Wij weten dat het verkrijgen van goed advies in het schap of bij de slager soms echt nodig is, echt goed kalfsvlees herkennen kan soms ontzettend lastig zijn. Je ziet vaak verschillende soorten vlees, vaak uiteenlopende prijzen, keurmerken en ook zaken zoals bijvoorbeeld rosé kalfsvlees en zelfs blank kalfsvlees. Je vraagt je misschien af wat dit allemaal precies betekent, hoe je ook echt aan kwaliteit kunt komen?
We gaan je hiermee helpen. Daarnaast kunnen we je ook vast vertellen dat je te alle tijden bij Vleesch.nl terecht kunt voor al jouw echte kwalitatieve kalfsvlees. Bij ons is het ongelofelijk makkelijk te herkennen en we werken uitsluitend met de beste en vooral ook onze eigen kwaliteit.
In onze blog gaan we dieper in op alles kalfsvlees, we gaan hier stap voor stap uitleggen op wat je moet weten en waar je op moet letten als je kalfsvlees gaat kopen. Of je nu een doordeweekse maaltijd op tafel zet of een feestelijk diner voorbereidt, met deze kennis maak je altijd een bewuste keuze.
Voordat we echt dieper in gaan op hoe jij de kwaliteit van kalfsvlees herkent, moeten we natuurlijk eerst even stilstaan bij wat kalfsvlees nou eigenlijk is. De naam verraad het natuurlijk al, kalfsvlees is afkomstig van jonge runderen dus kalveren. Deze dieren zijn in de regel tussen de 6 en ook 8 maanden oud op het moment van de slacht. Toch zijn er gevallen waarin kalfsvlees afkomstig is van dieren die maximaal 12 maanden oud zijn. Dit maakt het vlees zo ontzettend onderscheidend in vergelijking met rundvlees, dit is namelijk meestal afkomstig van oudere dieren.
Je moet weten dat in Nederland en eigenlijk ook in heel Europa kalfsvlees op twee manieren gecategoriseerd wordt. Het is in principe volledig afhankelijk van de voeding en ook de wijze waarop ze gehouden worden. Je hebt in dit geval twee soorten kalfsvlees in de winkel of bij de slager:
Dit is een lichtroze tot bijna echt wit vlees. Het is afkomstig van de kalveren die normaliter met bijvoorbeeld melkpoeder zijn grootgebracht. Dit zijn dieren die op stal gehouden zijn en vrijwel geen ruw voer krijgen. Dit zorgt ervoor dat het vlees licht van kleur blijft en het ook een zachte en verfijnde smaak krijgt. Je zult blank vlees vaak tegen komen in de klassieke Franse en ook Italiaanse keuken, bijvoorbeeld in gerechten als blanquette de veau of vitello tonnato.
Het rosé kalfsvlees is weer een stuk donkerder van kleur, dit is vaak diep roze tot lichtrood. De reden hiervoor is dat kalveren in dit geval naast hun melk wel weer het ruwvoer krijgen, denk voor ruwvoer maar eens aan hooi, stro en ook granen. Dit betekent dat kalveren hier in de regel iets langzamer groeien maar wel weer een stevigere spiermassa ontwikkelen. Het vlees is daarnaast door al dit extra voer ook wat steviger van structuur, heeft een wat intensere smaak en leent zich ook nog eens goed voor zowel dagelijkse maaltijden, maar ook de luxere bereidingen. Rosé kalfsvlees is de laatste jaren populairder geworden, mede doordat het diervriendelijker wordt beschouwd en vaak betaalbaarder is dan blank kalfsvlees.
De beide soorten kalfsvlees hebben allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen, toepassingen en natuurlijk ook de liefhebbers. Waar dat het blanke vlees voornamelijk geliefd is om zijn subtiele smaak en ook elegante mondgevoel, wordt het rosé kalfsvlees in de regel geliefd om zijn robuuste karakter en ook de bijkomende veelzijdigheid in de keuken. Denk hierbij maar eens aan stoofpotjes, gegrilde koteletten of sappige kalfsburgers. Geloof ons de mogelijkheden zijn echt eindeloos.
Het maakt niet uit welke variant je ook wilt gebruiken, kalfsvlees is gewoon een mager, eiwitrijk en ook relatief licht verteerbaar alternatief voor wie op zoek is naar de verfijnde smaken.
Een goed type kalfsvlees herken je aan zoveel meer dan alleen het uiterlijk, hoewel dat de kleur natuurlijk het meeste opvalt moet je ook denken aan de geur, structuur, herkomst en ook keurmerken. Deze spelen immers een ontzettend belangrijke rol. Wanneer je deze kenmerken goed leert herkennen, kun je met zoveel meer vertrouwen jouw vlees kopen. We geven graag nog eens aan dat de beste plek voor jouw kalfsvlees, Vleesch.nl is.
We gaan hieronder de belangrijkste punten bespreken, het helpt je enorm om jezelf als consument hierop te laten focussen. Dit gaat je in de toekomst helpen om zeker te zijn van een goede aankoop.
Wist je dat in de regel de kleur van het kalfsvlees het eerste is dat je opvalt, dit is natuurlijk niet zonder reden. Vaak wijst de frisse en vooral ook levendige kleur op de versheid en ook de kwaliteit. Hoewel het volledig afhankelijk is van het soort kalfsvlees zijn er toch echt duidelijke kleurverschillen: De kleur van kalfsvlees is vaak het eerste dat je opvalt, en dat is niet zonder reden. Een frisse en levendige kleur wijst meestal op versheid en kwaliteit. Afhankelijk van het soort kalfsvlees zijn er duidelijke kleurverschillen:
Je wilt goed op het vlees letten en ervoor zorgen dat deze niet te grauw of grijzig gaat ogen. Daarnaast is het ook super belangrijk dat het vlees een eigen en natuurlijke glans heeft. Let goed op dat het vlees niet grauw of grijzig oogt, en dat het een natuurlijke glans heeft. Je weet dat vlees dat dof of droog lijkt, vaak te oud is of verkeerd bewaard is. Vaak kunnen eventuele bloedsporen of verkleuringen al wijzen op een mindere kwaliteit of gewoon een hele slechte verpakking.
Tip: bekijk het vlees bij natuurlijk licht als dat kan. TL-licht in winkels kan de kleur vertekenen.
We zien dat de structuur van kalfsvlees een belangrijk kwaliteitskenmerk is. Goed vlees heeft vaak een wat fijne en ook gelijkmatige vezelstructuur. Wanneer je er namelijk licht op drukt, zou het vlees terug moeten veren, het is namelijk een teken van versheid. Vlees mag hoe dan ook nooit plakkerig aanvoelen of juist enorm hard zijn.
Wist je dat een lichte vetmarmering, die kleine witte lijntjes vet door het vlees, weer een enorm pluspunt is voor kalfsvlees. Het is een marmering die smelt tijdens het bereiden en die zorgt voor sappigheid en smaak. Hoewel dat kalfsvlees normaliter mager is van zichzelf, dragen deze vetaders toch bij aan een volle smaakbeleving.
Vaak vergeten we natuurlijk het randvet, echter verdient deze ook wat aandacht. Het vet hoort namelijk wit of lichtgeel van kleur te zijn. Gebruik dan ook noot vlees dat al een donkergeel of grauwe vetkleur heeft. Vet dat er in de regel te oud uitziet kan een teken zijn dat het vlees te lang heeft gelegen of zelfs afkomstig is van een ouder dier. In het allerlaatste geval wordt al niet meer gesproken over kalfsvlees maar over rundvlees.
Let op: kalfsvlees moet zacht zijn, maar niet week. Een papperige structuur kan wijzen op slecht doorbloed vlees of slechte koeling.
Jouw neus is een ongelofelijk krachtig hulpmiddel, als we het hebben over het beoordelen van de kwaliteit van kalfsvlees. Vers kalfsvlees zal vrijwel altijd neutraal geuren, misschien is er een hele lichte en vooral ook frisse vleesaroma. Wat je absoluut niet wil hebben is een scherpe, zure of muffe geur.
In de winkel is het natuurlijk ongelofelijk lastig om aan vlees te gaan ruiken, wanneer het vacuüm verpakt is. In dat geval kun je bij het thuiskomen het vlees openen, even laten ademen. Je zult merken dat een wat lichtere geur door een vacuümverpakking snel verdwijnt. Zie je dat de geur blijft hangen of ruikt het ronduit onaangenaam, dan wil je het vlees echt niet meer gebruiken.
Extra tip: vertrouw je het niet? Neem contact op met de winkel of slager. Goede leveranciers nemen je zorgen serieus en bieden vaak een passende oplossing.
We weten dat in Nederland ontzettend strenge regels gelden voor het etiketteren van vlees, dit is natuurlijk allemaal in jouw voordeel. Op het etiket staat namelijk ontzettend belangrijke informatie die jou zal helpen om een bewuste keuze te maken.
Wat hoort er op een goed etiket te staan?
Veelvoorkomende keurmerken:
Let op: We weten natuurlijk dat een keurmerk niet alleen maar betekent dat het vlees ook beter smaakt, toch geeft het je wel inzicht in de herkomst, gezondheid, hygiëne en dierenwelzijn. En dat draagt op z’n beurt bij aan een betere keuze voor jezelf én voor het dier.
Persoonlijk advies: Vraag bij de slager of bij de winkel maar eens naar de herkomst en ook de certificering van het vlees. De transparantie is tegenwoordig een belangrijke meter van betrouwbaarheid.
Een vaak extra vergeten punt, iets dat minstens zo belangrijk is, is de verpakking van het vlees. In de supermarkt zie je vaak kalfsvlees in vacuüm- of MAP-verpakkingen (Modified Atmosphere Packaging). Beide verpakkingsmethodes hebben hun functie:
In beide gevallen geldt: check altijd de houdbaarheidsdatum en bekijk het vlees goed bij thuiskomst.
Bewaaradvies:
Je kunt kalfsvlees op ontzettend veel verschillende plekken kopen, denk maar eens aan de supermarkt, slager of zelfs online. Elk heeft natuurlijk zijn voor en nadelen, maar wist je ook dat je echt overheerlijk vlees kunt verkrijgen van de boer en zelfs online? Nee, kijk dan maar eens bij Vleesch.nl.
Vaak zie je het verpakt kalfsvlees in een koeling, ontzettend handig en snel. Let echter wel op dat de kwaliteit enorm kan variëren. Je wilt hierbij goed naar de verpakking kijken (vacuüm of gemodificeerde gasverpakkingen, de kleur van het vlees en ook nog eens de houdbaarheidsdatum. Een ontzettend groot voordeel is dat je snel ziet of het vlees afkomstig is uit Nederland of dat er een ander keurmerk op zit.
De ambachtelijke slager is natuurlijk een fijnere plek om kalfsvlees te kopen. Je kunt er vragen stellen, het vlees ook goed bekijken en vaak ook speciale snitten kopen welke je in de supermarkt niet snel zult vinden. Ontzettend veel slagers werken met vaste leveranciers en weten ook precies waar hun vlees vandaan komt.
We weten dat er tegenwoordig ook echt goede webshops zijn die zich helemaal gespecialiseerd hebben in vlees, zoals Vleesch.nl. Dit type webshops leveren vlees dat vanuit hun eigen boerderij afkomstig is. Dat betekent dat het vlees in de regel altijd een stuk transparanter is en je ook echt weet waar het vandaan komt. Vaak wordt dit type vlees diepgevroren verzonden, maak je daar overigens geen zorgen om.
Als je kalfsvlees koopt, zie je misschien namen op het etiket die je niet meteen herkent. Hier volgt een overzicht van populaire stukken kalfsvlees en hoe je ze kunt gebruiken:
Laat je vooral adviseren door de slager als je twijfelt wat je het beste kunt kiezen voor jouw gerecht.
Is rosé kalfsvlees beter dan blank kalfsvlees?
Het komt in dit geval absoluut neer op smaak en ook eventueel toepassing. Rosé kalfsvlees is vaak iets goedkoper, steviger van structuur en krachtiger van smaak. Blank kalfsvlees is zachter, subtieler en wordt vaak gebruikt in de klassieke Franse keuken.
Hoe lang kun je kalfsvlees bewaren?
Vers kalfsvlees blijft 1 tot 2 dagen goed in de koelkast, mits het goed is verpakt. In de vriezer kun je het tot 6 maanden bewaren, het is volledig afhankelijk van het type vlees en verpakking. Let wel goed op het volgende: hoe verser je het bereidt, hoe lekkerder het blijft.
Wij van Vleesch.nl weten als geen ander hoe belangrijk het is dat jij kalfsvlees gemakkelijk kunt herkennen. Om je een opfrisser te geven, dit doe je doormiddel van: kijken, ruiken en ook voelen. Zie je dus een mooi stuk vlees dat ook nog eens fris oogt, neutraal ruikt en ook goed aanvoelt? Dan weet je dus dat je een perfect stuk vlees in jouw handen hebt. Heb je daarnaast een webshop zoals Vleesch.nl waar je normaliter jouw vlees koopt en ook weet dat je hier altijd tevreden bent, dan is dit altijd de beste garantie voor kwaliteit. We weten allemaal dat kalfsvlees een delicaat product is dat met liefde en ook vakmanschap behandeld moet worden. Of je nu een klassieke ossobuco maakt, een malse kalfsoester bakt of een kotelet op de barbecue legt: met een goed stuk vlees begin je altijd sterk.