Wanneer je het juiste stukje rundvlees kiest kan er een wereld voor je open gaan. Hoewel dat elk deel van het rund zijn eigen malsheid, smaak en textuur heeft, springt er één hoog bovenuit. Het gaat hierbij om de ossenhaas (gesneden: tournedos). Deze bevindt zich aan de binnenkant van de ruggengraat en staat bekend als "top of the line" rundvlees. Door het malse karakter, mede omdat dit deel van de rund weinig beweging behoeft, is de ossenhaas het malste en populairste stuk vlees uit een rund. We leggen jou hier graag alles over uit.
Als echte vleesliefhebber heb je jezelf waarschijnlijk dezelfde vraag gesteld als mij. Welk deel van het rund is nou eigenlijk het meest malse? Mals vlees is namelijk een ware traktatie en geeft je de ultieme vlees ervaring. In deze blog ga ik dieper in op het malse vlees.
De malsheid van vlees heeft te maken met verschillende factoren die we voor jou op een rijtje hebben gezet:
Het gebruik van de spieren: Hoe meer een koe zijn spieren gebruikt, hoe meer de malsheid van het vlees verdwijnt. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van bindweefsel in de spieren.
Rijping: Het rijpen van het vlees is een ontzettend belangrijke factor als het gaat om de malsheid van vlees. Het rijpen helpt namelijk met enzymen van spierweefsel af te breken.
Voeding: De voeding van het rund is van belangrijke invloed op de malsheid van het vlees. Het heeft namelijk invloed op de smaak en de textuur.
Het meest malse deel van het rund is zoals beschreven de ossenhaas. De ossenhaas bevindt zich aan de binnenkant van de ruggengraat van het rund. De ossenhaas is een spier die vrij weinig werk hoeft te verrichten. Dit zorgt er dan ook voor dat er weinig tot geen bindweefsel in de spier ontwikkeld wordt waardoor het vlees zijn malsheid volledig behoudt. Dit vlees heeft dan ook een sublieme structuur.
Dan vraag je jezelf misschien af, ossenhaas? Welk vlees wordt hiervan gesneden? Dit zijn populaire steaks zoals tournedos, chateaubriand en filet mignon. Dit valt dan ook echt onder het luxe segment. Deze vleessoorten staan bekend om hun boterzachte textuur en zijn daarom alom geliefd.
We hebben het inmiddels gehad over de ossenhaas, deze staat ver bovenaan als het gaat om malsheid. Toch zijn er andere delen van het rund die zeker een plaats verdienen in de lijst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rib-eye, deze wordt gesneden vanuit het ribgedeelte van het rund. Rib-eye heeft een prachtige vetmarmering die zich laat smelten op jouw tong. De vetmarmering van de ribeye draagt bij aan de overheerlijke smaak en malsheid van het vlees.
Bij Vleesch.nl doen wij er alles aan om het meest malse, kwalitatieve en beste rundvlees te leveren aan onze klanten. Of je nu graag die overheerlijke tournedos wilt of misschien zelfs wel een onvergetelijke ribeye. Je kunt er bij ons op vertrouwen dat ons vlees enkel van de beste kwaliteit is. We hebben onze eigen boerderij en gebruiken enkel het vlees dat afkomstig is van onze boerderij. Dit geeft ons de mogelijkheid om altijd dezelfde kwaliteit te leveren. Het vlees van onze boerderij is vrij van preventieve antibiotica. Daarnaast worden onze dieren op diervriendelijke wijze gehouden en worden er geen conserverings- en bindingsmiddelen toegevoegd aan het vlees.
Het meest malse deel van de rund is zonder twijfel de ossenhaas. Maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat er andere vleessoorten zijn die ook ontzettend smaakvol en mals zijn. Bij Vleesch.nl hebben wij het allemaal beschikbaar. Neem gerust eens een kijkje in ons assortiment en laat je verrassen.