overheerlijke, diepe en hartige smaken.
  • Tapas: Het kalfsvlees wordt hier verwerkt in wat kleinere hapjes, denk maar eens aan albondigas. Dit zijn gehaktballetjes in tomatensaus, maar je kunt ook gaan voor empanadas gevuld met kalfsvlees.  

Spaanse gerechten met kalfsvlees zijn vaak eenvoudig, maar ze laten de kwaliteit van het vlees en de traditionele kooktechnieken schitteren.

De robuuste smaken en traditionele bereidingen uit het Midden Oosten

We kennen het Midden Oosten allemaal om hun specerijen, kruiden en een weelde van smaken. In deze wereld past kalfsvlees gemakkelijk thuis. Het wordt immers gecombineerd met komijn, kaneel, koriander en bijvoorbeeld ook kardemom. Het vlees wordt met diepe en ook krachtige smaken gecombineerd. Combineer dit met het langzame stoven, grillen of roosteren en je hebt heerlijk smakend kalfsvlees met ook nog eens een zijdezachte textuur. Dit type gerechten wordt vaak geserveerd bij de speciale gelegenheden en ook familiemaaltijden. Dit symboliseert daar juist de gastvrijheid en ook de overvloed.

De kebab en kibbeh uit Libanon

We weten dat de kebab origineel vanuit Turkije kwam, maar de Libanese keuken eet dit dolgraag. Ze staan immers bekend om hun delicate balans van smaken en ook de vaak kunstige manier waarop het vlees wordt klaargemaakt. Zo speelt kalfsvlees bijvoorbeeld een hele belangrijke rol in twee hele iconische gerechten, we hebben er al één verklapt. Laten we er alsnog eens naar kijken:

Kebab: Dit is gehakt kalfsvlees dat samen wordt gevoegd met specerijen zoals komijn, koriander en ook peterselie. Dit gerecht wordt soms aangevuld met fijngesneden ui en in sommige gevallen een beetje en in sommige gevallen veel knoflook. Dit mengsel wordt dan tot lange spiesjes gevormd en daarna gegrild boven een open vuur. Dit zal dan weer resulteren in een ongelofelijk lekker ruikend en ook zeer sappig gerecht. Wat weten we van de wijze van serveren? Kebab wordt vaker geserveerd met platbrood, hummus, of tabouleh (een frisse salade van peterselie, tomaat en bulgur).

Kibbeh: Kibbeh is een ongelofelijk lekker en verfijnd gerecht dat gemaakt is van fijngehakt kalfsvlees. Dit vlees wordt gemengd met bulgur, uien en ook een mix van specerijen zoals bijvoorbeeld kaneel en nootmuskaat. Dit uiteindelijke mengsel wordt gevormd tot balletjes of schijven. Deze worden op hun manier weer gebakken, gefrituurd of zelfs rauw geserveerd. Dit heet dan weer kibbeh nayyeh. Kibbeh is een van de meest geliefde gerechten in Libanon en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht.

Tip: Je zult zien dat Kibbeh vaak traditioneel wordt bereid tijdens familiebijeenkomsten. In deze bijeenkomsten werkt de hele familie samen om het meest perfecte mengsel en ook de meest mooie vormen te kunnen creëren.

De döner en tandir uit Turkije

We kennen Turkije allemaal wel als een land met een ongelofelijk rijke culinaire traditie. In Turkije wordt kalfsvlees dan ook op ongelofelijk veel verschillende manieren bereid. Twee gerechten die Turkije goed op de kaart zetten zijn tandir en ook döner, laten we hier samen eens naar kijken.

Tandir: Tandir is een gerecht dat zijn naam te danken heeft aan de welbekende traditionele kleioven die maar wat graag in Turkije gebruikt wordt, hier wordt het vlees dan ook in klaargemaakt. Het kalfsvlees wordt goed gemarineerd met yoghurt, knoflook, citroensap en ook kruiden. Nadat het vlees goed gemarineerd is wordt het in de oven geplaatst. Hier wordt het langzaam geroosterd, door de langzame garing wordt het vlees boterzacht en ook nog eens doordrenkt met een rokerige smaak. Vaak zien we dat Tandir wordt geserveerd met rijst, platbrood of zelfs een frisse salade. Dit overheerlijke gerecht wordt gezien als een feestgerecht en wordt dus vaker geserveerd bij bruiloften en ook andere speciale gelegenheden.

