Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

De comeback van stoofvlees

Laten we allemaal eens samen gaan denken aan stoofvlees. Wanneer we dit doen dan roept het woord alleen al ongelofelijk warme herinneringen op aan al die heerlijk geurende en dampende pallen op het fornuis. Daarnaast denk je dan ook meteen aan al die gezelligheid van de knusse maaltijden met familie en vrienden. Het is simpelweg ouderwets lekker, we denken ook niet dat we daar ook echt anders over kunnen denken.

Toch is in de afgelopen jaren stoofvlees zoveel meer geworden dan alleen die oude traditionele gerechten van oma. Stoofvlees is bezig aan een gigantische comeback en zal er dit keer ook zeker een moderne twist aan geven dit zodat beide jong en ook oud te verleiden zijn.  

In deze blog gaan we samen met jou weer eens diep in op de rijke geschiedenis van stoofvlees, we ontdekken waarom het gerecht toch weer zo ongelofelijk populair is geworden, daarnaast laten we jou zien hoe je met nieuwe ingrediënten, technieken en ook smaakcombinaties een klassieke stoofpot weer naar een nieuw en hoger niveau tilt. Ben jij klaar voor deze reis met ons? Laten we dan samen eens gaan kijken naar deze blog.

Wat is stoofvlees eigenlijk?

Dit is een belangrijk onderdeel, wat is stoofvlees nou eigenlijk? Het is een gerecht dat we al ongelofelijk lang bereiden in keukens over de gehele wereld. Zo kennen we alleen al in Nederland en ook België het vooral als vleesgerecht waar dat rundvlees ongelofelijk langzaam wordt gegaard in vocht, dit kan zijn bouillon, bier maar ook wijn. Het wordt als het ware gestoofd totdat het boterzacht is en dus ook uit elkaar valt. Een ongelofelijk bekende variant is het Limburgse zuurvlees, de Vlaamse stoof, hachee of zelfs de Franse boeuf bourguinon.

We weten dat het geheim van goed stoofvlees zit in de tijd, maar ook in het gebruik van echt kwalitatief rundvlees en ook kalfsvlees. Doordat we dit kwalitatieve vlees op een langzame temperatuur garen, breekt het bindweefsel af. Dit zorgt voor die smeuïge structuur en ook de diepe smaak. Dit is nou een echt typisch gerect dat geduld beloont en dit proef je dus ook.

De charme van vroeger

Stoofvlees is het type gerecht dat ons terug kan brengen naar die eettafel van vroeger. Denk maar eens aan die zondagmiddagen, waarop de pan echt urenlang op het fornuis aan het pruttelen was, dit terwijl iedereen met zijn alle binnen zaten en wachten tot het eten klaar was. Stoofvlees is een comfort food in zijn meest pure vorm: ontzettend eenvoudig, eerlijk en ook hartverwarmend.

In een tijd waarin we de maaltijden weer snel, efficiënt en ook on the go willen hebben is het stoofvlees juist steeds weer een enorme tegenhanger. Het is een uitnodiging om weer te vertragen, weer samen te zijn en toch te kunnen genieten van echt lekker eten. Dit is dan ook de reden dat de manier van bereiding en ook het gerecht weer opnieuw aan populariteit aan het winnen is.

De comeback en waarom stoofvlees weer hip is

We hebben in de afgelopen jaren een enorme verschuiving gezien in hoe dat we eigenlijk eten benaderen. We nemen steeds meer de tijd voor ambacht, lokaal geproduceerd vlees, slow cooking en ook duurzaamheid en we zien dat stoofvlees echt perfect past in deze trend.

Slow food in een fast world

Het is een wereld waarin echt alles sneller moet nu, toch zien we dat nu juist de behoefte aan het tegenovergestelde aan het groeien is. Dit is de slow food beweging. Het is een beweging die zich echt weer richt op het bewust koken en ook eten. Dat overheerlijke stoofvlees dat normaliter uren nodig heeft om echt perfect te worden past hier dan ook perfect in.

De opkomst van ‘comfort food’

We leven in een tijd van veel onzekerheid, denk maar eens aan de coronajaren, waarin veel mensen weer terug willen naar de gerechten die ook echt troost kunnen bieden. Dit is iets waar stoofvlees ook absoluut bij hoort.  Het biedt niet alleen maar een echte smaak, maar ook emotie: het roept herinneringen op en brengt mensen samen.

Meer aandacht voor vleeskwaliteit

We weten dat de consumenten bewuster kiezen. Er is dus veel meer vraag naar een goed, eerlijk vlees van hoge kwaliteit. Dit is natuurlijk allemaal met het oog op respect voor dier en milieu. Wanneer je vlees eet wil je er ook echt van kunnen genieten, zo leent stoofvlees zich ook echt voor kwaliteitsvlees, denk hierbij eens aan: nek, sukade, klapstuk of riblappen, dit zijn delen die vroeger echt als tweederangs golden, maar bij stoven weer hun ware potentieel tonen.

Social media en foodbloggers

Vaak zien we dat op Instagran en ook TikTok ongelofelijk veel recepten staan omtrent ultimate beef stew, bourguignon with a twist of deconstructed hachee. Stoofvlees is als het ware “sexy” geworden. Foodbloggers en chefs willen het gerecht dan ook echt een nieuwe look geven met een moderne presentatie en ook verrassende ingrediënten.

Moderne twists op een klassieker

De basis van stoofvlees blijft hetzelfde – langzaam gegaard vlees in een rijke saus – maar met een paar aanpassingen kun je het gerecht een heel nieuw karakter geven. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe chefs én thuiskoks stoofvlees vernieuwen:

Stoofvlees met koffie en pure chocolade

Wist je bijvoorbeeld dat België een echte eigen klassieker heeft met een twist? Wist je dan ook dat de Belgische keuken een espresso en ook een blokje pure chocolade toevoegt aan bijvoorbeeld hun stoofpotjes. Dit geeft de saus weer een ontzettend diepe en aardse smaak. Het is perfect in combinatie met bier en ook rode wijn.

Aziatische stoofpot

Wist je dat gember, sojasaus, steranijs, en een scheutje rijstwijn jouw stoofvlees kunnen transformeren in een ware oosterse belevenis? Serveer het gerecht eens met iets als jasmijnrijst of zelfs gestoomde bao buns voor wanneer je een echte moderne touch wil creëren.

Stoofvlees met seizoensgroenten

Wist je ook dat in plaats van het “klassieke” dus de ui en ook wortel, je zou kunnen experimenteren met pastinaak, knolselderij en zelfs pompoen. Dit kan het gerecht een stuk frisser en ook kleurrijker maken. Het is ideaal voor wie meer groenten wil integreren.

Vegan stoof 'vlees'

Wist je ook dat de comeback van stoofvlees zich niet slechts beperkt tot onze vleeseters? Er zijn veel mensen die kiezen voor plantaardig en op dat gebied zijn er schijnbaar veel creatieve oplossingen. Zo gebruiken ze jackfruit, pulled oats of paddenstoelen als vervanging voor rundvlees. Het schijnt dat het gerecht aardig in de buurt kan komen van stoofvlees.

Tips voor het perfecte stoofvlees

Wil je nou echt graag zelf aan de slag gaan met een heerlijke pot stoofvlees? We hebben dan speciaal voor jou wat praktische tips om jouw stoofgerechten ook echt tot een succes te kunnen maken. Laten we hier samen eens naar gaan kijken:

Kies het juiste vlees

Wanneer je stoofvlees wil gaan klaarmaken heb je ook stukken nodig met ontzettend veel bindweefsel. Denk hierbij maar eens aan die sukade lappen, riblappen, runderschouder of zelfs klapstuk. Dit zijn delen die echt ongelofelijk lekker kunnen worden als ze langzaam gegaard worden.

Bruin het vlees eerst

Je kunt het beste starten door het vlees eerst eens goed aan te braden op een hoog vuur en dus ook een gloeiend hete pan. Hiermee karamelliseer je de suikers die zich in het vlees bevinden. Het geeft het vlees een extra smaak dimensie en ook nog eens een prachtige kleur aan het eindresultaat.

Wees geduldig

Er is één element echt onmisbaar als het om stoofvlees gaat en dat is dat geduld echt nodig is. Stoofvlees heeft namelijk echt tijd nodig en je wilt dan dus minimaal 2,5 uur tot 3 uur stooftijd op een laag vuurtje toepassen. Ga je stoofvlees klaarmaken in de oven? Dan mag het zeker nog wel wat langer, denk in dit geval vooral aan 4 tot 5 uur op 150 graden.

De juiste vloeistof

Nu gaan we de juiste vloeistof ook meteen uitkiezen en eerlijk? We denken dat dit volledig afhankelijk is van jouw eigen voorkeuren. Vaak zie je dat bier, wijn en ook bouillon de meest gekozen vloeistoffen zijn om mee te werken. Al deze vloeistoffen geven namelijk een volledig andere smaak. Je kunt in het geval van stoofvlees ook kiezen om combinaties te maken. Probeer daarom maar eens om rode wijn en ook rundfond te combineren voor een ongelofelijk rijke saus. Daarnaast zou je ook over kunnen stappen op donker abdijbier voor wanneer je een echte Belgische touch zou wensen.

Laat het rusten

Wist je dat stoofvlees de volgende dag vaak zelfs nog lekkerder is? Je wil het laten afkoeen en dus ook bewaren in de koelkast. De smaken trekken dan ook goed in en het vlees wordt nog vele malen malser.

Stoofvlees op het menu

Wist je dat de restaurants ontzettend slim inspelen op de comeback van stoofvlees. Haar dat je vroeger echt voornamelijk haute cuisine zag, zie je op dit moment in de verschillende trendy eetcafés, brasseries en zelfs foodtrucks moderne interpretaties van stoofpotjes tevoorschijn komen. Dit is wat we noemen dus het slim inspelen van restaurants op de vraag naar kwalitatief en overheerlijk stoofvlees.

Heb je ooit eens gehoord van een stoofvlees burger met augurken en ook gekaramelliseerde ui? Nee? Stoofvlees kroketten als borrelhapjes, of zelfs stoofvlees op zuurdesembrood met een overheerlijke toef truffelmayonaise? Zoals je ziet is stoofvlees ongelofelijk veelzijdig en ook echt perfect voor te bereiden voor elke setting ,van casual tot aan chic.

Ook wanneer we kijken naar slow cooking thuis, dan zien we dat veel mensen op zondag zich hiermee bezig houden, dit kan ook meal prepping zijn met stoofvlees in het weekend, zodat je er doordeweeks nog van kunt genieten. Wil je stoofvlees invriezen? Geen probleem, het wordt er vaak ook alleen nog maar lekkerder van.

Duurzaamheid en lokaal vlees

Wat een belangrijk en eigenlijk vergeten aspect is van het stoofvlees is dat het ook weer een enorme hoeveelheid aandacht en interesse met zich meebrengt voor duurzaamheid. Dit komt doordat jij kiest voor lokaal vlees van runderen die op een diervriendelijke en vooral ook goede manier zijn gehouden. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu en ook een eerlijkere voedselketen.

Verder gebruiken we met stoofvlees ook de meer vergeten vleessoorten, dit zijn delen die anderzijds vaak minder snel verkocht worden, maar minstens zo goed zijn. Deze delen zijn vooral geschikt voor het langzaam garen. Dit zorgt ervoor dat je verspilling voorkomt en je ook het maximale uit het dier haalt.

Wanneer we kijken naar de wat meer gespecialiseerde slagers of zelfs de duurzamere vleesboerderijen zoals Vleesch.nl dan zie je dat er vaak vleespakketten te koop zijn die stoofvlees bevatten of zelfs stoofvleespakketten die dus al helemaal uit stoofvlees bestaan. Dit biedt jou niet alleen maar stoofvlees van topkwaliteit maar ook nog eens een herkenbare herkomst. Dit smaakt natuurlijk niet alleen beter maar voelt ook nog eens een stuk beter.

Een klassieker voor de toekomst

Het begon eigenlijk allemaal ooit eens als een eenvoudig volksgerecht, dit is op zijn beurt weer uitgegroeid tot een culinair favoriet welke generaties echt overstijgt. Stoofvlees heeft namelijk zijn plek heroverd in onze keukens, op onze borden en ook in onze harten. Doordat we het kunnen combineren met moderne smaken, nieuwe manieren van bereiden en ook nog eens een duurzamer bewustzijn, blijft het ontzettend relevant in een tijd waarin we zien dat we echt kritischer blijven worden over wat we eten.

Het maakt hierbij absoluut niet uit of jij nou kiest voor een klassiek familierecept of dolgraag aan de slag wil gaan met een nieuwe twist. Stoofvlees biedt je echt een wereld aan mogelijkheden. Het is als het ware nostalgie met een frisse blik. Laten we eerlijk zijn misschien is dat precies wat we nodig hebben, een gerecht dat kan verbinden, verwarmen en ook verrassen.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl zien dat stoofvlees helemaal terug aan het komen is van weggeweest. We zien dat er veel respect aanwezig is voor traditie, maar dat we ook open staan voor de vernieuwingen. Het is een gerecht dat meegaat met zijn tijd. Dit zonder zijn ziel te verliezen. We kunnen de braadpan dus weer uit de kast halen, een perfect stuk vlees kiezen en de keuken weer ouderwets lekker laten ruiken.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 5 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 7 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 10 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie