Laten we allemaal eens samen gaan denken aan stoofvlees. Wanneer we dit doen dan roept het woord alleen al ongelofelijk warme herinneringen op aan al die heerlijk geurende en dampende pallen op het fornuis. Daarnaast denk je dan ook meteen aan al die gezelligheid van de knusse maaltijden met familie en vrienden. Het is simpelweg ouderwets lekker, we denken ook niet dat we daar ook echt anders over kunnen denken.
Toch is in de afgelopen jaren stoofvlees zoveel meer geworden dan alleen die oude traditionele gerechten van oma. Stoofvlees is bezig aan een gigantische comeback en zal er dit keer ook zeker een moderne twist aan geven dit zodat beide jong en ook oud te verleiden zijn.
In deze blog gaan we samen met jou weer eens diep in op de rijke geschiedenis van stoofvlees, we ontdekken waarom het gerecht toch weer zo ongelofelijk populair is geworden, daarnaast laten we jou zien hoe je met nieuwe ingrediënten, technieken en ook smaakcombinaties een klassieke stoofpot weer naar een nieuw en hoger niveau tilt. Ben jij klaar voor deze reis met ons? Laten we dan samen eens gaan kijken naar deze blog.
Dit is een belangrijk onderdeel, wat is stoofvlees nou eigenlijk? Het is een gerecht dat we al ongelofelijk lang bereiden in keukens over de gehele wereld. Zo kennen we alleen al in Nederland en ook België het vooral als vleesgerecht waar dat rundvlees ongelofelijk langzaam wordt gegaard in vocht, dit kan zijn bouillon, bier maar ook wijn. Het wordt als het ware gestoofd totdat het boterzacht is en dus ook uit elkaar valt. Een ongelofelijk bekende variant is het Limburgse zuurvlees, de Vlaamse stoof, hachee of zelfs de Franse boeuf bourguinon.
We weten dat het geheim van goed stoofvlees zit in de tijd, maar ook in het gebruik van echt kwalitatief rundvlees en ook kalfsvlees. Doordat we dit kwalitatieve vlees op een langzame temperatuur garen, breekt het bindweefsel af. Dit zorgt voor die smeuïge structuur en ook de diepe smaak. Dit is nou een echt typisch gerect dat geduld beloont en dit proef je dus ook.
Stoofvlees is het type gerecht dat ons terug kan brengen naar die eettafel van vroeger. Denk maar eens aan die zondagmiddagen, waarop de pan echt urenlang op het fornuis aan het pruttelen was, dit terwijl iedereen met zijn alle binnen zaten en wachten tot het eten klaar was. Stoofvlees is een comfort food in zijn meest pure vorm: ontzettend eenvoudig, eerlijk en ook hartverwarmend.
In een tijd waarin we de maaltijden weer snel, efficiënt en ook on the go willen hebben is het stoofvlees juist steeds weer een enorme tegenhanger. Het is een uitnodiging om weer te vertragen, weer samen te zijn en toch te kunnen genieten van echt lekker eten. Dit is dan ook de reden dat de manier van bereiding en ook het gerecht weer opnieuw aan populariteit aan het winnen is.
We hebben in de afgelopen jaren een enorme verschuiving gezien in hoe dat we eigenlijk eten benaderen. We nemen steeds meer de tijd voor ambacht, lokaal geproduceerd vlees, slow cooking en ook duurzaamheid en we zien dat stoofvlees echt perfect past in deze trend.
Het is een wereld waarin echt alles sneller moet nu, toch zien we dat nu juist de behoefte aan het tegenovergestelde aan het groeien is. Dit is de slow food beweging. Het is een beweging die zich echt weer richt op het bewust koken en ook eten. Dat overheerlijke stoofvlees dat normaliter uren nodig heeft om echt perfect te worden past hier dan ook perfect in.
We leven in een tijd van veel onzekerheid, denk maar eens aan de coronajaren, waarin veel mensen weer terug willen naar de gerechten die ook echt troost kunnen bieden. Dit is iets waar stoofvlees ook absoluut bij hoort. Het biedt niet alleen maar een echte smaak, maar ook emotie: het roept herinneringen op en brengt mensen samen.
We weten dat de consumenten bewuster kiezen. Er is dus veel meer vraag naar een goed, eerlijk vlees van hoge kwaliteit. Dit is natuurlijk allemaal met het oog op respect voor dier en milieu. Wanneer je vlees eet wil je er ook echt van kunnen genieten, zo leent stoofvlees zich ook echt voor kwaliteitsvlees, denk hierbij eens aan: nek, sukade, klapstuk of riblappen, dit zijn delen die vroeger echt als tweederangs golden, maar bij stoven weer hun ware potentieel tonen.
Vaak zien we dat op Instagran en ook TikTok ongelofelijk veel recepten staan omtrent ultimate beef stew, bourguignon with a twist of deconstructed hachee. Stoofvlees is als het ware “sexy” geworden. Foodbloggers en chefs willen het gerecht dan ook echt een nieuwe look geven met een moderne presentatie en ook verrassende ingrediënten.
De basis van stoofvlees blijft hetzelfde – langzaam gegaard vlees in een rijke saus – maar met een paar aanpassingen kun je het gerecht een heel nieuw karakter geven. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe chefs én thuiskoks stoofvlees vernieuwen:
Wist je bijvoorbeeld dat België een echte eigen klassieker heeft met een twist? Wist je dan ook dat de Belgische keuken een espresso en ook een blokje pure chocolade toevoegt aan bijvoorbeeld hun stoofpotjes. Dit geeft de saus weer een ontzettend diepe en aardse smaak. Het is perfect in combinatie met bier en ook rode wijn.
Wist je dat gember, sojasaus, steranijs, en een scheutje rijstwijn jouw stoofvlees kunnen transformeren in een ware oosterse belevenis? Serveer het gerecht eens met iets als jasmijnrijst of zelfs gestoomde bao buns voor wanneer je een echte moderne touch wil creëren.
Wist je ook dat in plaats van het “klassieke” dus de ui en ook wortel, je zou kunnen experimenteren met pastinaak, knolselderij en zelfs pompoen. Dit kan het gerecht een stuk frisser en ook kleurrijker maken. Het is ideaal voor wie meer groenten wil integreren.
Wist je ook dat de comeback van stoofvlees zich niet slechts beperkt tot onze vleeseters? Er zijn veel mensen die kiezen voor plantaardig en op dat gebied zijn er schijnbaar veel creatieve oplossingen. Zo gebruiken ze jackfruit, pulled oats of paddenstoelen als vervanging voor rundvlees. Het schijnt dat het gerecht aardig in de buurt kan komen van stoofvlees.
Wil je nou echt graag zelf aan de slag gaan met een heerlijke pot stoofvlees? We hebben dan speciaal voor jou wat praktische tips om jouw stoofgerechten ook echt tot een succes te kunnen maken. Laten we hier samen eens naar gaan kijken:
Wanneer je stoofvlees wil gaan klaarmaken heb je ook stukken nodig met ontzettend veel bindweefsel. Denk hierbij maar eens aan die sukade lappen, riblappen, runderschouder of zelfs klapstuk. Dit zijn delen die echt ongelofelijk lekker kunnen worden als ze langzaam gegaard worden.
Je kunt het beste starten door het vlees eerst eens goed aan te braden op een hoog vuur en dus ook een gloeiend hete pan. Hiermee karamelliseer je de suikers die zich in het vlees bevinden. Het geeft het vlees een extra smaak dimensie en ook nog eens een prachtige kleur aan het eindresultaat.
Er is één element echt onmisbaar als het om stoofvlees gaat en dat is dat geduld echt nodig is. Stoofvlees heeft namelijk echt tijd nodig en je wilt dan dus minimaal 2,5 uur tot 3 uur stooftijd op een laag vuurtje toepassen. Ga je stoofvlees klaarmaken in de oven? Dan mag het zeker nog wel wat langer, denk in dit geval vooral aan 4 tot 5 uur op 150 graden.
Nu gaan we de juiste vloeistof ook meteen uitkiezen en eerlijk? We denken dat dit volledig afhankelijk is van jouw eigen voorkeuren. Vaak zie je dat bier, wijn en ook bouillon de meest gekozen vloeistoffen zijn om mee te werken. Al deze vloeistoffen geven namelijk een volledig andere smaak. Je kunt in het geval van stoofvlees ook kiezen om combinaties te maken. Probeer daarom maar eens om rode wijn en ook rundfond te combineren voor een ongelofelijk rijke saus. Daarnaast zou je ook over kunnen stappen op donker abdijbier voor wanneer je een echte Belgische touch zou wensen.
Wist je dat stoofvlees de volgende dag vaak zelfs nog lekkerder is? Je wil het laten afkoeen en dus ook bewaren in de koelkast. De smaken trekken dan ook goed in en het vlees wordt nog vele malen malser.
Wist je dat de restaurants ontzettend slim inspelen op de comeback van stoofvlees. Haar dat je vroeger echt voornamelijk haute cuisine zag, zie je op dit moment in de verschillende trendy eetcafés, brasseries en zelfs foodtrucks moderne interpretaties van stoofpotjes tevoorschijn komen. Dit is wat we noemen dus het slim inspelen van restaurants op de vraag naar kwalitatief en overheerlijk stoofvlees.
Heb je ooit eens gehoord van een stoofvlees burger met augurken en ook gekaramelliseerde ui? Nee? Stoofvlees kroketten als borrelhapjes, of zelfs stoofvlees op zuurdesembrood met een overheerlijke toef truffelmayonaise? Zoals je ziet is stoofvlees ongelofelijk veelzijdig en ook echt perfect voor te bereiden voor elke setting ,van casual tot aan chic.
Ook wanneer we kijken naar slow cooking thuis, dan zien we dat veel mensen op zondag zich hiermee bezig houden, dit kan ook meal prepping zijn met stoofvlees in het weekend, zodat je er doordeweeks nog van kunt genieten. Wil je stoofvlees invriezen? Geen probleem, het wordt er vaak ook alleen nog maar lekkerder van.
Wat een belangrijk en eigenlijk vergeten aspect is van het stoofvlees is dat het ook weer een enorme hoeveelheid aandacht en interesse met zich meebrengt voor duurzaamheid. Dit komt doordat jij kiest voor lokaal vlees van runderen die op een diervriendelijke en vooral ook goede manier zijn gehouden. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu en ook een eerlijkere voedselketen.
Verder gebruiken we met stoofvlees ook de meer vergeten vleessoorten, dit zijn delen die anderzijds vaak minder snel verkocht worden, maar minstens zo goed zijn. Deze delen zijn vooral geschikt voor het langzaam garen. Dit zorgt ervoor dat je verspilling voorkomt en je ook het maximale uit het dier haalt.
Wanneer we kijken naar de wat meer gespecialiseerde slagers of zelfs de duurzamere vleesboerderijen zoals Vleesch.nl dan zie je dat er vaak vleespakketten te koop zijn die stoofvlees bevatten of zelfs stoofvleespakketten die dus al helemaal uit stoofvlees bestaan. Dit biedt jou niet alleen maar stoofvlees van topkwaliteit maar ook nog eens een herkenbare herkomst. Dit smaakt natuurlijk niet alleen beter maar voelt ook nog eens een stuk beter.
Het begon eigenlijk allemaal ooit eens als een eenvoudig volksgerecht, dit is op zijn beurt weer uitgegroeid tot een culinair favoriet welke generaties echt overstijgt. Stoofvlees heeft namelijk zijn plek heroverd in onze keukens, op onze borden en ook in onze harten. Doordat we het kunnen combineren met moderne smaken, nieuwe manieren van bereiden en ook nog eens een duurzamer bewustzijn, blijft het ontzettend relevant in een tijd waarin we zien dat we echt kritischer blijven worden over wat we eten.
Het maakt hierbij absoluut niet uit of jij nou kiest voor een klassiek familierecept of dolgraag aan de slag wil gaan met een nieuwe twist. Stoofvlees biedt je echt een wereld aan mogelijkheden. Het is als het ware nostalgie met een frisse blik. Laten we eerlijk zijn misschien is dat precies wat we nodig hebben, een gerecht dat kan verbinden, verwarmen en ook verrassen.
Wij van Vleesch.nl zien dat stoofvlees helemaal terug aan het komen is van weggeweest. We zien dat er veel respect aanwezig is voor traditie, maar dat we ook open staan voor de vernieuwingen. Het is een gerecht dat meegaat met zijn tijd. Dit zonder zijn ziel te verliezen. We kunnen de braadpan dus weer uit de kast halen, een perfect stuk vlees kiezen en de keuken weer ouderwets lekker laten ruiken.