Döner: Döner, wie kent het niet? Een ongelofelijk iconisch gerecht dat zijn origine in Turkije vind. Het is fijn gesneden kalfsvlees, dat wordt gelaagd op een spies, dit is eigenlijk altijd een verticale spies. Hier wordt ieder laagje gemarineerd en ook gekruid. De spies draait daarna rond en roostert als het ware het vlees aan alle kanten. Dit zorgt dan voor die krokante en overheerlijke buitenkant. We kennen döner in de vorm van het vlees op een pitabroodje of een dürüm en vaak geserveerd en ook geliefd onder het publiek dat uitgaat en ook nog eens houdt van een giga scheut knoflook. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en ook groenten. Daarnaast kan het ook als onderdeel dienen van een rijk gevulde schotel.

Kalfsvlees in aromatische gerechten in Azië

Kalfsvlees zien we eigenlijk minder vaak terug in Azië dan in bijvoorbeeld ons Europa of in het Midden Oosten, toch weten we na wat onderzoek dat het vlees op verschillende plekken in Azië op verschillende manieren wordt bereid.

Gestoofde kalfsschenkel uit China

Wat we weten van China is dat in verschillende delen van China, kalfsvlees vaak terug komt in verschillende stoofgerechten. Denk hierbij eens aan gestoofde kalfsschenkel met bijvoorbeeld sojasaus, steranijs, gember en ook zelfs kaneel. Het gerecht heeft een ongelofelijk diepe en aromatische smaak. Het wordt daarnaast vaak geserveerd met rijst of noedels.

De curry’s uit India

Wie kent India niet om zijn overheerlijke en wereldberoemde curry’s, in deze curry’s wordt kalfsvlees vaker verwerkt. Dit vlees neemt immers de smaken van kruiden zoals kardemom, kurkuma en ook kruidnagel ontzettend goed op. Vergis je niet rundvlees wordt niet overal gegeten, dit komt natuurlijk door hun religieuze redenen. Toch zijn er regio’s waar kalfsvlees wel geaccepteerd is. Ben je ooit in één van deze regio’s en heb je altijd al eens curry’s in combinatie met kalfsvlees willen proberen? Het is gegarandeerd de moeite waard.

De traditionele en feestelijke gerechten uit Afrika

In Afrika wordt kalfsvlees vaak gebruikt in stoofpotten en gebraden gerechten die met familie en vrienden worden gedeeld.

Tajine uit Marokko

Dit overheerlijke gerecht zal voornamelijk altijd bestaan uit kalfsvlees. Dit zal in de meeste gevallen altijd het hoofdingrediënt zijn. Dit vlees wordt langzaam gestoofd in combinatie met specerijen zoals bijvoorbeeld: saffraan, kaneel en ook gember. Dit wordt op hun beurt weer gecombineerd met bijvoorbeeld abrikozen of pruimen, let wel dat het hier alleen maar om gedroogd fruit gaat. Dit gerecht wordt vaker geserveerd met couscous.

De braai uit Zuid Afrika

Zuid-Afrika staat ontzettend bekend om hun braai. Dit is als het ware een vorm van een barbecue die ontzettend geliefd is alom en vaak ook in familie verband. Het vlees dat zij klaarmaken wordt gemarineerd in de lokale kruiden en daarna langzaamaan geroosterd boven houtskool. Dit geef het een unieke en rokerige smaak.

Conclusie

Kalfsvlees is een ontzettend geliefd ingrediënt dat door de veelzijdigheid en ook verfijnde smaak ontzettend geliefd is over de hele wereld. Denk maar eens aan de rijke stoofschotels in Europa tot de kruidige curry’s in Azië en de feestelijke braai in Afrika. Alle landen hebben hun eigen manier en hun eigen draai voor kalfsvlees. Het is immers niet alleen een culinair avontuur maar ook nog eens een kans om verschillende culturen en ook tradities te kunnen verkennen.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 3 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 4 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 4 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 5 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 6 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 7 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 7 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 10 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 11 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie