Vlees is de smaakmaker en zelfs gangmaker in elke keuken. Je vindt het terug in de meeste gerechten. Vrijwel altijd in de vorm van kippenvlees, varkensvlees of rundvlees. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen de vleessoorten?
Wij van Vleesch.nl gaan in deze blog samen met jou eens dieper in op het verschil tussen rundvlees en varkensvlees, we gaan dan voornamelijk kijken naar de smaak, textuur en de voedingswaarde. We hopen je te kunnen helpen een weloverwogen keuze te maken op het gebied van vlees. Daarnaast hopen we zo ook te kunnen laten zien wat je nou eigenlijk koopt bij de boer. Want laten we eerlijk zijn, er is toch geen beter vlees, dan het vlees dat direct afkomstig is van de boer.
Laten we voorop stellen dat het belangrijk is om te weten waar ons vlees nou eigenlijk vandaan komt. We zien een groeiende trend in het achterhalen van waar jouw vlees nou eigenlijk vandaan komt.
Rundvlees komt zoals het woord al kenbaar maakt van runderen, meestal koeien, stieren of ossen. De productie van rundvlees begint bij de selectie van het juiste vee. Runderen zoals die op de boerderij van Vleesch.nl, waar ze een dieet krijgen dat kan variëren in speciaal samengesteld voer.
Bij het kopen van rundvlees bij de boer, is het belangrijk om te vragen naar het dieet van het dier en de leefomstandigheden. Nu kan ik gelukkig voorop stellen dat de runderen bij Vleesch.nl een prachtig leven hebben gehad en daarnaast ook nog eens een ontzettend hoge kwaliteit vlees leveren, vol van smaak.
Varkensvlees komt natuurlijk van varkens en is ongeveer net zo veelzijdig als rundvlees. De productie van varkensvlees verschilt echter aanzienlijk. Varkens worden veelal gehouden in stallen en krijgen vaak een dieet dat voornamelijk bestaat uit granen en soja. Hoewel sommige varkensboeren ervoor kiezen hun hun varkens buiten te laten lopen, verliest de smaak van varkensvlees het vaak wanneer je het vergelijkt met de rijke smaken van rundvlees.
Een van de grootste verschillen tussen rundvlees en varkensvlees is de smaak en textuur.
Rundvlees heeft vooral wanneer het direct van de boer afkomt een ontzettend malse, rijke en afhankelijk van de vleessoorten ook een robuuste smaak. Het vlees kan ontzettend mager zijn of ontzettend vet, dit is in de regel ook afhankelijk van welke vleessoort jij het liefst eet. Een biefstuk bijvoorbeeld, is ontzettend mager en mals, terwijl een rib-eye naast dat deze ontzettend mals is wel meer vet bevat en daardoor sappiger en voller van smaak is.
De textuur van rundvlees varieert ook: van de fijne, malse structuur van bijvoorbeeld een rib-eye of een filet mignon tot de stevige, vezelige structuur van een brisket. Deze textuurverschillen maken rundvlees veelzijdig voor verschillende kookmethodes, zoals grillen, braden en slow-cooking. Ik moet er wel bij vermelden dat brisket een veel malsere structuur kan krijgen wanneer je het vlees rookt in bijvoorbeeld een rookcabine of op de barbecue.
Varkensvlees heeft een mildere en ook zoetere smaak, dit is natuurlijk in vergelijking met rundvlees. Hoewel het varkensvlees geschikt is voor verschillende kruiden en marinades, mist het vaak de malsheid en de smaak die rundvlees biedt. Hoewel de textuur van varkensvlees over het algemeen zachter en ook minder vezelig is, nogmaals dit is natuurlijk afhankelijk van de vleessoorten in vergelijking met het rund, biedt het niet de robuustere, malse en vaak ook vollere smaken dat rundvlees je wel kan geven.
Wanneer we denken aan kwaliteitsvlees is de voedingswaarde is een belangrijke overweging bij het kiezen tussen rundvlees en varkensvlees.
Wanneer we kijken naar rundvlees weten we dat dit vlees een fantastische bron is van eiwitten, ijzer en vitamine B12. Daarnaast bevat rundvlees ook nog eens vele andere voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld: zink, selenium en vitamine B6. Dit maakt rundvlees tot een ontzettend goede keuze voor wat betreft vlees.
Hoewel we weten dat varkensvlees ook rijk is aan eiwitten en belangrijke vitamines, zoals bijvoorbeeld: thiamine, niacine en vitamine B6, weten we ook dat varkensvlees een veel hoger vetgehalte heeft dan de meeste stukken rundvlees. Hoewel het hoge vetgehalte kan bijdragen aan de smaak, is het vaak een minder gunstigere optie voor wie hun inname van verzadigde vetten wil verminderen of beperken.
Wanneer we een keuze tussen rundvlees en varkensvlees maken, is het belangrijk om goed te kijken naar de gezondheidsaspecten.
Rundvlees wordt vaak geprezen vanwege zijn gunstige vetzuur samenstelling en vele lagere gehaltes aan verzadigd vet. Het is ook rijk aan geconjugeerd linolzuur (CLA), een vetzuur dat wordt onderzocht op zijn potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van lichaamsvet en het verbeteren van de immuun functie. Deze gezondheidsvoordelen maken rundvlees een aantrekkelijke keuze voor diegenen die dolgraag aan een dieet willen beginnen, denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een dieet met de voordelen van mager vlees, of mensen die zich helemaal willen storten in een carnivorisch dieet.
Bij varkensvlees is het ietwat afhankelijk van de vleessoort en de bereidingswijze, wanneer het aankomt op een grote hoeveelheid verzadigde vetten. We weten dat de magere vleessoorten bij het varken, zoals de lende of de filet een gezonder alternatief kunnen zijn. Het is een feit dat rundvlees toch weer de voorkeur krijgt vanwege de betere vetzuursamenstelling en hogere concentraties aan essentiële voedingsstoffen.
We zien dat in het algemeen de prijs een grote speler is, wanneer het aankomt op de keuze tussen rundvlees en varkensvlees.
We weten dat rundvlees duurder kan zijn dan varkensvlees. Dit verschil zit hem voornamelijk in de premium stukken, zoals bijvoorbeeld: biefstuk, entrecôte en rib-eye. Wat ik je wel kan meegeven is dat de hogere voedingswaarde en de smaaksensatie het de investering in de regel meer dan waard maken.
Varkensvlees behoort in de regel tot de meer betaalbare vleessoorten. Dit maakt het een goede keuze voor de budgetbewuste consument. De prijs is natuurlijk geheel afhankelijk van het stuk vlees dat je wilt kopen in combinatie met de wijze van productie. Wat ik je alvast mee kan geven is dat rundvlees vrijwel altijd een betere prijs-kwaliteitsverhouding biedt als je kijkt naar de voedingswaarde en de overheerlijke smaak.
Wij van Vleesch.nl weten dat het kiezen tussen rundvlees en varkensvlees afhankelijk is van veel verschillende factoren, toch staan we 100% achter het feit dat rundvlees heel veel meer voordelen biedt als het aankomt op smaak, voedingswaarde en gezondheidsaspecten. Beide vleessoorten hebben natuurlijk hun eigen unieke eigenschappen, maar rundvlees springt er echt bovenuit als het aankomt op voedingswaarde, de rijke smaak en de hoge kwaliteit.